mette-rode-sundstrom
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.

”Jag leder en passionsfabrik”

Värdarna för det populära radioprogrammet Sommar i P1 presenterades i dag i Radioparken utanför Sveriges Radio i Stockholm.

Bland värdarna fanns kända namn som Dr Alban, Börje Salming och Timbuktu, men även flera ledande chefer som Björn ”Nalle” Wahlroos, ärkebiskop Antje Jackelén, före detta SVT-chefen Annie Wegelius och teaterdirektören Martina Montelius.

Chef fick en pratstund med en annan debuterande sommarvärd, Mette Rode Sundström, vd för auktionssajten Lauritz.com. Företaget grundades 1999 av Bengt Sundström.

Under Mette Rode Sundströms ledning har företaget vuxit från en omsättning på 60 miljoner kronor 2001 till cirka 1 miljard kronor förra året. Antalet medarbetare har vuxit från 30 till 260.

Vad tänkte du när du fick frågan att leda Sommar i P1?
”Jag blev väldigt stolt. Och väldigt överraskad. Jag hade förstått att detta var stort i Sverige, men inte hur stort det var. Jag är också tacksam gentemot Lauritz.com, det är på grund av företaget som jag har fått den här chansen. Jag är tacksam för att vi har gjort något som många tycker om och att vi har lyckats demokratisera auktioner och göra konst tillgängligt för alla.”

Vad ska ditt program handla om?
”Framför allt om min personliga resa som ledde fram till att jag hamnade på Lauritz 2001. Min man hade dött i cancer år 2000 och jag ville göra något helt nytt. Då fick jag erbjudandet om att börja på Lauritz. Styrelseordföranden Bengt Sundström anställde mig och efter några år blev vi förälskade. Vi kallar företaget för vår passionsfabrik. Jag vill berätta om hur det är att leva i den.”

Hur är det?
”Det har verkligen blivit en livsstil. För oss går det inte att skilja på privatliv och arbete.”

Du leder både svenska och danska medarbetare. Skiljer de sig åt?
”Inte så mycket. De flesta inom Lauritz tänker på samma sätt. Alla våra medarbetare är passionerade, kunniga excentriker som kan väldigt mycket inom sitt område. De är lite nördiga. Generellt sett kan man säga att danskar är lite snabbare på att ta beslut och mer självständiga. Svenskar tar längre tid på sig, och vill ha konsensus. Men när de väl har fattat ett beslut är de väldigt effektiva.”

Sommar i P1 sänds första gången klockan 13 lördagen den 21 juni. Mette Rode Sundström är sommarvärd torsdagen den 24 juli.

Läs mer: Här hittar du listan – alla värdar för Sommar i P1 2014.

 

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

bella-2
 

Så var Chefdagen – allt du behöver veta

Här kan du följa liverapporteringen från Chefdagen.

elisabeth-wennstrom1
02:19 min
Annonssamarbete Chef + ManpowerGroup

Årets Chef: "Lär dig leda med Styrkefokus"

Video:

Fokusera på styrkorna för att lyfta dina medarbetare, ditt ledarskap och resultat. Elisabeth Wennström, Årets Chef 2018 berättar om modellen bakom hennes ledarskap.

asdasda
 

Chocksiffror: Sveriges chefer mår uselt – här är orsakerna

Sju av tio chefer mår så psykiskt dåligt att det går ut över deras jobb, enligt Chefs undersökning. Ohanterlig stress och sömnstörningar är de främsta orsakerna.
chef_team_tidskriftspriset2017-2-2
Jobba på Chef

Chef söker en säljare till vår contentstudio                        

Chefs innehållstudio har vuxit kraftigt det senaste året och nu vill vi ta nästa steg med en dedikerad säljare. Vi söker dig som är engagerad, kreativ och affärsorienterad.
contentartikel-2-chefboken
Chefboken

Måste-böckerna som ger chefen framtidskoll

Förstå vad som händer – före de flesta andra. Chefbokens redaktör Björn Hedensjö väljer ut böckerna som ger dig ett kunskapsmässigt försprång.
startsida1
 

Hylla en kvinnlig ledare som betytt mycket för dig

Tacka eller berätta om en kvinnlig chef, mentor eller kollega som har haft betydelse i din karriär: #honlyftemig
Lars-Olof Moberg, Länsförsäkringar
Annonssamarbete Chef + &frankly

"Så hjälper vi varandra att växa"

Lars-Olof Moberg vände en negativ spiral. Mindre stress, mer engagemang hos medarbetarna – och 30 procents högre lönsamhet.
”Verktyget vi använder hjälpte oss att sätta igång en dialog och skapa förändring.”

topp100-2018
 

Chef.se en av de bästa sajterna i Sverige – för femte året i rad

Chef.se hamnar återigen på listan över Sveriges fem bästa tidskriftssajter, när IDG presenterar prestigefyllda Topp 100-listan.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden