Socialminister Lena Hallengren, statsminister Stefan Löfven och Folkhälsomyndighetens generalsekreterare Johan Carlson på pressträff.
Foto Fredrik Sandberg/TT

Löfvens uppmaning till arbetsgivarna: Stoppa smittspridningen på arbetsplatserna

På två presskonferenser under dagen betonade regeringen och Folkhälsomyndigheten arbetsgivarnas roll i de senaste veckornas ökade smittspridning. ”Vår bedömning är att arbetsplatserna är en viktig källa till smittspridning i det här läget”, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

I Sverige har en liten uppgång i antal smittade setts den senaste tiden. ”Antal smittade går sakta men säkert åt fel håll” var statsepidemiolog Anders Tegnells budskap på dagens presskonferens, även om han var tydlig med att situationen inte är lika allvarlig som i många andra delar av Europa.

Ökningen gäller inte endast yngre, utan ses i alla förvärvsarbetande åldersgrupper. Enligt Tegnell beror ökningen på att fler återvänt till kontoren i stället för att jobba hemifrån. Det är något Folkhälsomyndigheten varnat för skulle kunna hända, men nu hoppas kunna vända – med chefernas hjälp.

”Vår bedömning är att arbetsplatserna är en viktig källa till smittspridning i det här läget. Vi vill därför […] återigen vända oss till arbetsgivarna för att inpränta att det är viktigt att ge medarbetarna sådana förhållanden att man kan arbeta hemifrån. Då minskar man trängsel på arbetsplatsen, man minskar också trängsel i transportsystemen och så vidare”, sa Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

På en extrainsatt presskonferens kl 13 riktade sig även Stefan Löfven direkt till arbetsgivare och betonade vikten av att bibehålla hemma-jobbandet.

”Du som är arbetsgivare: Försök att skapa möjligheter för medarbetarna att jobba på distans. Och du som är anställd: Arbeta hemifrån om du kan det. Det underlättar också för människor som inte har den möjligheten utan måste vara på plats.”

Han betonar även vikten av eget ansvar för alla och vikten av ett långsiktigt tänkande.

”Det vi gör rätt nu, det kommer vi att få glädje av senare. Det vi gör fel nu, det kommer vi att få lida för senare.”

Kvinna som jobbar hemifrån samt bild på statsepidemiolog Anders Tegnell (collage)

Läs också: Anders Tegnell: ”Fortsätt jobba hemma i höst”

Relaterade artiklar

mall-webb-bild-kopiera
Ledarskap

Framtidens kvinnliga ledare 2022: "Man behöver inte vara den traditionella ledaren"

Under tisdagen utsåg Sveriges chefsorganisation Ledarna Framtidens kvinnlig ledare 2022. Vinnaren blev Jenny Jonsson som både är vd på fastighetsbolaget ByggVesta och medgrundare och ordförande i Yalla Rinkeby, ett projekt för kvinnor som befinner sig långt från arbetsmarknaden. ” Det betyder väldigt mycket att kunna vara en förebild för andra unga kvinnor som eftersträvar att bli ledare och ta chefspositioner”.

Framtidens hybridmöte kräver ny digital teknik
Annonssamarbete Chef + Office Management

Så tar du hybridmötet till nästa nivå

Mötestekniken på väg in i en ny och smartare era. Här får du veta mer om vad som krävs för att lyckas med framtidens digitala möten.
Prispokaler
Ledarskap

Sveriges Radio utsedd till den mest jämställda arbetsplatsen

Vad har Uniper, Sveriges Radio och Sveriges Riksbank gemensamt? Samtliga toppar varsin kategori i Nyckeltalsinstitutets årliga kartläggning över 2021 års mest attraktiva, jämställda respektive hälsosamma arbetsgivare i Sverige. Resultatet grundar sig på drygt 650 000 medarbetares faktiska arbetsvillkor.

miat-768x432
Ledarskap

Fem sätt att hantera oro och växa som chef

Knappt hälften av cheferna känner sig emellanåt som en bluff, visar Chefs undersökning. Mia Törnblom säger att det inte är så konstigt om man känner att man tappat lite lite självkänsla i rollen som ledare under pandemin. Här ger hon fem tips på sätt att hantera oro som dessutom kan få dig att växa som chef. 

Collage med bokomslag på ett träbord med påskägg och påskblommor.
Ledarskap

Glad påsk önskar redaktionen med dessa boktips

Påsken kan vara den mest avkopplande ledigheten vi har. Inga julklappar som ska jagas och ingen lång semester som ska planeras. Nu ska det ätas godis och njutas. Samtidigt som du gräver efter godbitarna i påskägget har vi på redaktionen grävt fram godbitarna från våra bokhyllor. Glad påsk och glad läsning önskar vi med tipsen här nedan!

sabunimadestam1
Ledarskap

Statsvetaren om vilken ledarstil Liberalerna nu behöver

Under fredagen kom beskedet att Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni fattat beslutet att avgå. Med fem månader kvar till valet blir det Johan Pehrson, Liberalernas gruppledare i riksdagen, som nu tar över arbetet som ny partiledare. Statsvetaren Jenny Madestam ger sin bild av vad som krävs av den nya ledaren i det här läget och vilka egenskaper som gör att en ledare går hem i stugorna.

tva%cc%8akvinnorps
Annonssamarbete Chef + Försäkringskassan

Hallå chefen! Det finns ett viktigt hälsobidrag att söka

Många chefer missar ett viktigt bidrag för att förebygga ohälsa hos medarbetare. ”Rätt hjälp kan göra skillnad”, säger Rebecca Kolga på Försäkringskassan och uppmanar chefer att söka stödet på upp till 200 000 kronor per år.
Ett finger med ett snöre som påminner
Ledarskap

Många medarbetare? Här är bästa minnesteknikerna

Kommer du ihåg de där detaljerna kring vad en av dina medarbetare berättade om sin semester så att du kan återkoppla och få medarbetaren att känna sig sedd? Vi blir allt sämre på att utnyttja hjärnans minneskapacitet.