katarina_berg_spotify
Katarina Berg, chro Spotify.

Katarina Berg, Spotify: ”Svensk hr tog mig till Vita huset”

Vad är unikt med Spotifys hr?
”Vi konkurrerar om talangerna med techföretgen i Silicon Valley. För att bli en attraktiv arbetsgivare måste vi ha ett bra sätt att bemöta och utveckla våra medarbetare. Det är inte jättemycket mer betalt som får människor att gå den där extra milen, utan möjligheten att få vara med och påverka. Vi använder en rekryteringsprocess som är unik, lite snabbare men ändå kvalitativ.”

Katarina Berg utsågs till Årets hr-chef på Chefgalan 2017. Juryns motivering:

”Kandidaten står ut som en orädd hr-chef som inte bara lyckats utveckla och förbättra hr:s position i ett snabbväxande bolag utan även åstadkommit resultat som stärker deras företagskultur, employer brand och skapat positiva rubriker och intresse internationellt. Hon är nominerad för att hon har utmanat gängse sanningar inom hr-området, hittat nya lösningar och driver ett hr-arbete som är synonymt med kundlöfte och företagskultur.”

Läs mer om Chefgalan och övriga finalister/pristagare på Chefgalans huvudsida.

Läs mer: De blev också Årets Chef – inom kategorierna Årets framtidschef, Årets innovativa ledarskap och Årets mångfaldschef

Ditt sätt att arbeta sprider svensk hr. Vad är så svenskt?
”Jag tror att det finns fyra saker. Det första är autonomi. Du kan inte rekrytera de bästa i branschen för att sedan pilla i detaljer hur de jobbar. Det andra är att vi är bra på kompetensutveckling. Det tredje är samhörighet, att förstå vad det är som motiverar människor och får dem att vilja stanna kvar. Det sista är benovelence, alltså önskan att sprida det goda, i vårt fall musik.”

En svensk sak är att ni infört sex månaders betald föräldraledighet för alla medarbetare över hela världen.
”Dels tror vi att det är rätt sak att göra, dels vet vi att det är ett sätt att lufta systemet och få in talanger på nya positioner. Min uppfattning är att detta är ett av de bästa sätten att jobba med ledarskap. Det har varit smart för oss och gett oss enorm publicitet. Bland annat blev jag inbjuden till toppmötet United State of Women i Vita huset, Washington, där bland andra Michelle Obama deltog för att berätta om satsningen.”

Se en filmad intervju med Katarina Berg:

 

Priset delas ut av:
workday_600

Prisets syfte: Syftet med priset är att belöna en hr-chef som moderniserat arbetet på ett sätt som lyft organisationen, motiverat medarbetarna och skapat förändring.

Se finalisterna i de övriga kategorierna här

Relaterade artiklar

henrik-bunge2
Arbetsmiljö

Henrik Bunge, vd Björn Borg: ”Jodå, man kan faktiskt tvinga folk att träna”

Årets hälsofrämjande chef. Alla kan bli sitt bästa jag, det är hans bestämda uppfattning. Henrik Bunge tubbar sina medarbetare att sträva mot sina personliga mål för fysisk hälsa och personlig utveckling.