»Jag hade blivit som en robot«

Varför började du meditera?
»Jag var i en situation där jag kände att jag hade förlorat lite av min livsglädje. Jag hade blivit som en robot. Jag ville ha en coach som kunde kombinera samtal med fysisk aktivitet och Catharina Bjerking föreslog yoga och meditation.«

Varför inte gå till en »vanlig« coach?

»Jag har jobbat med ledarskap sedan slutet av 1980-talet och gått traditionella chefskurser. De har varit bra rent logiskt och intellektuellt, men de har inte fastnat på djupet. De nya kunskaperna har inte satt sig i kroppen på samma sätt som nu.«

Vad gör meditationen för dig?

»Varje morgon innan familjen har vaknat fokuserar jag på min andning i 25 minuter. I början av varje session blir det många tankar, men efter ett tag är det helt tomt i hjärnan. Det ger en skön känsla. Meditationen renar och tar bort stress och oro. Jag tänker att jag andas in lugn och andas ut oro.«

Hur har det påverkat dig?

»Jag känner mig mer avslappnad i min vardag. Jag känner mindre stress och mer tillit till att saker löser sig.
Meditationen har också gjort mig mer tålmodig. Jag är bättre på att sortera vad som behöver komma först, och se vad som kan vänta.«

Hur hittar du tid?
»En halvtimme om dagen är inte så mycket. Man får prioritera. Jag tycker om ett enkelt liv, att umgås med min familj och mina vänner. Det räcker för mig. Ett enkelt liv ger frihet, då behöver man inte sålla bort.«

Vad säger du till dem som är skeptiska?
»Att detta är jättebra för mig och att det tillhör en mångtusenårig tradition. Man måste våga prova yoga och meditation innan man förkastar det. Att göra det varje morgon, oberoende av hur jag mår, ger en disciplin som jag har nytta av både i vardagen och professionellt.«

Relaterade artiklar

oro, anpassningsstörning, psykologi
Hälsa

Lider du också av anpassningsstörning?

Efter en kris, som en pandemi, kan det komma en psykologisk reaktion i form av förstärkt oro, ångest och depression. Det händer så ofta att den fått ett eget namn – anpassningsstörning. Så här hjälper du dig själv och dina medarbetare att hantera den.
Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har tagit en Executive MBA på Stockholms universitet.
03:10
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Studier och chefsjobb samtidigt – då lyfter ledarskapet

Video: Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har nyss tagit en Executive MBA. Den tvååriga deltidsutbildningen har gjort stor skillnad tycker de: ”Är man nyfiken, då får man extremt mycket tillbaka.” ”Ta chansen!”
Man som springer och har en tankebubbla med en facebook-tumme i
Hälsa

Skryt ger träningspepp

Träna med en kompis och skryt om det i sociala medier. Så lyder receptet som motiverar dig till att hålla i din träning och förbättra din hälsa.
Person på väg från kbt-terapi
Hälsa

KBT kan boosta ditt immunsystem

Kognitiv beteendeterapi (KBT) har dokumenterad effekt på mentala problem som utbrändhet, depression och orosproblematik – men inte bara det. Nu har man även sett att det boostar kroppens biologiska system.
Person med huvudet in en skärm som drar ut en elkontakt
Hälsa

Därför blir du så trött av videomöten

Känner du dig också helt slut efter en dag av videmöten på distans? Anledningen är att den dissonans som uppstår när våra hjärnor – men inte våra kroppar – är tillsammans orsakar motstridiga känslor som är utmattande att hantera.
Glad man bredvid en glad smiley och en stor hand som gör tummen upp
Arbetsmiljö

Oväntade corona-effekten: medarbetare mår bättre än tidigare

Trots coronaepidemins kraftigt negativa inverkan på svensk ekonomi trivs många medarbetare bättre på jobbet nu än före krisen. Det visar en ny rapport.
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
utmattad1
Hälsa

5 tecken på utmattning – och vad du kan göra åt det

Långvarig stress och brist på återhämtning kan leda till utbrändhet eller utmattningssyndrom. Här är 5 tecken på att du ligger i riskzonen.