Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Kan jag kräva att få jobba hemma?

Arbetsmiljö
Text: Redaktionen
Publicerad
Fredrik Dahl, arbetsrättsadvokat

Fråga: Mina högre chefer anser att jag, eftersom jag har personalansvar, alltid ska finnas till hands på jobbet, frånsett när jag är på möten förstås. Jag bor långt från min arbetsplats och skulle få betydligt mer gjort om jag kunde jobba hemifrån en till två dagar i veckan.

Jag har diskuterat frågan med min arbetsgrupp som säger ja till en sådan lösning. De är beredda att planera om och flytta till exempel våra veckomöten till en annan dag. Vad säger lagen? Hur mycket kan jag framhärda i min önskan om distansarbete?

/Eva-Lotta

Läs också: Två oumbärliga tips för dig som leder på distans

Svar: Tyvärr finns det inget lagstöd du kan luta dig mot i din önskan om att få jobba hemma delar av din arbetstid. Enligt principen om arbetsgivarens rätt att leda och fördela arbetet (den så kallade arbetsledningsrätten) har arbetsgivaren bland annat rätt att bestämma var och hur arbetet ska utföras inom ramen för anställningsavtalet.

Det kan finnas flera skäl till att en arbetsgivare är tveksam till att medarbetare förlägger delar av sin arbetstid på annan plats än på kontoret.

De främsta anledningarna brukar vara arbetsmiljö och försäkringsskyddet. Arbetsgivaren ansvarar nämligen för arbetsmiljön i ditt hem om ni kommer överens om att delar av arbetet ska utföras där. Vidare måste arbetsgivaren utreda om sedvanliga försäkringar rörande arbetsplatsolyckor etc gäller för andra platser än kontoret.

Läs också: För många medarbetare får chefen att må sämre

Sedan är naturligtvis aspekter som chefens tillgänglighet för sina medarbetare viktiga men det kan ofta lösas på andra sätt med de tekniska lösningar som finns i dag.

Det är alltså fler aspekter än vad som kan vara mest effektivt för dig, som måste beaktas när en arbetsgivare och en anställd kommer överens om distansarbete.

/Fredrik Dahl, arbetsrättsadvokat

Läs också: Checklista – så hinner du jobba klar innan jul

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden