annie
Foto: Carl-Johan Söder, SVT.

Annie Wegelius: ”Jag vill bryta min positiva cirkel”

Robert Aschberg har kallat henne ”tv-drottningarnas tv-drottning”. Nu lämnar hon ett av branschens mäktigaste jobb för att placera sin tron någon annanstans. Annie Wegelius, programdirektör på Sveriges Television, vill börja om på vitt papper.

Du har varit väldigt framgångsrik på ditt jobb. Varför lämnar du frivilligt din post?
”Det är bra nu, det går bra för SVT. Jag har fått driva igenom många saker. Det som ligger i den andra vågskålen är ju att det är ett otroligt styrt jobb, det är hela tiden möten. Man är inte chef över sin egen ka­­lender. Frihet är det viktigaste för mig. Jag är inte en person som tar ett jobb och sedan räknar med att vara kvar tills man bär ut mig. Det är svårt att bryta en ond cirkel, men det är lika svårt med en positiv.”

Vad är en ”positiv cirkel”?
”När det är bra, jag har kul och det finns en framåtrörelse. Mitt jobb är spännande. Den här rollen innefattar ju 300–400 olika uppdrag varje år. En dag kan bestå av att Erik Haag står och pratar i mitt rum, att vi diskuterar Nobel eller planerar julkalendern. Det är hela tiden föränderligt.”

Varför bryter du den?
”För mig är drivkraften att hoppa ur den positiva cirkeln större än att stanna kvar i den. Jag känner mig inte otrygg när jag sätter foten utanför trampolinen. Jag har inga problem att börja med ett vitt papper. Jag är rastlös, alltid i rörelse, ständigt på jakt efter utveckling.”

Hur ska man tänka för att våga?
”Visst vore det enklare att borsta tänderna och gå till jobbet en dag till. Så kan det vara med en relation också, det är lättare att vara kvar. Men man måste vara lite osentimen­tal, livet är lite längre och lite större.

Du får bestämma vad som är vikti­gast. Tycker du då, som jag, att frihet och kärlek är det som ligger högst upp får du ägna dig åt det. Ta reda på var du står.”

Du hade redan innan du började bestämt att du skulle stanna i tre år, men blev kvar i sju. Varför?
”Nja, jag såg nog framför mig att sex-sju år var en bra tid. Planeringshori­sonten är ganska lång för ett stort tv-utbud, så det går inte att jobba för kort. Man måste hänga kvar och se att förändringarna sätter sig. Annars kommer du in, vispar runt och så kliver du ut och låter saker återgå till vad det tidigare var. Man måste jobba med hållbar förändring.”

Du drabbades av cancer och var sjukskriven i ett halvår. Vad händer med karriärplaneringen då?
”Jag är ju inte karriärist i den me­­ningen att jag har en plan och strävar framåt och uppåt. Men det som är positivt när man får ett break på det sättet är att man får möjlighet att vara lite närmare sig själv och sina barn och sin hund och förstå att det är lite mysigt.”

Hur var det för dig?
”För mig har det skett en värdeför­skjutning, utan att jag därmed har behövt sätta mig på en stubbe i skogen eller gå på bikramyoga. Mitt tidsperspektiv har blivit ett annat. Min klocka tickar, låt oss inte skjuta upp saker.”

Du verkar se dig mer som entreprenör än chef. Vad är det svåraste med den kombinationen?
”Det svåraste för en utpräglad entreprenör är att förstå att du inte ska göra grejerna själv. På SVT har jag ansvar för en sådan otrolig volym av tv-program så det går inte att detaljstyra överhuvudtaget. I början lyfte jag luren själv, men insåg snabbt att jag inte kan göra det. I stället handlar det om att skapa bättre förutsättningar för andras kreativitet. Det som räddar mig som entreprenör är att jag gillar att bygga relationer. Gillar man inte det så har man svårt att vara en teambuilder eller en chef.”

Du har frivilligt valt att sluta, men har ett drygt halvår kvar att jobba. Hur ska du lyckas behålla engagemanget?
”Jag jobbar in i kaklet. Den 31 augusti har vi planerat färdigt programinnehållet 2014 och dagen därpå slutar jag. Slutar jag bestämma så stannar hela fabriken – då blir det svart i rutan.”

Men är det inte svårt, tänker du inte på vad du ska göra sedan?
”Visst, i något skede blir man uppringd av människor som hör att du ska sluta. Det har redan hänt. Det gäller att lägga minimalt med energi på det. Dels för att inte tappa energi och fokus i det jag ska åstadkomma i vår, dels för att jag inte har tid.”

Vad ska du göra sedan?
”Få plats med mer olika saker och nya sammanhang. Professionellt ser jag framför mig en friare roll, tänkbart som rådgivare i förändringsprocesser. Troligen med en internationell plattform. Jag har också lovat vara tillgänglig för SVT i en övergångsperiod. Privat tänker jag hänga mer med min dotter. På det personliga planet har jag en dröm om att bli bättre skidåkare, jag kanske ska göra som ungdomarna och bli säsongare?”

nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

omslagnyhetsbrev
 

Här är finalisterna till Årets Chef 2019

Väntan är över! Nu kan vi äntligen berätta vilka chefer som är finalister på Chefgalan 2019. Klicka här för att ta reda på vilka ledarna är!
Peder Johannisson, Convini. Foto: Fredrik Malmlund
Annonssamarbete Chef + Invono

Företagstoppar måste också upp i molnet

Framtidens vinnarföretag är digitaliserade ända upp i toppen.
”Företag med för många manuella moment riskerar att tappa fokus från kunden”, säger affärsutvecklaren Peder Johannisson.

feanvaro
Delegering

Frånvaro-mejl? Se upp för dessa dödssynder

För att inte ruinera ledigheten — och därmed dig själv — finns det tre viktiga saker att tänka på när du utformar ditt frånvaro-meddelande.
asdasda
 

Chocksiffror: Sveriges chefer mår uselt – här är orsakerna

Sju av tio chefer mår så psykiskt dåligt att det går ut över deras jobb, enligt Chefs undersökning. Ohanterlig stress och sömnstörningar är de främsta orsakerna.
chef_team_tidskriftspriset2017-2-2
Jobba på Chef

Chef söker en säljare till vår contentstudio                        

Chefs innehållstudio har vuxit kraftigt det senaste året och nu vill vi ta nästa steg med en dedikerad säljare. Vi söker dig som är engagerad, kreativ och affärsorienterad.
contentartikel-2-chefboken
Chefboken

Måste-böckerna som ger chefen framtidskoll

Förstå vad som händer – före de flesta andra. Chefbokens redaktör Björn Hedensjö väljer ut böckerna som ger dig ett kunskapsmässigt försprång.
Martin Allerby, AGA. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

"Helhetssynen har gjort mig till en bättre chef"

När civilingenjören Martin Allerby erbjöds en ny cheftjänst på AGA ville han fördjupa sina kunskaper i ekonomi. Executive MBA-programmet vid Stockholms Universitet gav honom dessutom en förståelse för helheten. ”Den helhetssynen har gjort mig till en mer kompetent medarbetare och chef”, säger han.
startsida1
 

Hylla en kvinnlig ledare som betytt mycket för dig

Tacka eller berätta om en kvinnlig chef, mentor eller kollega som har haft betydelse i din karriär: #honlyftemig
nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden