Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Kan jag säga upp vikarien som inte håller måttet?

Arbetsrätt
Text: Redaktionen
Publicerad
Fredrik Dahl, arbetsrättsadvokat

Fråga: Jag har anställt en vikarie för en föräldraledig medarbetare, en visstidsanställning på tio månader. Vikarien har jobbat i två månader nu och det fungerar inte alls.

Han samarbetar dåligt med teamet och kommunicerar inte med övriga, tar inga egna initiativ och bidrar inte i de gemensamma projekten. Jag har haft feedbacksamtal kring detta, utan förbättring. Jag tror dessvärre vi har gjort en felrekrytering. Kan jag avsluta anställningen i förtid, typ nu?

/Dag

Svar: En visstidsanställning kan som huvudregel inte avslutas i förtid utan anställningen upphör när den avtalade anställningstiden löpt ut.

En arbetsgivare och en anställd kan dock avtala om att anställningen ska vara uppsägningsbar med viss uppsägningstid. Då gäller kravet på saklig grund som vid tillsvidareanställning. Det innebär att arbetsgivaren måste ha något av följande skäl till uppsägningen — arbetsbrist eller personliga skäl.

Att säga upp en anställd på grund av personliga skäl ställer höga krav på arbetsgivaren och kan innebära svåra bedömningar och avvägningar.

Dåliga prestationer och samarbetssvårigheter kan utgöra saklig grund men då måste arbetsgivaren visa att man har gjort vad man har kunnat för att undvika uppsägning.

Det kan därför dröja flera månader innan kravet på saklig grund är uppfyllt. I det här fallet vore därför det bästa att försöka komma överens med den anställde om ett avslut och om detta inte går, att låta den anställde arbeta tills anställningstiden löpt ut.

/Fredrik Dahl, arbetsrättsadvokat

Läs också:

Hur hanterar jag en medarbetare som är rasist?

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden