skola_rektor
Bild: Omslagsbild (beskuren), SNS Förlag

Rektorernas allvarliga förtroendekris

Mycket fokus på rektorsrollen nu!

På gårdagens DN Debatt-sida föreslog Socialdemokraterna att rektorstjänsten bör delas upp i två delar: En intendent ska sköta administrationen, medan rektorn fokuserar mer på det pedagogiska. Hur det ska gå till rent praktiskt återstår att se. För ett år sedan konstaterade Chef att det i genomsnitt bara är 0,6 sökande per rektorstjänst i Sverige.

Hur som helst: I dag släpper SNS en ny forskningsrapport, Rektor – en stark länk i styrningen av skolan – som pekar på en allvarlig förtroendekris mellan rektorer och lokala politiker.

Några slutsatser:

– 43 procent av de tillfrågade rektorerna anser att politikerna i utbildningsnämnden saknar tillräcklig kompetens för att utveckla skolan.

– I sin tur hävdar knappt en tredjedel av de ansvariga politikerna att rektorerna är tillräckligt kompetenta.

– 50 procent av rektorerna upplever att de saknar kontroll över viktiga beslut om medarbetare och ekonomi. Dessutom anser bara 11 procent av rektorerna att de kan påverka besluten i den lokala politiska nämnden.

”Tidigare forskning visar att rektorn har stor betydelse som ledare för den pedagogiska verksamheten och elevernas resultat. Därför är det oroande att Sveriges rektorer upplever att deras ansvar och befogenheter begränsas av lokalpolitikernas styrning”, säger docent Elisabet Nihlfors, en av studiens författare, i ett pressmeddelande.

I rapporten ger forskarna flera förslag på hur rektorernas roll ska kunna stärkas. Bland annat måste rektorn ges mandat och ordentliga förutsättningar att styra skolans verksamhet. Dessutom bör en rikstäckande och obligatorisk rektorsutbildning införas.

Läs hela studien här: Rektor – en stark länk i styrningen av skolan (pdf).

 

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

chefboken_the_good_people
Chefboken

Knäck koden: Lär dig hitta bra personer

Årets julläsning för chefer? Nya Chefboken Good People vill göra både dig och dina medarbetare till bättre människor. ”Den är särskilt bra om du är i en reflekterande del av din karriär”, menar Chefs redaktör Björn Hedensjö.
caroline-fjellner-3b
Annonssamarbete Chef + &frankly

7 nödvändiga frågor att ställa till medarbetare 2018

Ställ de avslöjande frågorna – om och om igen. Och jobba vidare med dem tillsammans. Det är vägen framåt för företag och ledare som vill ha engagerade medarbetare som mår bra och utvecklas. ”Allt fler sätter välmående på agendan”, konstaterar &franklys Caroline Fjellner.
aa9i5366
 

Så var Chefdagen

Kardinaler! Partiledare! Google-chefer! Överbefälhavare! Den 12 oktober var det dags för Chefdagen – Sveriges viktigaste ledarskapsseminarium. Häng med i efterhand.
intervjua
Karriär

Så sticker du ut på intervjun – 5 knep

Drömjobbet är inom räckhåll. Men den som intervjuar har tankarna på annat håll. Här är 5 knep för att fånga uppmärksamheten och visa varför du ska få jobbet.

test1
Metodbanken

Testa dig: Hur bra ledare är du?

Chef har kokat ned 20 års erfarenhet av ledarskap till 9 punkter. I vårt test kan du se hur du levererar och bjuda in andra att ge feedback.

lina
 

Maktparadoxen avgör vem som håller i längden

Trodde du att vassa armbågar och hänsynslöshet lönar sig för den som vill nå maktpositioner? Tänk om. De senaste decenniernas ledarskapsforskning visar att positiva beteenden, som skapar lojala sociala nätverk, är det som ger verkligt inflytande.
MIljöchef Olle Bertilsson, Landstinget Västernorrland
Annonssamarbete Chef + SJ

Saltade räkningar la grunden för miljösuccé

Många blev sura när landstingets politiker beslutade att salta räkningarna för de som väljer flyg eller bil istället för tåg på tjänsteresan. ”Men diskussionerna som uppkom bidrog till förändringen”, berättar miljöchef Olle Bertilsson. Chefer som står kvar, bemöter kritik och tålmodigt förklarar lyckas bäst i omställningar.
nishteman-hosseini-3
 

”Två tar över hela mötet – varje gång”

Två talföra medarbetare tar över varje möte – hur styr man upp så alla får säga sitt utan att tappa den informella kreativa stämningen? Det undrar en chef – och psykologen har ett svar.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden