Löfvens uppmaning till arbetsgivarna: Stoppa smittspridningen på arbetsplatserna

På två presskonferenser under dagen betonade regeringen och Folkhälsomyndigheten arbetsgivarnas roll i de senaste veckornas ökade smittspridning. ”Vår bedömning är att arbetsplatserna är en viktig källa till smittspridning i det här läget”, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Ledarskap
Publicerad
Socialminister Lena Hallengren, statsminister Stefan Löfven och Folkhälsomyndighetens generalsekreterare Johan Carlson på pressträff.

I Sverige har en liten uppgång i antal smittade setts den senaste tiden. ”Antal smittade går sakta men säkert åt fel håll” var statsepidemiolog Anders Tegnells budskap på dagens presskonferens, även om han var tydlig med att situationen inte är lika allvarlig som i många andra delar av Europa.

Ökningen gäller inte endast yngre, utan ses i alla förvärvsarbetande åldersgrupper. Enligt Tegnell beror ökningen på att fler återvänt till kontoren i stället för att jobba hemifrån. Det är något Folkhälsomyndigheten varnat för skulle kunna hända, men nu hoppas kunna vända – med chefernas hjälp.

”Vår bedömning är att arbetsplatserna är en viktig källa till smittspridning i det här läget. Vi vill därför […] återigen vända oss till arbetsgivarna för att inpränta att det är viktigt att ge medarbetarna sådana förhållanden att man kan arbeta hemifrån. Då minskar man trängsel på arbetsplatsen, man minskar också trängsel i transportsystemen och så vidare”, sa Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

På en extrainsatt presskonferens kl 13 riktade sig även Stefan Löfven direkt till arbetsgivare och betonade vikten av att bibehålla hemma-jobbandet.

”Du som är arbetsgivare: Försök att skapa möjligheter för medarbetarna att jobba på distans. Och du som är anställd: Arbeta hemifrån om du kan det. Det underlättar också för människor som inte har den möjligheten utan måste vara på plats.”

Han betonar även vikten av eget ansvar för alla och vikten av ett långsiktigt tänkande.

”Det vi gör rätt nu, det kommer vi att få glädje av senare. Det vi gör fel nu, det kommer vi att få lida för senare.”

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, prova Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden