Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Jan Carlzon: ”Självledarskap var något jag missade”

Information räcker inte. En ledare måste också väcka känslor. Det säger ledarskapslegenden Jan ”SAS-Janne” Carlzon i en intervju på Chefdagen. Han passar också på att framföra sitt varma tack till – folkhemmet.

Självledarskap
Text: Sara Hasbar
Publicerad
Jan Carlzon.

Jan Carlzon är en av Sveriges mest framgångsrika företagsledare genom tiderna. Under 1980-talet fick han rockstjärnestatus genom sin enormt inflytelserika ledarskapsbok Riv Pyramiderna. Men allt har inte varit rosor. Även Jan Carlzon har varit ung och osäker chef.

”Jag blev ju vd för Vingresor när jag var 32. Och var nog rädd när jag skulle presentera mina lösningar för personalen. Vid ett tillfälle kom det fram en kille efteråt och sa:Janne, det där var nog det sämsta jag hört.  Felet var att jag bara pratade siffror. Budget, prognoser, utfall. Istället för att prata om vad vi tillsammans skulle åstadkomma. Överföra en känsla som gjorde att medarbetarna kände sig involverade och engagerade”, säger Jan Carlzon i en intervju på Chefdagen med Chefs Cissi Elwin.

Han förtydligar:

”Kommunikation kräver emotion.  Som ledare måste du hitta ett sätt att överföra inte bara den faktiska informationen, utan även en känsla. Få medarbetarna att tänka: Jag hör vad du säger, och jag känner verkligen vad du menar. Det är då det händer, det är då det börjar röra på sig”, säger Jan Carlzon i den videoinspelade intervjun.

80-årige Jan Carlzon berättar att han ”mår sådär”:

”Jag har fått Parkinsons. Man kan förstås bromsa sjukdomen, och det gör jag så gott jag kan. Men det hade varit bättre om den inte funnits”, säger Carlzon som trots sin Parkinson fortsätter med älsklingshobbyn tennis.

Då den populära termen självledarskap dyker upp i intervjun, slår Carlzon ifrån sig:

”Det var något jag missade. Att sätta upp mål för sig själv, det gjorde jag ju aldrig. Men är det något jag verkligen vill rekommendera, är det just att tänka igenom: Vad är jag bra på? Vad mår jag bra av? I dag vet jag att jag mår bäst när jag får leda människor för att tjäna människor. Inte att investera i riskkapital och liknande. Det är i och för sig lönsamt och trevligt, men det är inte jag”, säger Carlzon som i mitten av 1990-talet grundade investeringsbolaget Ledstiernan.

Jan Carlzon vill under intervjun uttrycka sin djupaste tacksamhet mot ett bland sentida näringslivstoppar inte alltid hyllat fenomen: det svenska folkhemmet. Utan folkhemmets jämlikhetsvisioner hade han inte blivit den han är, menar han:

”Som tidig 40-talist tillhörde jag de första svenskar som fick tillgång till det här folkhemmet. Kanske är till och med så, att jag är den förste som tagit mig hela vägen upp till de övre sfärerna från en folkhemsposition. Jag har haft en enorm förmån av tidpunkten jag föddes och den sociala utveckling som skapades ur det svenska folkhemmet. Och det ska jag tacka för”, säger Jan Carlzon.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden