svett1

Här är företaget i norr – där medarbetarna får ”svettlön”: 6000 kr/år

Det ska bokstavligen löna sig att träna. Så resonerade Norrlandsbaserade HR-byrån Kompetenslaget som erbjuder sina 20 anställda 50 kronor per träningspass som de genomför utanför jobbet.

Chef har tidigare skrivit om Henrik Bunge, utsedd till Årets Hälsofrämjande chef 2017, som infört en obligatorisk träningstimme för alla medarbetare på fredagar. Initiativet motiverade han på följande vis:

”Jag är övertygad om att alla människor kan bli en bättre version av sig själva. Vi vet genom forskning att den fysiska hälsan också påverkar den mentala hälsan och hur vi presterar”, sa han i samband med prisutdelningen.

Även på Mimers bostadsbolag i Västerås har man uppmuntrat sina medarbetare att röra på sig mer genom att erbjuda en extra semestervecka för de som tränar. Två år efter projektet sjösattes kunde man också se effekterna: Sjuktalen har minskat med 30 procent.

bnp

Läs också: Hon skrotar BNP-måttet i Nya Zeeland – ska mäta välmående istället

Fungerar extra pengar som morot? Det tror HR-byrån Kompetenslaget som har ett 20-tal anställda på sina kontor i Piteå, Boden, Kiruna och Umeå. 2017 införde företaget något som man kallar för ”svettlön”. Det innebär att medarbetarna får 50 kronor per träningspass – vilket ger en maximal bonus på 6000 kronor per år.

Men det är inte bara löpning och gymträning som räknas in. Även att skotta snö är en fysisk aktivitet som ger extra ersättning.

”Det viktiga syftet är att folk ska röra på sig. Vi sitter ganska mycket stilla i våra jobb. Motkravet är att man går med i vår Facebookgrupp och synliggör att man faktiskt gör det här”, säger Helene Lowall, verksamhetschef på Kompetenslaget till TT.

Man har också sett effekt av initiativet, menar Lowall.

”Jag vill påstå att det har två effekter – den fysiska och den mentala effekten. Är man frustrerad och tränar, så brukar man också komma tillrätta med det”.

traningae1

Läs också: 3 tips: Så här styr chefen upp jobbträningen

chef-prenumerera-1800-2
Prenumerera på Chef

Gott ledarskap gör skillnad i osäkra tider

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd, handledning och hjälp med tuffa chefsfrågor. Beställ 6 nummer för endast 399 kr (värde 960 kr) nu!

Relaterade artiklar

oro, anpassningsstörning, psykologi
Hälsa

Lider du också av anpassningsstörning?

Efter en kris, som en pandemi, kan det komma en psykologisk reaktion i form av förstärkt oro, ångest och depression. Det händer så ofta att den fått ett eget namn – anpassningsstörning. Så här hjälper du dig själv och dina medarbetare att hantera den.
Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har tagit en Executive MBA på Stockholms universitet.
03:10
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Studier och chefsjobb samtidigt – då lyfter ledarskapet

Video: Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har nyss tagit en Executive MBA. Den tvååriga deltidsutbildningen har gjort stor skillnad tycker de: ”Är man nyfiken, då får man extremt mycket tillbaka.” ”Ta chansen!”
Man som springer och har en tankebubbla med en facebook-tumme i
Hälsa

Skryt ger träningspepp

Träna med en kompis och skryt om det i sociala medier. Så lyder receptet som motiverar dig till att hålla i din träning och förbättra din hälsa.
Person på väg från kbt-terapi
Hälsa

KBT kan boosta ditt immunsystem

Kognitiv beteendeterapi (KBT) har dokumenterad effekt på mentala problem som utbrändhet, depression och orosproblematik – men inte bara det. Nu har man även sett att det boostar kroppens biologiska system.
Person med huvudet in en skärm som drar ut en elkontakt
Hälsa

Därför blir du så trött av videomöten

Känner du dig också helt slut efter en dag av videmöten på distans? Anledningen är att den dissonans som uppstår när våra hjärnor – men inte våra kroppar – är tillsammans orsakar motstridiga känslor som är utmattande att hantera.
Glad man bredvid en glad smiley och en stor hand som gör tummen upp
Arbetsmiljö

Oväntade corona-effekten: medarbetare mår bättre än tidigare

Trots coronaepidemins kraftigt negativa inverkan på svensk ekonomi trivs många medarbetare bättre på jobbet nu än före krisen. Det visar en ny rapport.
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
utmattad1
Hälsa

5 tecken på utmattning – och vad du kan göra åt det

Långvarig stress och brist på återhämtning kan leda till utbrändhet eller utmattningssyndrom. Här är 5 tecken på att du ligger i riskzonen.