Kvinna som är trött efter ett videomöte

Kvinnor tröttare av digitala möten än män

En av sju kvinnor uppger att de blir mycket till extremt trötta av digitala möten. Betydligt färre män drabbas. Det visar den första storskaliga studien, där forskarna också efterlyser åtgärder från arbetsgivarna för att förebygga zoomtrötthet.

Ordet ”zoom-fatigue”, eller ”zoomtrötthet”, vilar på allt fler personers läppar – och axlar. Nu visar en storskalig studie vid Virtual Human Interaction Lab vid Stanford University att det är ett reellt problem för både kvinnor och män, men i betydligt större utsträckning för kvinnor.

”Studien visar att de som har fler och längre möten, samt kortare paus mellan mötena, upplever en större zoomtrötthet. Den visar också att kvinnor generellt upplever en större zoomtrötthet än män. Andelen kvinnor som uppger att de är mycket till extremt trötta av videomöten motsvarar nästan 14 procent, det vill säga en av sju av kvinnor, medan andelen män som uppger att de är mycket till extremt trötta motsvarar 5,5 procent, alltså en av 20”, säger forskningsledaren Géraldine Fauville som är knuten till Göteborgs universitet.

Studien, som har gjorts på över 10 000 medarbetare världen över, visar också att kvinnor och män har lika många videomöten, men att kvinnor tenderar att ha längre möten och kortare pauser mellan mötena. Vilket dock inte förklarar hela skillnaden i upplevd trötthet mellan kvinnor och män.

”Det finns tre huvudorsaker till att kvinnor är mer drabbade av zoomtrötthet. De är mer påverkade av spegeleffekten, de känner sig mer fysiskt fångade av den begränsade rörelsefriheten och de upplever också i högre utsträckning att alla stirrar på dem”, säger Géraldine Fauville.

Trött person framför skärm

Läs också: Därför blir du så trött av videomöten

Redan i en tidigare studie vid samma universitet gjord av Jeremy Bailenson kom forskare fram till att det finns fyra grundorsaker till zoomtrötthet.

 • Spegeleffekten
  I många digitala mötesverktyg ser du hela tiden en bild av dig. Det kan liknas vid att ständigt ha en spegel bredvid sig. Vi människor tenderar att bli mer självkritiska av att se oss själva.
 • Känslan av att vara fysiskt fångad
  Kamerans vinkel begränsar hur du kan röra på dig under mötet, och just möjligheten att röra på kroppen är starkt kopplad till kreativitet och lärande.
 • Känslan av att alla stirrar på dig
  I ett videomöte är fönstret fullt av ansikten och alla tycks titta på just dig hela tiden, till skillnad från ett vanligt möte där du vet uppmärksamheten endast riktas mot dig när du har ordet.
 • Ökad kognitiv ansträngning för att uttrycka sig med och tolka kroppsspråk
  När vi möts i verkligheten har vi en intuitiv förståelse av varandras kroppsspråk. I digitala möten måste vi lägga mycket mer energi på att å ena sidan att tydliggöra till exempel när vi vill ha ordet och när vi håller med om något, och å andra sidan tolka andra människors kroppsspråk via skärmen.

Zoomtröttheten kan påverka både hälsa, välmående och arbetskapacitet. Därför uppmanar forskarna arbetsgivarna att göra allt de kan för att förebygga och minska ansträngningen vid digitala möten.

Det kan vara en så enkel sak som att påminna om att inte alla möten behöver vara digitala möten med kameran påslagen. Ibland funkar ett gammal hederligt telefonmöte lika bra, men är inte alls så tröttande.

Géraldine Fauvilles tipsar om det går att stänga ”self-view” (fönstret där man ser sig själv). Men också ibland att helt stänga av kameran. Han uppmanar även till att skapa en större rörelsefrihet genom att öka avståndet mellan sig själv och kameran, samt att minska videomötets fönster så att deltagarnas ansikten blir mindre och inte lika påträngande.

”Vi hoppas att teknikföretag och arbetsgivare använder den kunskap som nu skapas till att skapa verktyg och arbetsmiljö som kan minska zoomtrötthet. Arbetsgivare bör se till att videomöten inte är för långa och att det finns paus mellan dem. De bör också tillhandahålla externa skärmar, tangentbord och höj- och sänkbara skrivbord för att öka folks mobilitet vid videomöten.”

Zoom-fria fredagar

Läs också: De inför zoom-fria fredagar – för att motverka pandemitröttheten

Relaterade artiklar

Zoom-fria fredagar
Arbetsmiljö

De inför zoom-fria fredagar – för att motverka pandemitröttheten

Fredagar utan videomöten – så vill en av världens största banker stävja pandemitrötthet och förbättra hälsan bland medarbetarna.
Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, erbjuder sina medarbetare förmånscyklar. Foto: Nils Petter Nilsson
Annonssamarbete Chef + Bikelease

”Förmånscykel ger gladare medarbetare”

För två år sedan valde Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, att erbjuda alla medarbetare förmånscyklar. ”Det är ett prisvärt sätt att förbättra folkhälsan och få gladare medarbetare”, säger han. Från och med den första januari är det dessutom ännu billigare med förmånscykel.
Collage: Orolig person i folksamling samt livspussel i form av ett pussel
Arbetsmiljö

Fler söker stöd för oro och relationer – färre för livspusslet

Ökad sjukskrivning, ökad efterfrågan på psykologsamtal och ergonomigenomgångar. De negativa konsekvenserna av pandemin för såväl arbetsgivare och medarbetare börjar synas.
digital kbt kan hjälpa mot oro över coronakrisen
Arbetsmiljö

Digital hjälp effektivt vid covid-oro

Ett helt nyutvecklat digitalt självhjälpsprogram för att hantera oro vid covid-19 har visat sig ha god effekt. Deltagarna hade också en signifikant förbättrad daglig funktion på arbetet, enligt forskarna på Karolinska institutet.
fragortillmedarbetare
Arbetsmiljö

Tre frågor du borde ställa till dina medarbetare just nu

Under covid 19-krisen är det lätt att missa viktiga aspekter av ledarskapet. Här är tre frågor du borde ställa till dina medarbetare som chef.
Illustration med kvinna som har ett zoom-möte i ett stökigt rum med tomflaskor.
Arbetsmiljö

Fyra av tio chefer ser tecken på missbruk bland medarbetarna

Nästan 45 procent av cheferna märker tecken på missbruk bland sina medarbetare, visar Chefs undersökning. ”En anmärkningsvärt hög andel”, säger Anna Thulin, vd för expertorganisationen Alna.
Det finns enkla och effektiva sätt för chefer att öka engagemanget hos medarbetarna. &franklys Caroline Fjellner tipsar om vad som går att börja med direkt.
Annonssamarbete Chef + &frankly

5 sätt för chefer att öka engagemanget – redan i dag

Engagemanget på jobbet har tagit stryk under pandemin. Men det finns flera enkla saker som du som chef kan göra direkt för att vända trenden. Vilket av tipsen tänker du börja med?
Johnny Warström sitter på en soffkant.
Arbetsmiljö

Här är företaget där ingen får jobba mer än 40 timmar per vecka

På Mentimeter får ingen av medarbetarna under några omständigheter jobba mer än 40 timmar i veckan. ”Det får oss att prioritera smartare”, säger Johnny Warström, vd.