_leif-e-andersson4
Ledarskapsutvecklare Leif E Andersson.

”Jag litar inte på min efterträdare”

Fråga: Håller på att byta jobb och min efterträdare på posten är tyvärr en person som jag inte har förtroende för. Känns inte kul att lämna ett värv där jag investerat mycket känslomässigt och kreativt till någon jag inte litar på.

Hur sköter jag övergång och överlämningar på snyggast möjliga sätt? Kan jag utan att sabba relationerna helt förmedla till min före detta arbetsgivare hur jag känner inför min efterträdare?

/Caroline

Svar: Jag undrar vad ditt problem är? Att de valt X som din efterträdare är inte ditt problem. Om det visar sig att du har rätt om X kan det snarast visa andra vilket bra jobb du gjorde. Sköter du överlämningar på ett professionellt sätt utan att lägga dig i andras beslut om X så blir det en del av ditt arv.

Jag undrar för vems skull du skulle berätta om dina känslor för X? Är det för andras skull eller för din skull? Fundera på det. De kanske behöver göra sina egna erfarenheter av X?

Om du känner att du vill delge andra något för deras skull, har du alltid rätt till dina känslor. Med ett tydligt jag-budskap kan du beskriva din oro.

Vad har X gjort, vilka konsekvenser fick det och hur gör det dig orolig inför framtiden? Var tydlig med att det är din subjektiva bild och att de får göra sina egna erfarenheter. Du kan bara förmedla din känsla och den kan vara fel.

Vad kan det här ställa till med för din del? Det är ditt problem.

Om du är rädd om dina kontakter kan du fortsätta att hålla kontakt med dem för din egen del.

/Leif E Andersson, psykolog och ledarskapsutvecklare

Läs också:

”Hur ska jag få jobba i fred?”

Relaterade artiklar

myter1
02:51 min
Beslutsfattande

5 myter om ledarskap som experten krossar

Video + Text Som chef är du högvilt för de som vill sälja på dig enkla lösningar på komplexa ledarskapsproblem. Men vad är myt och vad är sanning? Chefs ledarskapsexpert Leif E Andersson guidar dig förbi några vanliga fällor och missförstånd. 
Gabriella Huss på K2 Search har fem råd till chefer som kört fast i karriären. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Ledarna

Ta dig förbi hindren i din chefskarriär

Den klassiska karriärtrappan är raserad. En ny typ av chefskarriär tar form – med ökad risk att uppleva att man har kört fast. ”Viktigast för att ta sig vidare då är självkännedom”, säger chefsrekryteringsexperten Gabriella Huss.
expert-2
Experterna

Expert: Hantera konflikter med chefer

P-O är ordförande i en förening. Nu tvingas han samarbeta med två ledare som inte delar hans syn på ledarskap. Chefs expert ger svar hur han ska hantera problemet. 
preggers
fredrik-dahl-expert
Arbetsrätt

Berättade om graviditet – fick inte utlovat jobb

Stella blev lovad jobbet som produktchef – men när hon berättade att hon var gravid gick tjänsten till en manlig kollega. Solklart fall av diskriminering, visst? Arbetsrättsadvokaten reder ut begreppen.
_leif-e-andersson4
Experterna

”Medarbetaren stökar till i teamet”

Hur hanterar man en stjärnmedarbetare med avgörande kompetens som beter sig illa? Psykologen Leif E Andersson ger svar.
Erik Sundqvist på Michelin ringar in och lyfter sitt ledarskap med en Executive MBA på Stockholms universitet. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Nya metoder får ledarskapet att skjuta fart

Erik Sundqvist ringar in och lyfter sitt ledarskap med nya verktyg och kunskaper. Fyra lärdomar har varit extra användbara.

skumpa
Arbetsmiljö

Hur förbjuder jag alkohol på jobbfester?

Chefen Elina vill få till helt nyktra jobbfester. Hur ska hon ändra alkoholpolicyn utan att framstå som snål?