»Jag hade blivit som en robot«

Varför började du meditera?
»Jag var i en situation där jag kände att jag hade förlorat lite av min livsglädje. Jag hade blivit som en robot. Jag ville ha en coach som kunde kombinera samtal med fysisk aktivitet och Catharina Bjerking föreslog yoga och meditation.«

Varför inte gå till en »vanlig« coach?

»Jag har jobbat med ledarskap sedan slutet av 1980-talet och gått traditionella chefskurser. De har varit bra rent logiskt och intellektuellt, men de har inte fastnat på djupet. De nya kunskaperna har inte satt sig i kroppen på samma sätt som nu.«

Vad gör meditationen för dig?

»Varje morgon innan familjen har vaknat fokuserar jag på min andning i 25 minuter. I början av varje session blir det många tankar, men efter ett tag är det helt tomt i hjärnan. Det ger en skön känsla. Meditationen renar och tar bort stress och oro. Jag tänker att jag andas in lugn och andas ut oro.«

Hur har det påverkat dig?

»Jag känner mig mer avslappnad i min vardag. Jag känner mindre stress och mer tillit till att saker löser sig.
Meditationen har också gjort mig mer tålmodig. Jag är bättre på att sortera vad som behöver komma först, och se vad som kan vänta.«

Hur hittar du tid?
»En halvtimme om dagen är inte så mycket. Man får prioritera. Jag tycker om ett enkelt liv, att umgås med min familj och mina vänner. Det räcker för mig. Ett enkelt liv ger frihet, då behöver man inte sålla bort.«

Vad säger du till dem som är skeptiska?
»Att detta är jättebra för mig och att det tillhör en mångtusenårig tradition. Man måste våga prova yoga och meditation innan man förkastar det. Att göra det varje morgon, oberoende av hur jag mår, ger en disciplin som jag har nytta av både i vardagen och professionellt.«

Relaterade artiklar

semestervila
Hälsa

Så här förvaltar du semestervilan bäst

Det krävs inte mer än 7–15 minuter per dag för att behålla semesterlugnet.
cb_content_mindfulness
Hälsa

Bli en närvarande och osjälvisk ledare

I månadens Chefboken får du tips och råd hur du kan förstå och leda din organisation med hjälp av mindfulness, osjälviskhet och medkänsla.
Hälften av svenskarna dricker mer på sommaren.
Hälsa

Rapport: Hälften tror att kollegan dricker för mycket

Sommar och semester innebär ett ökat alkoholintag för en stor del av svenskarna. Samtidigt misstänker hälften att en kollega dricker för mycket. Experterna ger tips om hur du kan agera som chef.
Styrketräning hjälper mot klimakteriebesvär.
Hälsa

Ny forskning: Träning kan hjälpa chefer - genom klimakteriet

Forskare vid Linköpings universitet har gjort en världsunik studie av sambanden mellan styrketräning och klimakteriebesvär.
Att meditera i 15 minuter kan vara lika positivt som en semesterdag.
Hälsa

Meditera 15 minuter – motsvarar en semesterdag

Redan småstressad över att komma tillbaka till kontoret? Här är tricket som psykologerna menar kan vara lika effektivt för hälsan som att semestra.
Cheferna på France Télécom står åtalade för medarbetares självmord.
Arbetsmiljö

Chefer kan fängslas för våg av självmord

Rättegången kring den självmordsvåg som skakade det franska telekombolaget France Télécom för dryga tio år sedan går mot sitt slut. Höga böter och fängelse krävs av åklagaren.
Så kopplar du av på riktigt under semestern.
Hälsa

6 steg: Så kopplar du av på semestern – på riktigt

Ibland är det lättare sagt än gjort att koppla av på semestern. Den som har hög arbetsbelastning kan till och med bli mer stressad av att inte vara på jobbet. Följ dessa sex steg för att kunna njuta av semestern till fullo.
Workcation kan sudda ut gränserna mellan arbete och fritid varnar experten.
Arbetsmiljö

Experten: Workcation rör ihop jobb och fritid

Modeordet ”workcation”, eller ”jobbmester” på svenska, är på frammarsch. Men är det en välsignelse eller förbannelse att jobba från poolkanten? Experten svarar.