Ny rapport: Var femte ledare kvinna

Arbetsrätt
Publicerad
Amanda Lundeteg (bilden från ett tidigare tillfälle). Foto: Anna Hansson

Den nuvarande andelen kvinnor i ledningsgrupperna, 20 procent, är en ökning med 6 procentenheter sedan stiftelsen började sina mätningar för fyra år sedan. Därmed, skriver Allbright, är man halvväggs till det man definierat som jämn könsfördelning (i spannet 60/40).

Samtidigt är ökningen i antal personer liten – på blott 57 kvinnor under mätningsperioden. Dock har ledningsgrupperna minskat med 571 män under samma tid. Nu har dock nyrekryteringarna tagit fart, tjänster på ledningsnivå fylls på och, skriver rapportförfattarna, ”förutsättningarna för att rätta till den skeva könsbalansen är bättre än på länge. Vd:ars och rekryterares stora ord och löften sätts nu på prov.”

Upp till bevis, med andra ord.

Störst förändring syns hos de bolag där det redan finns två kvinnor i ledningen, något som brukar omtalas som en viktig faktor för att öka jämställdheten i ledningsgrupper eller styrelser ökar. Men majoriteten av börsbolagen har fortfarande en eller ingen kvinna på ledningsnivå.

På Allbrights ”vita lista”, en förteckning över bolag inom spannet för jämn könsfördelning på ledningsnivå, återfinns numera 32 bolag. Andelen börsbolag på ”svarta listan”, med noll kvinnor i ledningsgruppen, har sjunkit till 27 procent från 30 procent förra året.

Om utvecklingstakten vad gäller jämställdhet i börsbolagens ledning fortsätter i samma tempo som den gjort de senaste fyra åren beräknas samtliga börsbolag vara jämställda om 24 år.

Bland branscher som kliver framåt i sin jämställdhetssträvan pekar Allbright framför allt på finans, men även telekom, material, hälsovård, konsumenttjänster och fastighetsbranschen intar topplaceringar sett till affärsområden.

Tio i topp

Bolagen som ökade andelen kvinnor på ledningsnivå mest:

1 Creades

2 Bioinvent

2 Heba

2 Industrivärden

2 Nordic Mines

6 Profilgruppen

7 Tele2

8 Platzer Fastigheter

9 Concentric

9 Getinge

Läs också:

Kvinnor i ledningen är mer lönsamt

Framtidens jobb passar kvinnor bättre

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden