»Jag hade blivit som en robot«

Varför började du meditera?
»Jag var i en situation där jag kände att jag hade förlorat lite av min livsglädje. Jag hade blivit som en robot. Jag ville ha en coach som kunde kombinera samtal med fysisk aktivitet och Catharina Bjerking föreslog yoga och meditation.«

Varför inte gå till en »vanlig« coach?

»Jag har jobbat med ledarskap sedan slutet av 1980-talet och gått traditionella chefskurser. De har varit bra rent logiskt och intellektuellt, men de har inte fastnat på djupet. De nya kunskaperna har inte satt sig i kroppen på samma sätt som nu.«

Vad gör meditationen för dig?

»Varje morgon innan familjen har vaknat fokuserar jag på min andning i 25 minuter. I början av varje session blir det många tankar, men efter ett tag är det helt tomt i hjärnan. Det ger en skön känsla. Meditationen renar och tar bort stress och oro. Jag tänker att jag andas in lugn och andas ut oro.«

Hur har det påverkat dig?

»Jag känner mig mer avslappnad i min vardag. Jag känner mindre stress och mer tillit till att saker löser sig.
Meditationen har också gjort mig mer tålmodig. Jag är bättre på att sortera vad som behöver komma först, och se vad som kan vänta.«

Hur hittar du tid?
»En halvtimme om dagen är inte så mycket. Man får prioritera. Jag tycker om ett enkelt liv, att umgås med min familj och mina vänner. Det räcker för mig. Ett enkelt liv ger frihet, då behöver man inte sålla bort.«

Vad säger du till dem som är skeptiska?
»Att detta är jättebra för mig och att det tillhör en mångtusenårig tradition. Man måste våga prova yoga och meditation innan man förkastar det. Att göra det varje morgon, oberoende av hur jag mår, ger en disciplin som jag har nytta av både i vardagen och professionellt.«

Relaterade artiklar

sjukpajobbet
Hälsa

Undersökning: Sex av tio går sjuka till jobbet

Vabruari hägrar och kurvan över fall av influensa pekar allt brantare uppåt. Sex av tio säger att de går tillbaka till jobbet innan de blivit helt friska.
Hemfrids vd Monica Lindstedt
Annonssamarbete Chef + Hemfrid

Ge dig själv mer vardagsflow 2020

Andan i halsen. Ständigt dåligt samvete. Många chefer har tappat livsbalansen. ”Har du råd, så köp en tjänst och ta hand om dig själv”, råder Hemfrids Monica Lindstedt.
cb-content-focus
Arbetsmiljö

Chefer som kan fokusera är framtidens vinnare

Känner du att livet innehåller för många distraktioner? Forskning visar tydligt att förmågan till fokuserad uppmärksamhet är en stor konkurrensfördel både på jobbet och i livet i stort. Samtidigt har vår förmåga att fokusera aldrig varit så utsatt för prövningar som nu. 
Person som återhämtar sig i utomhuspool
Hälsa

Högpresterare: Glöm inte att återhämta dig!

Gick du ut för hårt med ditt nyårslöfte? Chefer är högpresterare, det vet Mikael Mattsson, medicine doktor i fysiologi, som föreslår ett helhetstänk där träning och återhämtning samspelar.
fokus
Hälsa

Träna fokus – med din ”inre chef”

Chefens verklighet är så komplex att det är svårt att hålla i längden utan mindtraining och ökat fokus.
grata
Hälsa

Gråt ut på jobbet – och hitta lugnet

Trots allt snack om att glada medarbetare är produktiva är det inte fel med lite tårar på jobbet. Det är högst mänskligt och kan vara tecken på en hälsosam arbetsplats.

skandia_3
Annonssamarbete Chef + Skandia

Bli en magnet för de bästa medarbetarna

Konkurrensen är knivskarp. Företag som vill locka – och hålla kvar – de bästa medarbetarna behöver steppa upp. ”Det handlar om att vara en bra, ansvarsfull och attraktiv arbetsgivare”, säger Mattias Munter på Skandia.
Julbord med dryck
Hälsa

En av tio undviker julbordet – kollegorna dricker för mycket

Tre av fyra svenskar tycker inte att det är viktigt med alkohol på jobbets julbord, visar en ny undersökning. Samtidigt uppger över hälften att det finns en förväntan om att de ska dricka alkohol när det sker.