Henrik Bunge, vd Björn Borg: ”Jodå, man kan faktiskt tvinga folk att träna”

Årets hälsofrämjande chef. Alla kan bli sitt bästa jag, det är hans bestämda uppfattning. Henrik Bunge tubbar sina medarbetare att sträva mot sina personliga mål för fysisk hälsa och personlig utveckling.

Hälsa
Publicerad
Henrik Bunge, vd Björn Borg.

På Björn Borg har ni en träningstimme varje fredag. Den är obligatorisk. Varför det?
”Ja, då stänger vi kontoret och alla är med på sporttimmen. Jag är övertygad om att alla människor kan bli en bättre version av sig själva. Vi vet genom forskning att den fysiska hälsan också påverkar den mentala hälsan och hur vi presterar. Arbetar man på Björn Borg förväntas man vilja utveckla sitt performance.”

Medarbetarna får också göra fystester. Är det inte risk att det skapar en prestationsstress?
”Testerna är bara till för individerna själva och vi mäter framför­ allt utvecklingen, men de är viktiga instrument för att hela tiden kunna sträva mot sina mål. Syftet med testerna är att våra medarbetare själva ska kunna se hur de förhåller sig till sina individuella mål.”

Henrik Bunge, vd Björn Borg utsågs till Årets hälsofrämjande chef på Chefgalan 2017. Juryns motivering:

”Med en stark tro på att alla människor kan göra vad som helst vill den här ledaren skapa den optimala myllan för sina medarbetare att bli sitt bästa jag. Genom ett coachande ledarskap stöttar han medarbetarna att fylla på sina depåer av träning, sömn, relationer och bra kost. Medarbetarnas fysresultat har förbättrats med 300 procent och värdet på företaget har fördubblats. Ett ledarskap som präglas av tydlighet och tät dialog med medarbetarna och som innefattar ett systematiskt hälsoarbete på både grupp- och individnivå, där hälsa vävs in i affärsplanen.”

Vad gör ni för medarbetarnas mentala hälsa?
”Både fysisk och mentalt välmående handlar framför allt om hur du själv upplever att du mår, snarare än resultaten i faktiska siffror. Den mentala delen av välbefinnandet är egentligen viktigast. Tillsammans med Karolinska gör vi Balansvågen som är ett självskattningstest på välbefinnandet. Vi lägger större vikt vid det upplevda välbefinnandet än vid fystestet och vi jobbar framför allt för att medarbetarna ska känna att de utvecklas mentalt.”

Se en filmad intervju med Henrik Bunge:

Priset delas ut av
rejlers

Prisets syfte: Syftet med priset är att belöna en chef som utifrån ett personligt engagemang systematiskt byggt en framgångsrik, inkluderande, hållbar och hälsofrämjande helhetskultur, vars resultat går att mäta i verksamhetens lönsamhet och välbefinnande.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden