Så kan du använda ChatGPT och AI i chefsvardagen

På bara några månader har AI-mjukvaran ChatGPT vält internet och nått hisnande 100 miljoner användare. Vad innebär det för dig som chef? En hel del. Så här kan du använda dig av robottekniken i din arbetsvardag.

När chattroboten ChatGPT lanserades i slutet av november 2022 fick den på bara en vecka över en miljon användare. Två månader senare är siffran uppe i 100 miljoner, en framgång utan dess like.

Ansedda Harvard Business Review konstaterade i slutet av året ”this is a very big deal” – som i grunden kommer att förändra vårt sätt att arbeta.

Peter Örneholm är IT-konsult med fokus på systemutveckling och AI, tillika marknadschef, på Active Solution. Han använder redan ChatGPT i sin arbetsvardag.

Peter Örneholm. Foto: Simeon Hagström

”I rollen som marknadschef använder jag nu ChatGPT dagligen i allt från annonsering, korrekturläsning och brainstorming kring produktutveckling. Jag tror inte att jag som chef är ensam om att behöva förhålla mig till att programvaror som använder AI kommer vara en naturlig del av min vardag framöver”, säger han till Chef.

Han tillägger:

”Jag hör från branschkollegor att det är just med skräckblandad förtjusning. Vi chefer inser att vårt yrke på sikt fundamentalt kommer omstöpas och många ställer sig nu frågan: Hur? Ett som är säkert är att en person som drar nytta av AI har potential att vara mångfalt fler effektiv än en person som inte gör det.”

Det chattroboten gör är att erbjuda en AI-modell som kan skapa relevanta och naturligt skrivna svar på frågor och förfrågningar. Den kan även hantera dialoger och chatt-baserade samspel.

I sin trendspaning för 2023 skrev Chefs reporter Fredrik Kullberg att ChatGPT är ”chattroboten som är så smart att den kan skriva poesi, samtala med människor på ett trovärdigt sätt och skriva långa promemorior åt chefen”.

Med hjälp av chattroboten ska utvecklare dessutom kunna framställa mer interaktiva och användarvänliga program, applikationer och tjänster.

Bara guld och gröna skogar? Njae.

”AI kan bland annat vara tränad på information från nätet vi inte har kontroll över. Det är inte felfritt. Det kan finnas gamla mönster som exempelvis cementerar föråldrade könsroller. Hur tacklar vi det?” frågar sig IT-konsulten och marknadschefen Peter Örneholm.

Så kan du använda ChatGPT och AI i chefsvardagen

Säljchef. Identifiera säljtoppar och dippar, hitta avvikelser och analysera mönster. Ju större volymer, desto större behov av automatisering med AI.

Marknadschef. Har du en stor mängd annonser som ska ut på exempelvis Tiktok, Instagram eller Google Adwords? Då kan du få igång kreativiteten med AI.

Verkstadschef. Du kan träna upp AI på hur exempelvis ett farligt föremål ser ut och att verktyget behöver speciell skyddsutrustning. Om en person kommer in i lokalen och använder verktyget utan skyddsutrustningen skulle ett larm kunna gå.

Säkerhetschef. I liten skala kan du som säkerhetschef i viss utsträckning ha koll på era system. Men är ni några hundra, eller tusen, medarbetare blir AI avggörande för att identifiera avvikelser. Exempelvis genom att använda molntjänster. Om någon som inte brukar logga in i systemen gör det, så kan det komma ett varningsmeddelande till dig som chef.

IT-chef: Ett problem är bristen på systemutvecklare. En stor del av systemutvecklares arbetsuppgifter, som att skriva kod, har varit repetitivt. I dag finns AI-baserade verktyg som kan göra delar av jobbet. Vilket genererar större mängd produktion.

HR-chef. Bemanningsschema kan vara ett krux. Här kan en medarbetare som sent på kvällen inser att den behöver vabba kommunicera med jobbet via en AI-bot. Ett annat användningsområde för en HR-chef är rekrytering. Det går att bland annat dra ut nyckelord från personliga brev och cv med hjälp av AI.

Tips från Peter Örneholm

När Chef frågar våra drygt 135 000 följare på LinkedIn om de som chefer använder ChatGPT i sin vardag undrar 43 procent av, i skrivande stund,1 100 personer som svarat: ”Vad är det?”.

21 procent uppger att det är en stor tillgång, 18 procent att de inte ser någon poäng i det och 17 procent att de inte har tid.

En person skriver: ”Skulle inte säga att det nödvändigtvis är en STOR tillgång men ibland kan det vara användbart när man snabbt måste drafta upp nåt MBS, ungefär som floskelgeneratorn var på den tiden det begav sig.”

En annan menar: ”Sparar mycket tid! Ökade möjligheter!”.

En tredje kommenterar: ”Alltså, allt jag har att säga är: läs på om AI och ChatGPT och lär er inkorporera det i er arbetsvardag (inte om ett år – nu). I princip alla yrken (som inte endast är face-2-face) kommer att genomsyras av den här teknologin. Det är ett gigantiskt digitalt framsteg och som chef/ledare måste du sitta i förarsitsen. ChatGPT är ju dessutom bara en bebis om man jämför med vad som komma skall.”

Som exempel kan nämnas att företaget Tromb, som sysslar med digital affärsutveckling, just nu utvecklar AI-lösningen NoBias tillsammans med Luleå tekniska universitet, Substorm och Teknikkvinnor. Anledningen? För att skapa en mer inkluderande kommunikation i teknikbranschen. Något kommunikationsbyrån Fuze nyligen berättade på LinkedIn.

Högsta domstolen har å sin sida just börjat använda en AI-robot för översättning av domar och beslut. I forskarvärlden finns på sina håll en tro på att avancerad teknik ska ersätta mänskliga experter inom finans, revision och redovisning, skriver Fredrik Kullberg i en artikel på Chef.

”Skulle roboten visa sig vara överlägsen så kommer den göra jobbet, men det är inte sannolikt inom överskådlig framtid. I en komplex värld behövs fortfarande människor som har förmågan att genom beprövad erfarenhet och reflektion uppnå den magkänsla som leder rätt vid svåra beslut”, säger forskaren Fredrik Nilsson, i artikeln.

Har du som ledare strategifrågor på ditt bord? Då är det du som berörs mest, menar Peter Örneholm.

”De flesta chefer och organisationer kommer framför allt använda AI vartefter det integreras i befintliga system. De chefer som berörs mest just nu är de som jobbar mer strategiskt”, säger han till Chef.

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden