Balans i livet: 5 tips för att skilja på arbets- och privatliv

Arbetar du också på kvällarna och ringer jobbsamtal mitt i middagen? Effektivitetskonsulten Petra Brask ger tio tips på hur du får ordning på kaoset.

Grunden för att slippa jobba hemma bygger på att du måste planera både familjetid och arbetstid väl. Även om det låter tråkigt att synkronisera kalendern med din partner ger det dig struktur. Och du slipper bli avbruten av onödiga tankar om regnkläder och matsäckar när du är på jobbet.

5 tips: Så slipper du jobbstress i hemmet

1. Om du måste jobba på kvällar och helger beror det ofta på att du inte har hunnit beta av de viktigaste arbetsuppgifterna på jobbet. Schemalägg tid i din kalender för de svåra tankekrävande uppgifterna. Hjärnan är som piggast på morgonen, så det är oftast bästa tiden.

2. Ge dig själv ställtid. Avsluta alltid sista mötet 30 minuter innan du ska lämna jobbet. Då får du tid att avsluta arbetsdagen i tanken. Annars maler olösta problem lätt runt i huvudet under kvällen.

3. Avsluta dagen med två frågor: Vad har jag gjort i dag som tagit mig närmre mina mål? Vilka är de två viktigaste sakerna jag ska göra i morgon?

4. Stäng av mobilen. Är du ledig så var ledig. Om du vill eller måste vara tillgänglig för samtal så stäng av e-postfunktionen.

5. Om du måste läsa e-post sena kvällar och helger, skicka åtminstone inte iväg några. Tänk på vilka signaler det sänder till dina medarbetare.

5 tips: Så slipper du familjestress på jobbet

1. Ha en kalender där du för in alla aktiviteter, både privata och jobbrelaterade.

2. Avsätt tid för familjeplanering på söndagskvällen. Gå igenom era viktiga möten, händelser under veckan och se hur ni behöver fördela er tid.

3. Om ni båda använder Outlook-kalender, eller något annat e-postprogram, kan ni skicka inbokade aktiviteter till varandra, så får ni en överblick över varandras agendor.

4. Analysera var du ”läcker” tid. Kan din partner ta fler av de uppgifter du lägger mycket tid på? Kan du prioritera om hur du använder din tid och på så sätt få bort tidstjuvar?

5. En drastisk metod är du och din partner har ”varannan vecka”-ansvar. Den ena veckan sköter du hämtning/lämning samt matlagning och den andra veckan är det din partners tur.

1 år med Chef för bara

1695:-

  • Expertråd och stöd i chefsfrågor
  • Djupdykande reportage och personliga intervjuer med chefer från olika branscher.
  • Inspiration och motivation till ditt ledarskap.
  • Chef Premium med smarta digitala verktyg som förenklar ditt chefsjobb.
  • Tips och råd för att ta nästa kliv i karriären.
  • Mallar och avtal ingår
  • Tidningen Chef hem i brevlådan

Skaffa Chef nu

Se alla våra erbjudanden