fredrik-dahl-expert
Fredrik Dahl, arbetsrättsadvokat

Kan jag säga upp vikarien som inte håller måttet?

Fråga: Jag har anställt en vikarie för en föräldraledig medarbetare, en visstidsanställning på tio månader. Vikarien har jobbat i två månader nu och det fungerar inte alls.

Han samarbetar dåligt med teamet och kommunicerar inte med övriga, tar inga egna initiativ och bidrar inte i de gemensamma projekten. Jag har haft feedbacksamtal kring detta, utan förbättring. Jag tror dessvärre vi har gjort en felrekrytering. Kan jag avsluta anställningen i förtid, typ nu?

/Dag

Svar: En visstidsanställning kan som huvudregel inte avslutas i förtid utan anställningen upphör när den avtalade anställningstiden löpt ut.

En arbetsgivare och en anställd kan dock avtala om att anställningen ska vara uppsägningsbar med viss uppsägningstid. Då gäller kravet på saklig grund som vid tillsvidareanställning. Det innebär att arbetsgivaren måste ha något av följande skäl till uppsägningen — arbetsbrist eller personliga skäl.

Att säga upp en anställd på grund av personliga skäl ställer höga krav på arbetsgivaren och kan innebära svåra bedömningar och avvägningar.

Dåliga prestationer och samarbetssvårigheter kan utgöra saklig grund men då måste arbetsgivaren visa att man har gjort vad man har kunnat för att undvika uppsägning.

Det kan därför dröja flera månader innan kravet på saklig grund är uppfyllt. I det här fallet vore därför det bästa att försöka komma överens med den anställde om ett avslut och om detta inte går, att låta den anställde arbeta tills anställningstiden löpt ut.

/Fredrik Dahl, arbetsrättsadvokat

Läs också:

Hur hanterar jag en medarbetare som är rasist?

Relaterade artiklar

fredrik-dahl-expert
Arbetsrätt

Berättade om graviditet – fick inte utlovat jobb

Stella blev lovad jobbet som produktchef – men när hon berättade att hon var gravid gick tjänsten till en manlig kollega. Solklart fall av diskriminering, visst? Arbetsrättsadvokaten reder ut begreppen.
Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, erbjuder sina medarbetare förmånscyklar. Foto: Nils Petter Nilsson
Annonssamarbete Chef + Bikelease

”Förmånscykel ger gladare medarbetare”

För två år sedan valde Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, att erbjuda alla medarbetare förmånscyklar. ”Det är ett prisvärt sätt att förbättra folkhälsan och få gladare medarbetare”, säger han. Från och med den första januari är det dessutom ännu billigare med förmånscykel.
fredrik-dahl-expert
Arbetsmiljö

Hur hanterar jag en medarbetare som är rasist?

Hur ska jag hantera min medarbetare som delar rasistiska sidor på sociala medier, undrar Chefs läsare. Arbetsrättsexpert Fredrik Dahl ger tips och råd.
klocka-2
Arbetsrätt

Experten: Då kan du säga upp en medarbetare

Företaget har haft problem under ett par år med en medarbetares ständiga utbrott och hot. Kan hen sägas upp?
fredrik-dahl-6
Arbetsrätt

Hur göra när medarbetaren inte presterar?

En chef har problem med en anställd konsult som inte kan ta alla typer av uppdrag. Hon presterar inte tillräckligt bra. Kan chefen hävda "selektiv arbetsbrist"? Arbetsrättsexperten Fredrik Dahl svarar.