mette-rode-sundstrom
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.

”Jag leder en passionsfabrik”

Värdarna för det populära radioprogrammet Sommar i P1 presenterades i dag i Radioparken utanför Sveriges Radio i Stockholm.

Bland värdarna fanns kända namn som Dr Alban, Börje Salming och Timbuktu, men även flera ledande chefer som Björn ”Nalle” Wahlroos, ärkebiskop Antje Jackelén, före detta SVT-chefen Annie Wegelius och teaterdirektören Martina Montelius.

Chef fick en pratstund med en annan debuterande sommarvärd, Mette Rode Sundström, vd för auktionssajten Lauritz.com. Företaget grundades 1999 av Bengt Sundström.

Under Mette Rode Sundströms ledning har företaget vuxit från en omsättning på 60 miljoner kronor 2001 till cirka 1 miljard kronor förra året. Antalet medarbetare har vuxit från 30 till 260.

Vad tänkte du när du fick frågan att leda Sommar i P1?
”Jag blev väldigt stolt. Och väldigt överraskad. Jag hade förstått att detta var stort i Sverige, men inte hur stort det var. Jag är också tacksam gentemot Lauritz.com, det är på grund av företaget som jag har fått den här chansen. Jag är tacksam för att vi har gjort något som många tycker om och att vi har lyckats demokratisera auktioner och göra konst tillgängligt för alla.”

Vad ska ditt program handla om?
”Framför allt om min personliga resa som ledde fram till att jag hamnade på Lauritz 2001. Min man hade dött i cancer år 2000 och jag ville göra något helt nytt. Då fick jag erbjudandet om att börja på Lauritz. Styrelseordföranden Bengt Sundström anställde mig och efter några år blev vi förälskade. Vi kallar företaget för vår passionsfabrik. Jag vill berätta om hur det är att leva i den.”

Hur är det?
”Det har verkligen blivit en livsstil. För oss går det inte att skilja på privatliv och arbete.”

Du leder både svenska och danska medarbetare. Skiljer de sig åt?
”Inte så mycket. De flesta inom Lauritz tänker på samma sätt. Alla våra medarbetare är passionerade, kunniga excentriker som kan väldigt mycket inom sitt område. De är lite nördiga. Generellt sett kan man säga att danskar är lite snabbare på att ta beslut och mer självständiga. Svenskar tar längre tid på sig, och vill ha konsensus. Men när de väl har fattat ett beslut är de väldigt effektiva.”

Sommar i P1 sänds första gången klockan 13 lördagen den 21 juni. Mette Rode Sundström är sommarvärd torsdagen den 24 juli.

Läs mer: Här hittar du listan – alla värdar för Sommar i P1 2014.

 

Relaterade artiklar

alm
 

Petter Stordalen: "Vi anställer ny personal genom auditions"

På Chefs fullsatta seminarium i Almedalen berättade Petter Stordalen om hur hans hotellkedja hittar talangerna.
Moocs och flipped classroom är två av de nya trenderna inom utbildning och kompetensutveckling.
Annonssamarbete Chef + Utbildning.se

9 trender som revolutionerar ditt lärande

Är moocs, flippade klassrum och mikrolärande vägen till ständigt lärande och kompetensutveckling på din arbetsplats?

storistopp
 

Så var Chef i Almedalen 2019

Här finns alla bilder och information om Chef i Almedalen 2019.

illusforskare
 

Specialsajt: Så får chefen grepp om klimatkrisen

 Här på vår klimatsida kan du få de bästa råden från våra experter för hur du kommer igång!
feanvaro
Delegering

Frånvaro-mejl? Se upp för dessa dödssynder

För att inte ruinera ledigheten — och därmed dig själv — finns det tre viktiga saker att tänka på när du utformar ditt frånvaro-meddelande.
krisen12
Konflikthantering

Svenska chefer: 18 lärdomar – från finanskrisen 2008

Det är över tio år sedan vi hade vår senaste djupa långkonjunktur. 

omslagnyhetsbrev
 

Här är finalisterna till Årets Chef 2019

Väntan är över! Nu kan vi äntligen berätta vilka chefer som är finalister på Chefgalan 2019. Klicka här för att ta reda på vilka ledarna är!
asdasda
 

Chocksiffror: Sveriges chefer mår uselt – här är orsakerna

Sju av tio chefer mår så psykiskt dåligt att det går ut över deras jobb, enligt Chefs undersökning. Ohanterlig stress och sömnstörningar är de främsta orsakerna.