svett1

Här är företaget i norr – där medarbetarna får ”svettlön”: 6000 kr/år

Det ska bokstavligen löna sig att träna. Så resonerade Norrlandsbaserade HR-byrån Kompetenslaget som erbjuder sina 20 anställda 50 kronor per träningspass som de genomför utanför jobbet.

Chef har tidigare skrivit om Henrik Bunge, utsedd till Årets Hälsofrämjande chef 2017, som infört en obligatorisk träningstimme för alla medarbetare på fredagar. Initiativet motiverade han på följande vis:

”Jag är övertygad om att alla människor kan bli en bättre version av sig själva. Vi vet genom forskning att den fysiska hälsan också påverkar den mentala hälsan och hur vi presterar”, sa han i samband med prisutdelningen.

Även på Mimers bostadsbolag i Västerås har man uppmuntrat sina medarbetare att röra på sig mer genom att erbjuda en extra semestervecka för de som tränar. Två år efter projektet sjösattes kunde man också se effekterna: Sjuktalen har minskat med 30 procent.

bnp

Läs också: Hon skrotar BNP-måttet i Nya Zeeland – ska mäta välmående istället

Fungerar extra pengar som morot? Det tror HR-byrån Kompetenslaget som har ett 20-tal anställda på sina kontor i Piteå, Boden, Kiruna och Umeå. 2017 införde företaget något som man kallar för ”svettlön”. Det innebär att medarbetarna får 50 kronor per träningspass – vilket ger en maximal bonus på 6000 kronor per år.

Men det är inte bara löpning och gymträning som räknas in. Även att skotta snö är en fysisk aktivitet som ger extra ersättning.

”Det viktiga syftet är att folk ska röra på sig. Vi sitter ganska mycket stilla i våra jobb. Motkravet är att man går med i vår Facebookgrupp och synliggör att man faktiskt gör det här”, säger Helene Lowall, verksamhetschef på Kompetenslaget till TT.

Man har också sett effekt av initiativet, menar Lowall.

”Jag vill påstå att det har två effekter – den fysiska och den mentala effekten. Är man frustrerad och tränar, så brukar man också komma tillrätta med det”.

traningae1

Läs också: 3 tips: Så här styr chefen upp jobbträningen

Relaterade artiklar

Wivecka Ljungh, Bostadsbolaget Mimer
Hälsa

Företagets nya friskvårdssatsning: ”16 weeks of health”

Extra lång semester om de tränar, hälsocoacher och massage på kontoret – bostadsbolaget Mimer har kommit långt i sin hälsosatsning. Och nu tar de ett steg till.
Maria Geijer på Morot & Co ger råd om hur du knyter dina kunder närmare. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Morot & Co

Så enkelt tar du klivet närmare kunden

Bli bättre på att få nya kunder och behålla dem ni har. ”Många missar hur enkelt det kan vara att testa, utforska och samla in kunskap om vad som är intressant för just deras kunder”, säger Maria Geijer, på Morot & Co

Två astronauter
Hälsa

Astronaut-träna för hemmakontoret

Att jobba hemifrån kan tära på både relationer och ork. Men nu får hemmajobbare tips från oväntat håll – astronauter.
vaccinationsbild_rityta-1
Arbetsrätt

Experten: Chefen får inte tvinga medarbetare att vaccinera sig

Att vaccineringen mot covid-19 nu rullas ut över hela Sverige innebär inte att vi kan återvända till arbetsplatserna. Arbetsgivaren har inte rätt att kräva att medarbetarna vaccinerar sig. De kan inte ens kolla vilka som frivilligt har valt att göra det, berättar Chefs arbetsrättsjurist Charlotte Forssander.
chefersohalsa1800
Hälsa

Forskning ska kartlägga chefers skenande ohälsa

Chefers sjukfrånvaro ökar kraftigt. Men varför, och vad kan göras för att vända utvecklingen? Ett nytt forskningsprojekt ska gå till botten med frågan genom att undersöka chefers arbetsmiljö inom Helsingborgs stad.
Collage av hälsotrender
Hälsa

7 hälsotrender du inte får missa i vår

Trenden för 2021 rör sig allt mer från prestation till helhetstänk. Det är mindre lycra och mer teknik. Mer skog än tidtagning. Och allt mer tar plats på arbetstid.
anna_hellman3
Annonssamarbete Chef + Stockholms universitet

Gör dig startklar att leda i förändring

En rejäl kunskapsinvestering – i exakt rätt tid. ”Det är bland det bästa som har hänt mig!”, säger Anna Hellman, vd, om sin Executive MBA från Stockholms universitet.

Serena Williams
Hälsa

Planera tiden – som Serena Williams

Du kan inte klå tennisstjärnan – och investeraren – Serena Williams hastighet på hennes serv, men du kan ta upp kampen om tiden med samma app som hon.