Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson om dödsfall på arbetet.
Foto Ramudden/Unsplash

Larmet: Arbetet dödar allt fler

Arbetsrelaterade dödsfall ökar – och inte minst de som kan kopplas till stress är på frammarsch. Det visar Arbetsmiljöverkets rapport.

Mellan 40-60 gånger per år händer det som inte får hända: att någon dör på jobbet. För fjärde året i rad ökar siffran – redan under första halvåret i år har 29 personer gått till jobbet utan att komma tillbaka.

”Arbetsmiljöverket fått i uppdrag att detaljgranska de dödsolyckor som inträffade under 2018 och första halvåret 2019 – vad som egentligen hände och hur vi kan säkerställa att det aldrig händer igen”, sa arbetsmarknadsminister Ylva Johansson vid Ramuddens seminarium i Almedalen i veckan.

”Frågan om säkerhet på arbetet måste inte bara högre upp på den politiska agendan, utan också diskuteras mer i samhällsdebatten i stort. Det är fler som dör på jobbet än i skjutningar, så det finns all anledning att agera.”

sakerhet12

Läs också: Forskare: Bra ledare – minskar risken för olyckor på jobbet

Och mångdubbelt fler än dödsolyckorna är de dödsfall som kan knytas till en dålig arbetsmiljö, men där symptomen tar många år att utvecklas. Det kan till exempel handla om långtida exponering för damm, farliga kemikalier, rök eller tungt arbete. Forskare beräknar att drygt 3000 liv förkortas på detta vis varje år.

”Dödsolyckor på jobbet är alltid dramatiska och får mycket uppmärksamhet. Men i skymundan av olyckorna dör åtskilligt fler människor av sjukdomar som kan kopplas till arbetet. Ofta sker dödsfallen långt senare, ibland 20-30 år efter att man varit på den farliga arbetsplatsen. Arbetsgivare måste systematiskt förebygga både dödsolyckor och de arbetsmiljörisker som leder till ohälsa på längre sikt”, säger Erna Zelmin-Ekenhem, generaldirektör på Arbetsmiljöverket.

ungaskador

Läs också: Allt fler unga skadar sig på jobbet: ”Allvarlig utveckling”

I två delrapporter presenterar Arbetsmiljöverket den arbetsrelaterade dödligheten i Sverige. Här visas att de dödsfall som kan kopplas till fysiska faktorer i arbetsmiljön är på tillbakagång. Däremot ökar de stressrelaterade dödsfallen, och förväntas fortsätta att öka i framtiden.

”Många av dagens arbetsrelaterade dödsfall är effekten av framför allt tidigare asbestanvändning. I framtiden bedöms dödsfall orsakade av asbest minska medan arbetsrelaterad stress väntas skörda långt fler liv i framtiden”, säger Bengt Järvholm, professor i yrkes- och miljömedicin vid Umeå universitet, som har varit med och tagit fram studien.

Ungefär 500 personer beräknas avlida årligen bara på grund av stress. Värst stressdrabbade är de anställda inom handel, hotell och restaurang men också inom vård, omsorg och utbildning. Kvinnor drabbas i högre grad än män av negativ stress. Men det positiva då? Jo det är förstås att stress – till skillnad från många fysiska risker – faktiskt kan förebyggas, inte minst av dig som är chef eller ledare.

belastning

Läs också: Sju signaler på för hög arbetsbelastning

”Det är en oerhört viktig kunskap, eftersom det handlar om flera tusen människor som får sina liv förkortade på grund av orsaker som vi kan förebygga.”, säger Bengt Järvholm.

Därtill visar forskning, som Chef tidigare rapporterat, att minskad stress till och med kan få dig att känna dig ungdomligare. Det finns med andra ord all anledning att ta tag i den negativa stressen på allvar.

Relaterade artiklar

hungrigmedarbetare1
Arbetsmiljö

”Hur hanterar jag medarbetare som går på diet?”

Mina medarbetare blir omotiverade och gnälliga när de är hungriga - vad kan jag göra?, frågar en läsare. Chefs expert Leif E Andersson, leg psykolog och ledarskapsutvecklare, svarar.
Carolina Fjellner på &frankly. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + &frankly

Nya sättet – så ökar du engagemanget i ditt team

12 000 svenska chefer använder verktyget &frankly för att öka engagemanget i sina team. ”Det har blivit chefernas digitala ledningsverktyg”, säger vd Caroline Fjellner. Nu lanseras ett ännu enklare och snabbare sätt att komma igång.
dubbelt-ledarskap
Arbetsmiljö

Forskning: Så får du delat ledarskap att funka

Delat ledarskap kan vara lösningen på för hög arbetsbelastning, visar svensk forskning. Dessutom blir beslutsgången snabbare och cheferna mer tillgängliga.
Bra kvalitet på arbetet gör att vi trivs på jobbet.
Arbetsmiljö

Studie: Väl utfört arbete gör att vi trivs på jobbet

I en ny studie från Malmö universitet framkommer att medarbetare som har möjlighet att göra ett gott arbete, och där kollegorna också presterar bra, trivs bättre.
Mobiolen är riktigt teknikstress-bov.
Arbetsmiljö

Så botar du teknikstress på jobbet

Digitala verktyg som underlättar arbetet är guld värt. Men när organisationen använder en uppsjö av program och appar kan teknikstress uppstå.
Rätt digitala verktyg lyfter arbetsmiljön.
Arbetsmiljö

Undersökning: 7 av 10 vill ha bättre digitala verktyg

I en ny undersökning framkommer att företag som satsar på den digitala arbetsmiljön har större chans att uppnå tillväxtmålen – och behålla medarbetare.
Cheferna på France Télécom står åtalade för medarbetares självmord.
Arbetsmiljö

Chefer kan fängslas för våg av självmord

Rättegången kring den självmordsvåg som skakade det franska telekombolaget France Télécom för dryga tio år sedan går mot sitt slut. Höga böter och fängelse krävs av åklagaren.
Workcation kan sudda ut gränserna mellan arbete och fritid varnar experten.
Arbetsmiljö

Experten: Workcation rör ihop jobb och fritid

Modeordet ”workcation”, eller ”jobbmester” på svenska, är på frammarsch. Men är det en välsignelse eller förbannelse att jobba från poolkanten? Experten svarar.