»Jag ger ständigt folk sparken«

Okategoriserade
Text: Redaktionen
Publicerad

Har Anna Anka tagit Sverige med storm? Nej, snarare med orkan. Den före detta Playboymodellen och »Hollywoodfrun« har skakat om det svenska folket.

Anna Anka är en åsiktsfabrik, men också före detta chef över sina anställda i Hollywoodvillan. Givetvis har hon en hel del synpunkter på chefskap.

Chef.se intervjuade nyligen Anna Anka om hur hon är som chef.

På Chef.se skriver vi ofta om hur man hanterar negativa medarbetare. Hur ser du på gnäll hos dina anställda?
»Jag brukar säga att man inte ska ta ett jobb för pengarnas skull. Man ska endast jobba med det man har en passion för. Det är vanligt att arbetsgivare är otydliga kring arbetsuppgifterna vilket skapar fel förväntningar från början. Jag är alltid väldigt tydlig och rak om vad jag vill ha så att en arbetssökande kan tacka nej till jobbet om det inte passar. Om någon gnäller eller klagar är det viktigt att komma till botten med problemet, oftast ligger det någonting under ytan, man måste komma åt det. Det är viktigt att ge anställda stöd och ta hand om dem. Jag ser till att hälsa mina medarbetare välkomna på morgonen, de ska känna sig välkomna, viktiga och sedda.«

I USA kan man enkelt säga upp folk. Här i Sverige gäller andra lagar som gör det betydligt svårare. Vad anser du om det?
»Jag tycker det är bullshit. Som arbetsgivare måste man ha möjlighet att kräva hög kvalitet hos sina anställda, annars ska man kunna sparka den anställda när man vill. Jag tycker att människor gör ett sämre jobb när de känner att deras anställning är säker. Om din anställde fattar att han eller hon kan ersättas när som helst, kommer de att arbeta mycket bättre och mycket hårdare…«

Har du sagt upp personal?

»Jag ger folk sparken jämt och ständigt. Som arbetsgivare betalar man anställda för en tjänst. Om inte mina anställda gör ett bra jobb finns det ingen anledning att de är kvar.«

Du är både hatad och älskad i Sverige. Samma problematik kan uppstå för chefer. Hur tycker du man ska tackla det?
»Det kommer alltid att finnas människor som inte gillar dig. Man kan inte göra alla till lags. Så länge jag som arbetsgivare är nöjd med upplägget och vet att jag agerar rättvist mot mina anställda så bryr jag mig inte om jag är omtyckt eller inte. Om jag känner att jag själv inte varit riktigt rättvis, då är det självklart mitt problem och något jag måste ta tag i.«

Statistik visar att en av fyra har haft sex på jobbet med en kollega. Vad tycker du om det?
»Jag tycker att det är fel. Om det hände här skulle jag omedelbart ge båda personerna sparken. Man måste respektera sin arbetsplats och kunna skilja mellan ’business and pleasure’. Det är inte acceptabelt.«

Vi skriver en hel del om hur man som chef kan hålla sig i form. Många känner att de inte hinner? Vad säger du om det?
»Det är bara en väldigt dålig ursäkt. Det handlar bara om planering, en halvtimme på ett dygn kan man alltid hitta. Tänk på vad du gör varje dag: du lägger dig, du går på toaletten, du har sex, allt det är rutin. Jag är övertygad om att man har tid att träna, det handlar bara om prioriteringar. Tänk bara på alla människor som sitter på soffan och glor på tv.«

På chef.se har vi en expertpanel som svarar på läsarfrågor. Den första frågan lyder ’Jag vill ha min chefs tjänst. Min chef är inkompetent på sin post och jag bör få jobbet.’ Vad är ditt råd?
»Säg åt honom att han är en narcissist och att han ska försvinna från kontoret.«

Fråga två: ’Jag är en tjej på 38 år och har i flera år funderat på om jag skulle passa som chef. Hur tar jag reda på om jag kan skulle fungera som chef?’
»Du kan absolut bli chef. Jag säger alltid till människor att man måste följa sin dröm och sina passioner. Go for it, om inte det funkar så har man i alla fall försökt, annars kommer man att undra hela livet och kanske ångra sig att man aldrig testade.«

Sista frågan till dig: Hur länge kommer du att finnas i rampljuset?

»Lyssna inte på vad tidningarna säger. Det kommer att finnas mycket Anna Anka i Sverige i framtiden så håll ögonen öppna, jag går ingenstans nu – I’m on a roll!«

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden