Tusenkronorsedel som klipps itu

Börs-vd:arnas lön: 6,3 miljoner om året

Medianlönen för den totala ersättningen till en börs-vd var 6,3 miljoner kronor för helåret 2019, visar en ny rapport från Novare Pay Consulting.

Novare Pay Consulting har för femte året i rad kartlagt ersättningar till vd:ar, ledande befattningshavare och styrelser på Stockholmsbörsen i rapporten ”På tal om lön 2020”.

Medianlönen för den totala ersättningen till en börs-vd var 6,3 miljoner kronor under 2019, skriver Svenska Dagbladet, som tagit del av rapporten.

– Vi ser att ökningstakten för ersättningen till vd-ar och ledande befattningshavare är högre än för andra grupper, säger Erika Andersson, vd för Novare Pay Consulting till Svenska Dagbladet.

De fasta lönerna för börs-vd:arna ökade med 4,4 procent förra året, jämfört med 2,6 procent för andra yrkesgrupper i samhället.

Lönegapet mellan ledande befattningshavare och övriga anställda blir större för varje år, konstaterar Svd. Coronakrisen kan komma att öka gapet ytterligare, då vissa börsbolag reviderade chefernas löner i början av året, medan avtalsrörelsen för kollektivanställda är uppskjuten till hösten. Rapporten visar dock att 44 procent av bolagen har pausat sin lönerevision för ledningen och 7 procent av de intervjuade bolagen har tillfälligt sänkt ledningens löner.

Medianlönen för hela arbetsmarknaden i Sverige är enligt SCB 30 900 kronor. Högre chefer inom bank, finans och försäkring har den högsta medianlönen av alla yrken med 104 200 kronor. Lägst medianlön har hemservicepersonal med 20 400 kronor.

I Chefs löneundersökning från 2018 var snittlönen för de svarande cheferna 46 939 kronor i månaden. Mest tjänade chefer i Stockholm, vars lön var 52 000 kronor.

featured-2

Läs också: Rätt lön för mödan?

chef_maj_2020-1
Prenumerera på Chef

Boosta ditt chefsjag

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd och handledning i tuffa chefsfrågor. Prenumerera idag!

Relaterade artiklar

Pengar i högar
Karriär

Här är de 10 bäst betalda jobben i Sverige

Drömmer du om en hög månadslön? Då bör du spana in yrkena som SCB listar som de bäst betalda i Sverige.
Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har tagit en Executive MBA på Stockholms universitet.
03:10
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Studier och chefsjobb samtidigt – då lyfter ledarskapet

Video: Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har nyss tagit en Executive MBA. Den tvååriga deltidsutbildningen har gjort stor skillnad tycker de: ”Är man nyfiken, då får man extremt mycket tillbaka.” ”Ta chansen!”
digitaljobbintervju
Karriär

7 tips: Så lyckas du med den digitala jobbintervjun

Under coronapandemin har jobbintervjuer på distans fått ett rejält uppsving. Men hur gör man för att verkligen få fram sin kompetens i ett videomöte? Här är 6 tips – som tar dig närmare drömjobbet.
Kvinna som sitter i självkörande bil
Karriär

AI på gott och ont

Som chef bombarderas du antagligen av AI-relaterade budskap och krav, som kan vara svåra att leva upp till och navigera mellan. Per Högselius, professor i teknikhistoria vid KTH, hjälper dig på vägen.
Peter Ekholm framför ett tåg
Karriär

Peter Ekholm, vd för Inlandsbanan: ”Farmor har präglat mig”

Snö, motorer och tåg. Det är viktiga teman i Peter Ekholms karriär, som fört honom från Vemdalens skidbackar via Nya Zeeland till vd-posten för Inlandsbanan.
Hand med skursvamp tvättar av LinkedIns logotyp
Karriär

9 tips för att fräscha upp din Linkedin-profil

Oavsett om coronakrisen fått dig att spana efter nytt jobb eller ej, kan det vara klokt att regelbundet uppdatera din profil på Linkedin.
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
Teckning av en fylld plånbok
Karriär

Lönen viktigare för kvinnor än för män

Vill du rekrytera kvinnor? Se då till att erbjuda ett större lönekuvert.