Tusenkronorsedel som klipps itu

Börs-vd:arnas lön: 6,3 miljoner om året

Medianlönen för den totala ersättningen till en börs-vd var 6,3 miljoner kronor för helåret 2019, visar en ny rapport från Novare Pay Consulting.

Novare Pay Consulting har för femte året i rad kartlagt ersättningar till vd:ar, ledande befattningshavare och styrelser på Stockholmsbörsen i rapporten ”På tal om lön 2020”.

Medianlönen för den totala ersättningen till en börs-vd var 6,3 miljoner kronor under 2019, skriver Svenska Dagbladet, som tagit del av rapporten.

– Vi ser att ökningstakten för ersättningen till vd-ar och ledande befattningshavare är högre än för andra grupper, säger Erika Andersson, vd för Novare Pay Consulting till Svenska Dagbladet.

De fasta lönerna för börs-vd:arna ökade med 4,4 procent förra året, jämfört med 2,6 procent för andra yrkesgrupper i samhället.

Lönegapet mellan ledande befattningshavare och övriga anställda blir större för varje år, konstaterar Svd. Coronakrisen kan komma att öka gapet ytterligare, då vissa börsbolag reviderade chefernas löner i början av året, medan avtalsrörelsen för kollektivanställda är uppskjuten till hösten. Rapporten visar dock att 44 procent av bolagen har pausat sin lönerevision för ledningen och 7 procent av de intervjuade bolagen har tillfälligt sänkt ledningens löner.

Medianlönen för hela arbetsmarknaden i Sverige är enligt SCB 30 900 kronor. Högre chefer inom bank, finans och försäkring har den högsta medianlönen av alla yrken med 104 200 kronor. Lägst medianlön har hemservicepersonal med 20 400 kronor.

I Chefs löneundersökning från 2018 var snittlönen för de svarande cheferna 46 939 kronor i månaden. Mest tjänade chefer i Stockholm, vars lön var 52 000 kronor.

featured-2

Läs också: Rätt lön för mödan?

chef_maj_2020-1
Prenumerera på Chef

Boosta ditt chefsjag

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd och handledning i tuffa chefsfrågor. Prenumerera idag!

Relaterade artiklar

Man i blå skjorta som ser bekymrad ut
Karriär

5 saker du gör – som kan sabotera din karriär

Är du själv din värsta fiende när det gäller att nå dina karriärmål? Ibland låter vi rädsla och omedvetna beteenden styra oss bort från vårt drömjobb i stället för rakt på det. Så här gör du för att ändra kurs.
Victoria Ödlund, hr-expert på Simployer, guidar till en lyckad onboarding.
Annonssamarbete Chef + Simployer

Lyckas med onboarding – på plats eller digitalt

En strukturerad introduktion av nya kollegor viktigare än någonsin. Oavsett om onboarding görs på plats eller digitalt.

Två personer skakar hand efter lönesamtal
Karriär

5 tecken på att det är dags att be om löneförhöjning

Att be om högre lön är svårt för många. Här är 5 tecken på att det verkligen är okej för dig att boka möte med din chef.

Foto av Frida Edman.
Karriär

Frida Edman: ”Jag slog i glastaket”

Det blir en annorlunda bokmässa i år, för alla litteraturälskare och för bokmässegeneralen Frida Edman.
Collage av kvinna i beige jacka som blivit uppsagd/bild från hotellrum
Karriär

Över 100 000 människor varslade under coronakrisen

Över 100 000 personer har nu varslats om uppsägning sedan början av mars i år, rapporterar Arbetsförmedlingen. Allra flest varsel har skett inom hotell- och restaurangbranschen.
Collage av bankkort och barnmorska
Karriär

Här finns jobben efter högskolan – i år och på fem års sikt

Nu är rätt tid att börja studera – en högskoleutbildning innebär fortsatt mycket goda möjligheter till jobb, visar en ny prognos från Arbetsförmedlingen. Här är de yrkesroller som har en riktigt ljus framtid efter högskolan.
Distansjobb gör det svårare att uppmärksamma farlig stress.
Annonssamarbete Chef + Skandia

10 signaler på farlig chefstress

”Chefer behöver bli bättre på att söka stöd och ta emot hjälp när de känner igen varningssignaler”, säger Kristina Hagström, hälsostrateg.

karriarkliv
Karriär

3 tips: Så tar du karriärkliv i krisen

I dagsläget kan det vara svårt att se möjligheterna till karriärkliv och jobbsökande. ”Men nu är ett lysande tillfälle att lägga in en högre växel”, säger jobbcoachen Göran Hällström.