svett1

Här är företaget i norr – där medarbetarna får ”svettlön”: 6000 kr/år

Det ska bokstavligen löna sig att träna. Så resonerade Norrlandsbaserade HR-byrån Kompetenslaget som erbjuder sina 20 anställda 50 kronor per träningspass som de genomför utanför jobbet.

Chef har tidigare skrivit om Henrik Bunge, utsedd till Årets Hälsofrämjande chef 2017, som infört en obligatorisk träningstimme för alla medarbetare på fredagar. Initiativet motiverade han på följande vis:

”Jag är övertygad om att alla människor kan bli en bättre version av sig själva. Vi vet genom forskning att den fysiska hälsan också påverkar den mentala hälsan och hur vi presterar”, sa han i samband med prisutdelningen.

Även på Mimers bostadsbolag i Västerås har man uppmuntrat sina medarbetare att röra på sig mer genom att erbjuda en extra semestervecka för de som tränar. Två år efter projektet sjösattes kunde man också se effekterna: Sjuktalen har minskat med 30 procent.

bnp

Läs också: Hon skrotar BNP-måttet i Nya Zeeland – ska mäta välmående istället

Fungerar extra pengar som morot? Det tror HR-byrån Kompetenslaget som har ett 20-tal anställda på sina kontor i Piteå, Boden, Kiruna och Umeå. 2017 införde företaget något som man kallar för ”svettlön”. Det innebär att medarbetarna får 50 kronor per träningspass – vilket ger en maximal bonus på 6000 kronor per år.

Men det är inte bara löpning och gymträning som räknas in. Även att skotta snö är en fysisk aktivitet som ger extra ersättning.

”Det viktiga syftet är att folk ska röra på sig. Vi sitter ganska mycket stilla i våra jobb. Motkravet är att man går med i vår Facebookgrupp och synliggör att man faktiskt gör det här”, säger Helene Lowall, verksamhetschef på Kompetenslaget till TT.

Man har också sett effekt av initiativet, menar Lowall.

”Jag vill påstå att det har två effekter – den fysiska och den mentala effekten. Är man frustrerad och tränar, så brukar man också komma tillrätta med det”.

traningae1

Läs också: 3 tips: Så här styr chefen upp jobbträningen

Relaterade artiklar

En dagbok på ett bord. Bild på
Hälsa

Dr Mounas 5 tips för att bli lyckligare

På Chefdagen fick Dr Mouna alla deltagarna att så väl hoppa jämfota som att rodna rejält. Allt i syfte att öka sitt välmående.

Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia, råder alla att skaffa en krockkudde för framtiden.
Annonssamarbete Chef + Skandia

Nyfikenhet och sparande – chefens skydd mot ålderism

Chefer behöver arbeta mot ålderism, men också undvika att själva drabbas. ”Fortsätt vara nyfiken – och skaffa en krockkudde”, råder Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia.

En grupp yngre medarbetare tränar på kontoret.
Hälsa

”Skulle kunna bli maxtider för hur länge man får sitta still”

Vilken typ av fysisk aktivitet är bäst för tankemässiga förmågor och psykisk hälsa? Forskare vid Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH, har fått 120 miljoner kronor i ett åttaårigt projekt för att söka efter svaret. På sikt kan det leda till rekommendationer för arbetsgivarna. 

Glad man som leker med ett barn i en soffa.
Hälsa

Hälsoutmaning gav gladare kolleger

Konsultbolaget behövde ett sätt att få medarbetarna att röra sig mer och lära känna nya kolleger trots distansjobb. Lösningen blev en gemensam hälsoutmaning som ökade både teamkänslan och välbefinnandet.

Illustration med ett hjärta uppbyggt av grönsaker.
Hälsa

Växtbaserad diet kan rädda ditt hjärta

Om du som chef vet med dig att du ligger i farozonen för hög stress kanske du är redo att starta hösten med lite nya tag. Välj gärna en mer växtbaserad diet.

Tre män som arbetar på en byggarbetsplats står och pratar. Det är solnedgång.
Hälsa

Ny rapport: Ökad ohälsa på jobbet

Var tredje arbetstagare har problem med hälsan kopplat till arbetet, visar en ny undersökning från Arbetsmiljöverket. Det är en ökning jämfört med tidigare år. Värst drabbade är kvinnor inom kommun och landsting.

Ansvaret för hur hybridarbetet ska ta form får inte landa på enskilda chefer utan är ett ledningsansvar, menar arbetsplatsstrategen Karin Ståhl på GoToWork. Foto: Magnus Liam Karlsson
Annonssamarbete Chef + GoToWork

5 tips för att lyckas med det nya arbetslivet

Arbetsplatsstrategen Karin Ståhl delar med sig av det viktigaste chefer behöver veta för att lyckas leda i det nya normala efter pandemin.

Glad kvinna som går i naturen.
Hälsa

När chefen väljer: Promenader hellre än golf

Chefens favoritmotion är inte golf och tennis, som man kanske skulle kunna tro, utan promenader. Det visar Chefs undersökning.