Här är företaget i norr – där medarbetarna får ”svettlön”: 6000 kr/år

Det ska bokstavligen löna sig att träna. Så resonerade Norrlandsbaserade HR-byrån Kompetenslaget som erbjuder sina 20 anställda 50 kronor per träningspass som de genomför utanför jobbet.

Hälsa
Publicerad

Chef har tidigare skrivit om Henrik Bunge, utsedd till Årets Hälsofrämjande chef 2017, som infört en obligatorisk träningstimme för alla medarbetare på fredagar. Initiativet motiverade han på följande vis:

”Jag är övertygad om att alla människor kan bli en bättre version av sig själva. Vi vet genom forskning att den fysiska hälsan också påverkar den mentala hälsan och hur vi presterar”, sa han i samband med prisutdelningen.

Även på Mimers bostadsbolag i Västerås har man uppmuntrat sina medarbetare att röra på sig mer genom att erbjuda en extra semestervecka för de som tränar. Två år efter projektet sjösattes kunde man också se effekterna: Sjuktalen har minskat med 30 procent.

Fungerar extra pengar som morot? Det tror HR-byrån Kompetenslaget som har ett 20-tal anställda på sina kontor i Piteå, Boden, Kiruna och Umeå. 2017 införde företaget något som man kallar för ”svettlön”. Det innebär att medarbetarna får 50 kronor per träningspass – vilket ger en maximal bonus på 6000 kronor per år.

Men det är inte bara löpning och gymträning som räknas in. Även att skotta snö är en fysisk aktivitet som ger extra ersättning.

”Det viktiga syftet är att folk ska röra på sig. Vi sitter ganska mycket stilla i våra jobb. Motkravet är att man går med i vår Facebookgrupp och synliggör att man faktiskt gör det här”, säger Helene Lowall, verksamhetschef på Kompetenslaget till TT.

Man har också sett effekt av initiativet, menar Lowall.

”Jag vill påstå att det har två effekter – den fysiska och den mentala effekten. Är man frustrerad och tränar, så brukar man också komma tillrätta med det”.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden