angest-kvinna-fonster-led-dig-sjalv-metoder
Foto: María Victoria Heredia Reyes/Unsplash

Produktiv ångest: 5-stegsmodell för att vända ångesten till din fördel

Använder du din ångest på rätt sätt så kan det hjälpa dig att bli mer proaktiv och produktiv. Så hanterar du situationen och vänder ångesten till din fördel.

Så vänder du ångesten till din fördel:

1. Acceptera känslan. Det första steget är att acceptera hur du känner inför något. Ångest föder mer ångest. Blir du frustrerad över dina känslor förvärras bara situationen. Påminn dig själv om att detta är en naturlig reaktion i situationer med mycket osäkerhet och stress.

2. Få ner ångesten på papper. Skriver du ner dina tankar och känslor får du ofta mer perspektiv och kan se mer objektivt på problemen. Fråga dig själv: ”Vad är det värsta som kan hända?”

3. Är det produktiv ångest? Vissa saker är utanför vår kontroll. I sådana situationer kan vi försöka hantera våra känslor men vi kan inte alltid påverka situationen. En produktiv oro, å andra sidan, kan du vidta åtgärder för att lindra. Är du orolig inför ett föredrag – förbered dig. Har du för mycket på ditt bord – delegera.

4. Använd ångesten. Ångest ger dig en adrenalinkick. Försök att fokusera energin på att förbättra dina resultat. Professionella idrottare arbetar ofta med att försöka använda energin på ett positivt sätt för att bli ännu mer fokuserade och förbättra sina resultat.

5. Ta en paus. Ångesten är ofta värst när man våndas över ett beslut eller en situation. Får du panikkänslor är det en signal på att du borde ge dig själv utrymme. Ta en paus från dina funderingar om det är möjligt. Ta en promenad eller sov på saken. När du kommer tillbaka utvilad kommer du att kunna se saker klarare.


Dags att logga in!

Artikeln du vill läsa är låst. Logga in som tidningen Chef-prenumerant (eller bli prenumerant idag!) för att fortsätta läsa.

11 nr av Chef + Chef premium
1695 kr
Exkl. moms
Digitalt innehåll
Direkt tillgång till digitalt innehåll på chef.se
Tidningen Chef
En prenumeration på papperstidningen
Verktygslåda
Tillgång till den digitala verktygslådan Chef Premium
Digitalt innehåll
Direkt tillgång till digitalt innehåll på chef.se
Tidningen Chef
En prenumeration på papperstidningen
Verktygslåda
Tillgång till den digitala verktygslådan Chef Premium