svett1

Här är företaget i norr – där medarbetarna får ”svettlön”: 6000 kr/år

Det ska bokstavligen löna sig att träna. Så resonerade Norrlandsbaserade HR-byrån Kompetenslaget som erbjuder sina 20 anställda 50 kronor per träningspass som de genomför utanför jobbet.

Chef har tidigare skrivit om Henrik Bunge, utsedd till Årets Hälsofrämjande chef 2017, som infört en obligatorisk träningstimme för alla medarbetare på fredagar. Initiativet motiverade han på följande vis:

”Jag är övertygad om att alla människor kan bli en bättre version av sig själva. Vi vet genom forskning att den fysiska hälsan också påverkar den mentala hälsan och hur vi presterar”, sa han i samband med prisutdelningen.

Även på Mimers bostadsbolag i Västerås har man uppmuntrat sina medarbetare att röra på sig mer genom att erbjuda en extra semestervecka för de som tränar. Två år efter projektet sjösattes kunde man också se effekterna: Sjuktalen har minskat med 30 procent.

bnp

Läs också: Hon skrotar BNP-måttet i Nya Zeeland – ska mäta välmående istället

Fungerar extra pengar som morot? Det tror HR-byrån Kompetenslaget som har ett 20-tal anställda på sina kontor i Piteå, Boden, Kiruna och Umeå. 2017 införde företaget något som man kallar för ”svettlön”. Det innebär att medarbetarna får 50 kronor per träningspass – vilket ger en maximal bonus på 6000 kronor per år.

Men det är inte bara löpning och gymträning som räknas in. Även att skotta snö är en fysisk aktivitet som ger extra ersättning.

”Det viktiga syftet är att folk ska röra på sig. Vi sitter ganska mycket stilla i våra jobb. Motkravet är att man går med i vår Facebookgrupp och synliggör att man faktiskt gör det här”, säger Helene Lowall, verksamhetschef på Kompetenslaget till TT.

Man har också sett effekt av initiativet, menar Lowall.

”Jag vill påstå att det har två effekter – den fysiska och den mentala effekten. Är man frustrerad och tränar, så brukar man också komma tillrätta med det”.

traningae1

Läs också: 3 tips: Så här styr chefen upp jobbträningen

Relaterade artiklar

somnwebb
Hälsa

Sov dig till en bättre karriär

Sömnbrist går inte bara ut över hälsan. Den gör dig också mindre attraktiv på arbetsmarknaden. Forskaren Tina Sundelin förklarar sambanden – och hur du kan sova dig till en bättre karriär. 

Framtidens hybridmöte kräver ny digital teknik
Annonssamarbete Chef + Office Management

Så tar du hybridmötet till nästa nivå

Mötestekniken på väg in i en ny och smartare era. Här får du veta mer om vad som krävs för att lyckas med framtidens digitala möten.
samtalstodwebb
Hälsa

Här erbjuds de anställda kostnadsfri terapi

Bauhaus erbjuder alla sina anställda en kostnadsfri och helt anonym digital psykologtjänst. De stod därför rustade när behovet ökade i samband med kriget i Ukraina. 

webb-grafiken-nummer-3_intervjuperson-2
Hälsa

Chefs undersökning: Om rädslan att vara en bluff

Knappt hälften av cheferna känner sig emellanåt som en bluff, visar Chefs undersökning. Det hör till när man är högpresterande, säger de experter vi pratat med. I stället anser de att det är mycket illavarslande att lika många saknar feedback och bekräftelse hos sin högre chef. Och att ännu fler känner sig ensamma.

Person som promenerar längs med ett fält med gula blommor
Hälsa

10 000 steg – en marknadsföringsbluff

Har du försökt föregå med ett gott exempel och peppat dina medarbetare att gå sina 10 000 steg genom olika hälsosatsningar? Nu visar det sig att det inte är helt korrekt. Forskarna presenterar en ny siffra att förhålla sig till, rapporterar tidningen Quartz.

halsawebb
Hälsa

Gemensam identitet motar den berömda väggen

Vad kan du som chef göra för att minska risken för utbrända medarbetare? En studie publicerad i International Journal of Environmental Research and Public Health har bland annat kommit fram till att en gemensam identitet är en nyckel till framgång.

tva%cc%8akvinnorps
Annonssamarbete Chef + Försäkringskassan

Hallå chefen! Det finns ett viktigt hälsobidrag att söka

Många chefer missar ett viktigt bidrag för att förebygga ohälsa hos medarbetare. ”Rätt hjälp kan göra skillnad”, säger Rebecca Kolga på Försäkringskassan och uppmanar chefer att söka stödet på upp till 200 000 kronor per år.
man som håller sin hand vid ryggslutet
Hälsa

Sifoundersökning: 18 procent har fått fysiska besvär av hemarbete

Har du också fått gamnacke och spända axlar av att arbeta vid ett barnskrivbord eller i köket? Du är inte ensam. Av de som jobbat hemifrån under pandemin, helt eller delvis, har 18 procent har fått fysiska besvär. Det visar en ny Sifoundersökning på uppdrag av förvaringsföretaget Elfa