Socialminister Lena Hallengren, statsminister Stefan Löfven och Folkhälsomyndighetens generalsekreterare Johan Carlson på pressträff.
Foto Fredrik Sandberg/TT

Löfvens uppmaning till arbetsgivarna: Stoppa smittspridningen på arbetsplatserna

På två presskonferenser under dagen betonade regeringen och Folkhälsomyndigheten arbetsgivarnas roll i de senaste veckornas ökade smittspridning. ”Vår bedömning är att arbetsplatserna är en viktig källa till smittspridning i det här läget”, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

I Sverige har en liten uppgång i antal smittade setts den senaste tiden. ”Antal smittade går sakta men säkert åt fel håll” var statsepidemiolog Anders Tegnells budskap på dagens presskonferens, även om han var tydlig med att situationen inte är lika allvarlig som i många andra delar av Europa.

Ökningen gäller inte endast yngre, utan ses i alla förvärvsarbetande åldersgrupper. Enligt Tegnell beror ökningen på att fler återvänt till kontoren i stället för att jobba hemifrån. Det är något Folkhälsomyndigheten varnat för skulle kunna hända, men nu hoppas kunna vända – med chefernas hjälp.

”Vår bedömning är att arbetsplatserna är en viktig källa till smittspridning i det här läget. Vi vill därför […] återigen vända oss till arbetsgivarna för att inpränta att det är viktigt att ge medarbetarna sådana förhållanden att man kan arbeta hemifrån. Då minskar man trängsel på arbetsplatsen, man minskar också trängsel i transportsystemen och så vidare”, sa Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

På en extrainsatt presskonferens kl 13 riktade sig även Stefan Löfven direkt till arbetsgivare och betonade vikten av att bibehålla hemma-jobbandet.

”Du som är arbetsgivare: Försök att skapa möjligheter för medarbetarna att jobba på distans. Och du som är anställd: Arbeta hemifrån om du kan det. Det underlättar också för människor som inte har den möjligheten utan måste vara på plats.”

Han betonar även vikten av eget ansvar för alla och vikten av ett långsiktigt tänkande.

”Det vi gör rätt nu, det kommer vi att få glädje av senare. Det vi gör fel nu, det kommer vi att få lida för senare.”

Kvinna som jobbar hemifrån samt bild på statsepidemiolog Anders Tegnell (collage)

Läs också: Anders Tegnell: ”Fortsätt jobba hemma i höst”

Lena Lid Falkman - Leda på distans
Distanskurs start 20 okt

Lär dig leda effektivt på distans

Anpassa ditt ledarskap till nya arbetssätt och medarbetare på distans - under pandemin och inför framtiden. Tioveckorsprogram med Lena Lid Falkman (Handelshögskolan).

Relaterade artiklar

Många corona-valpar och tre cyklister på en väg
Karriär

Veckans trendspaning: Vad ska arbetsgivarna göra med alla corona-valpar?

”Jaså har du också blivit med corona-valp?” – frågar vi numera varandra på redaktionen. Och det är inte bara vi. Husdjursförsäljningen har gått upp så mycket att det till och med är smådjursbrist på vissa håll.
Annonssamarbete Chef + &frankly

”Chefer – se upp med de oskrivna reglerna”

Tuffa tider flyttar chefers fokus mot prestation och leverans. Företagskulturen kan hamna i skymundan.
”Tappa inte bort kulturbyggandet”, varnar hr-experten Lilian Ekelin på &frankly.

Björn Frantzén i närbild, med Cissi Elwin i bakgrunden
Karriär

Björn Frantzén: ”Skjut in en flaska champagne för att få dem att jobba hårdare”

När en deadline bara måste nås. När du som chef måste pressa på. Då är det viktigt att visa uppskattning för arbetet som görs, säger stjärnkocken Björn Frantzén.
Daniel Ek
Ledarskap

Daniel Ek: ”Jag kommer att framstå som otroligt lat jämfört med vissa ledare”

I en sällsynt intervju öppnar sig medieskygga Spotify-vd:n Daniel Ek och ger sin syn på ledarskap. Läsning, promenader och noggranna förberedelser inför varje enskilt möte är grundläggande för superledaren.
Micael Bydén, Cissi Elwin och Anders Tegnell (collage)
Ledarskap

Toppchefernas ledarskapstrender – på Chefdagen

Anders Tegnell, överbefälhavare Micael Bydén och Google-chefen Anna Wikland var några av de 21 toppchefer som gästade Chefdagen i torsdags. Här är trenderna från dagen.
Siri Wikander
Ledarskap

Siri Wikander: "5 steg mot en lärande organisation"

Coronapandemin satte strålkastarljuset på det vi egentligen vetat länge; för att våra organisationer ska klara av dagens och framtidens utmaningar behöver vi skapa förutsättningar för ständigt lärande och utveckling Siri Wikander tar dig dit i fem konkreta steg. 
kompass-2
Annonssamarbete Chef + Skandia

Trygg arbetsgivare lockar i osäkra tider

I tider av osäkerhet ökar behovet av trygghet.
”Det handlar om att vara en bra, ansvarsfull och attraktiv arbetsgivare”, säger Mattias Munter på Skandia.

Johannes Schildt på Kry
Hälsa

Kry-chefen bryter tystnaden

Nu bemöter vd:n för nätläkarplattformen Kry den allvarliga kritik som riktats mot bolaget för att dränera den vanliga vården på resurser.