Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Niklas Laninge: Dags att kroka arm med AI-verktygen

Krönikor
Publicerad
Niklas Laninge. Foto: Jörgen Brennicke

Jag har en kollega som utan tvekan gör två personers jobb. Minst. Förutom att vara väldigt begåvad är den främsta anledningen till hans produktivitet att han som tonåring förälskade sig i programmet Excel och dess möjligheter att automatisera flöden. När ett projekt ibland får mig att känna ”nu blir det mycket kvällsarbete för att få ihop det här” tänker kollegan ”hur kan jag automatisera så mycket av arbetet som möjligt?”. 

För min del har Excel-tåget gått för länge sen. Att tillgodose sig nya färdigheter tar som bekant tid. Men lyckligtvis har ett nytt tåg kommit in på perrongen och öppnat dörrarna för oss kunskapsarbetare: Det generativa-AI-tåget.

Få har missat nyheten om verktyget ChatGPT. Om Google är en sökmotor är ChatGPT snarare en svarsmotor. Genom att ha tillgång till all världens information kan verktyget hjälpa dig med uppgifter som ”skriv en krönika för Sveriges största ledarskapsmagasin”, ”summera de största riskerna för svenska bolånetagare under 2023” eller ”vad borde jag ställa för frågor till en ledare inom sjukvården?”. 

”Ju tidigare du lär dig att samarbeta med den här typen av verktyg, desto bättre.”

Mitt nyårslöfte 2023 är att dagligen träna mig i att ta hjälp av verktyg som ChatGPT (det finns minst lika magiska verktyg för bildgenerering). Övning ger som bekant färdighet och att få hävstång på sitt arbete med hjälp av AI är en färdighet som alla kunskapsarbetare måste tillgodogöra sig. 

Inom schack är samarbeten mellan människa och maskin vanligt. I så ka­l­lade hybridteam tävlar människor med AI-baserade schackdatorer. Sådana team skulle krossa en mänsklig schackmästare, det är därför ”hybrid” är en egen tävlingsgren. Inom arbetslivet finns det dock inte olika grenar, alla samarbetar och konkurrerar på samma arena. 

Av denna anledning ser nationalekonomen Nouriel Roubini AI som ett så kallat megahot, något han skriver om i sin senaste bok Megathreats.

Han ser framför sig organisationer med tjänstemän som med hjälp av AI-verktyg är så effektiva att det krävs väldigt få personer för att driva verksamheten. Utvecklingen tvingar övriga tjänstemän att hanka sig fram som gig-arbetare då de blivit utkonkurrerade av sina AI-utrustade före detta kolleger.

Låter det hela som ett dystopiskt framtidsscenario? Kanske, men notera att en av årets mest nedladdade appar (Gas) drivs av ett team på cirka fem personer och att sannolikt även du har en kollega som skapar samma värde som två till tre personer med hjälp av AI.

Det finns såklart massor att diskutera kring verktyg som ChatGPT och självklart ska man vara kritisk. Inte minst gäller det hur korrekta dess svar är och huruvida personerna vars innehåll som utgör grunden till dess svar citeras och kompenseras. 

Så låt oss föra livliga diskussioner samtidigt som vi alla kastar oss ombord på tåget. Ju tidigare du lär dig att samarbeta med den här typen av verktyg, desto bättre. Risken är annars att du om fem år skriver på en krönika om hur dina kolleger numera gör tio personers arbete tack vare deras förmåga att använda de AI-verktyg som började dyka upp runt 2022.

niklas laninge

Ålder: 35 år.

Bor: Enskede, Stockholm.

Familj: Fru och tre barn.

Gör: Psykolog och vd för konsultbolaget Nordic Behaviour Group som driver beteendeförändringsprojekt inom bland annat hållbarhet, hälsa och sparande. Redaktör för Chefboken.

Intressen utanför jobbet: Läsa och skriva.

Kontakt: Via veckovisa nyhetsbrevet på laninge.substack.com

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden