Ny rapport: Var femte ledare kvinna

Den nuvarande andelen kvinnor i ledningsgrupperna, 20 procent, är en ökning med 6 procentenheter sedan stiftelsen började sina mätningar för fyra år sedan. Därmed, skriver Allbright, är man halvväggs till det man definierat som jämn könsfördelning (i spannet 60/40).
Samtidigt är ökningen i antal personer liten – på blott 57 kvinnor under mätningsperioden. Dock har ledningsgrupperna minskat med 571 män under samma tid. Nu har dock nyrekryteringarna tagit fart, tjänster på ledningsnivå fylls på och, skriver rapportförfattarna, ”förutsättningarna för att rätta till den skeva könsbalansen är bättre än på länge. Vd:ars och rekryterares stora ord och löften sätts nu på prov.”
Upp till bevis, med andra ord.
Störst förändring syns hos de bolag där det redan finns två kvinnor i ledningen, något som brukar omtalas som en viktig faktor för att öka jämställdheten i ledningsgrupper eller styrelser ökar. Men majoriteten av börsbolagen har fortfarande en eller ingen kvinna på ledningsnivå.
På Allbrights ”vita lista”, en förteckning över bolag inom spannet för jämn könsfördelning på ledningsnivå, återfinns numera 32 bolag. Andelen börsbolag på ”svarta listan”, med noll kvinnor i ledningsgruppen, har sjunkit till 27 procent från 30 procent förra året.
Om utvecklingstakten vad gäller jämställdhet i börsbolagens ledning fortsätter i samma tempo som den gjort de senaste fyra åren beräknas samtliga börsbolag vara jämställda om 24 år.
Bland branscher som kliver framåt i sin jämställdhetssträvan pekar Allbright framför allt på finans, men även telekom, material, hälsovård, konsumenttjänster och fastighetsbranschen intar topplaceringar sett till affärsområden.
Tio i topp
Bolagen som ökade andelen kvinnor på ledningsnivå mest:
1 Creades
2 Bioinvent
2 Heba
2 Industrivärden
2 Nordic Mines
6 Profilgruppen
7 Tele2
8 Platzer Fastigheter
9 Concentric
9 Getinge
Läs också:
Logga in för att fortsätta läsa!
Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för
0:-
- Tillgång till våra låsta artiklar gratis!
KOMMENTERA ARTIKELN
Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.