Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Linda Waxin: ”Hur omdefinierar du framgång?”

Chefs krönikör Linda Waxin är ny på jobbet på ett climate tech-bolag och reflekterar över begreppet framgång utifrån det som format henne. ”De som följt mig en längre tid vet att omdefiniering av framgång är en pågående favoritsysselsättning, och i mina ögon kanske något av det viktigaste en människa kan lägga sin energi på”, skriver hon.

Krönikor
Publicerad

Jag har ett nytt jobb – och ett nytt bolag där mitt nya jobb är –  så det enda rimliga för mig att skriva om denna gång är koldioxid. Det nya bolaget är nämligen ett climate tech-bolag vilket innebär att vi, precis som andra bolag i samma kluster, använder teknologier för att minska koldioxidutsläpp. Vi har precis jobbat våra första heltidsveckor och mitt huvud är därför fullt av endast detta.  

Men finns det något som inte redan är sagt om klimatkris och klimatledarskap? Vi befinner ju oss alla i “klimatiseringen” (precis som vi förhoppningsvis tagit oss igenom digitaliseringen). Och, framförallt, jag kan bara skriva optimistiskt, det är inte min grej med vare sig dystopi eller pekpinnar.  

Men jo! Det finns ett alldeles underbart perspektiv för en obotlig optimist och strävsam samhällsförändrare som jag. 

Precis som pandemin har bevisat för oss att vi kan genomföra stora, omfattande beteendeförändringar på kort tid som samhällsmedborgare för samhället, har “klimatiseringen” visat att vi på bred front med stor impact kan omdefiniera framgång. Finns det något mer optimistiskt än att leva i en tid där politiken, näringslivet, medborgarna klarar av att omdefiniera framgång? Är det too little, too late i många hänseenden? Ja, såklart. Men, det händer. Och jag tror att det kommer gå snabbt nu. 

De som följt mig en längre tid vet att omdefiniering av framgång är en pågående favoritsysselsättning, och i mina ögon kanske något av det viktigaste en människa kan lägga sin energi på. Här är det viktigt att poängtera att jag inte föddes klok, jag föddes in i normer som jag svalde med hull och hår. Men livet gav mig en omdanande livskris vid 33 års ålder när min pappa (och närmaste person) gick bort 56 år gammal, och det gjorde mig klok. Att livet kan bli kort, att världens resurser är ändliga, MÅSTE göra en klok. 

Mått som BNP, tillväxt, vinstmarginaler och materiell status kan inte längre vara måtten på framgång. De måtten har tagit oss hit, till akut kris. De måste kompletteras och många fall ersättas. Och det händer. De globala hållbarhetsmålens inflytande kan inte underskattas. De stora pengarnas anpassning till ESG-standarder (miljö- social- och bolagsstyrning) gör skillnad. Konsumenters och talangers nya krav spelar roll.   

För startups med höga ambitioner har unicorn-status – en värdering över en miljard dollar – länge varit “the star in the sky”. Till min glädje fann vi ett nytt mått på framgång för ambitiösa start-ups när vi startade mitt nya bolag vars mission är “less carbon in computing”: Gigacorn-status vilket uppnås genom att minska koldioutsläpp med ett gigaton per år och samtidigt bära sig kommersiellt. Det låter omöjligt, men det är en helt ny sorts “star in the sky” och kommer driva fram en helt ny sorts bolag. 

Så “the million dollar question” blir såklart: Hur kan du som ledare bidra till att omdefiniera framgång i din organisation? Det du gör spelar roll. 

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden