Börs-vd:arnas lön: 6,3 miljoner om året

Medianlönen för den totala ersättningen till en börs-vd var 6,3 miljoner kronor för helåret 2019, visar en ny rapport från Novare Pay Consulting.

Karriär
Publicerad
Tusenkronorsedel som klipps itu

Novare Pay Consulting har för femte året i rad kartlagt ersättningar till vd:ar, ledande befattningshavare och styrelser på Stockholmsbörsen i rapporten ”På tal om lön 2020”.

Medianlönen för den totala ersättningen till en börs-vd var 6,3 miljoner kronor under 2019, skriver Svenska Dagbladet, som tagit del av rapporten.

– Vi ser att ökningstakten för ersättningen till vd-ar och ledande befattningshavare är högre än för andra grupper, säger Erika Andersson, vd för Novare Pay Consulting till Svenska Dagbladet.

De fasta lönerna för börs-vd:arna ökade med 4,4 procent förra året, jämfört med 2,6 procent för andra yrkesgrupper i samhället.

Lönegapet mellan ledande befattningshavare och övriga anställda blir större för varje år, konstaterar Svd. Coronakrisen kan komma att öka gapet ytterligare, då vissa börsbolag reviderade chefernas löner i början av året, medan avtalsrörelsen för kollektivanställda är uppskjuten till hösten. Rapporten visar dock att 44 procent av bolagen har pausat sin lönerevision för ledningen och 7 procent av de intervjuade bolagen har tillfälligt sänkt ledningens löner.

Medianlönen för hela arbetsmarknaden i Sverige är enligt SCB 30 900 kronor. Högre chefer inom bank, finans och försäkring har den högsta medianlönen av alla yrken med 104 200 kronor. Lägst medianlön har hemservicepersonal med 20 400 kronor.

I Chefs löneundersökning från 2018 var snittlönen för de svarande cheferna 46 939 kronor i månaden. Mest tjänade chefer i Stockholm, vars lön var 52 000 kronor.

Skapa ett gratiskonto, prova Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden