Bemanningsföretaget Adecco har åtagit sig att utbilda 5 miljoner människor inom digital kunskap före 2030.
Foto Adecco/Unsplash

Höjer digitala kompetensen – hos 5 miljoner anställda

När den kompetens som efterfrågas skiftar karaktär riskerar stora delar av arbetskraften att halka efter. Som svar lanserar Adecco Group nu ett kunskapsinitiativ som berör miljoner människor globalt.

Den digitala revolutionen har kallats för en större arbetslivsomvälvning än industrialiseringen. Inom branscher där arbetsmomenten följer förutsägbara mönster finns en enorm potential för automatisering. I kölvattnet av denna omställning spås nya, mer kvalificerade yrken uppstå.

Experter varnar nu för att de anställda vars yrkesroller är mest troliga att förloras till robotar också tillgodogör sig minst utbildningstid. Denna växande kompetensklyfta riskerar på sikt att ställa en stor grupp människor utanför arbetsmarknaden, då de saknar de kvalifikationer som efterfrågas.

Inför förra veckans World Economic Forum-möte i Davos presenterade bemanningsföretaget Adecco sitt framtidslöfte för att möta detta dilemma: Fram till år 2030 planerar företaget, med verksamhet i 60 länder, att utbilda fem miljoner människor internationellt för att säkerställa dessas attraktionskraft på marknaden.

digital-3

Läs också: Dålig digital koll bland toppchefer

”Vi bevittnar ett aldrig tidigare skådat fenomen: Automatisering, robotisering… alla dessa nya teknologier har en stark inverkan på arbetsmarknaden. Företag står inför reella utmaningar när det gäller att kunna rekrytera människor med kompetensen som krävs för att ta tillvara på de tekniska möjligheter som väntar”, säger Alain Dehaze, vd för Adecco Group i ett pressmeddelande.

”Vi har därför satt starkt fokus på kunskapshöjning och omskolning, för att rusta individer till ett framgångsrikt deltagande i arbetslivet, och för att ge företag möjligheten att hitta den kompetens de behöver för att kunna konkurrera.”

I Frankrike satsar företaget redan i år 100 miljoner euro på att stärka kompetensen hos 45 000 arbetstagare genom både fasta och tillfälliga anställningar med lärlingskap. Adeccos storskaliga utbildningslyft under 20-talet sker genom dotterbolaget General Assembly, som bland annat inlett ett partnerskap med Microsoft inom AI.

Thomas Jensen, Boston Consulting Group

Läs också: Ny rapport: Sverige riskerar halka efter – när marknaden förändras

Målet är enligt företaget att fler människor, oavsett bakgrund, ska ges möjlighet att äga den nya tekniken och förbli anställningsbara trots en djupgående transformation av arbetslivet. Bland de efterfrågade kunskaper som lärs ut ingår bland annat programmering, maskininlärning och data science.

ca-marknadsbit2_cissi
Chefakademin

Ta ansvar för ditt lärande

Chefakademin är den självklara startpunkten när du söker chefs-och ledarskapsutbildningar. Ta ansvar för ditt lärande – det har aldrig varit enklare.

Relaterade artiklar

Pengar i högar
Karriär

Här är de 10 bäst betalda jobben i Sverige

Drömmer du om en hög månadslön? Då bör du spana in yrkena som SCB listar som de bäst betalda i Sverige.
Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har tagit en Executive MBA på Stockholms universitet.
03:10
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Studier och chefsjobb samtidigt – då lyfter ledarskapet

Video: Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har nyss tagit en Executive MBA. Den tvååriga deltidsutbildningen har gjort stor skillnad tycker de: ”Är man nyfiken, då får man extremt mycket tillbaka.” ”Ta chansen!”
digitaljobbintervju
Karriär

7 tips: Så lyckas du med den digitala jobbintervjun

Under coronapandemin har jobbintervjuer på distans fått ett rejält uppsving. Men hur gör man för att verkligen få fram sin kompetens i ett videomöte? Här är 6 tips – som tar dig närmare drömjobbet.
Kvinna som sitter i självkörande bil
Karriär

AI på gott och ont

Som chef bombarderas du antagligen av AI-relaterade budskap och krav, som kan vara svåra att leva upp till och navigera mellan. Per Högselius, professor i teknikhistoria vid KTH, hjälper dig på vägen.
Peter Ekholm framför ett tåg
Karriär

Peter Ekholm, vd för Inlandsbanan: ”Farmor har präglat mig”

Snö, motorer och tåg. Det är viktiga teman i Peter Ekholms karriär, som fört honom från Vemdalens skidbackar via Nya Zeeland till vd-posten för Inlandsbanan.
Tusenkronorsedel som klipps itu
Karriär

Börs-vd:arnas lön: 6,3 miljoner om året

Medianlönen för den totala ersättningen till en börs-vd var 6,3 miljoner kronor för helåret 2019, visar en ny rapport från Novare Pay Consulting.
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
Hand med skursvamp tvättar av LinkedIns logotyp
Karriär

9 tips för att fräscha upp din Linkedin-profil

Oavsett om coronakrisen fått dig att spana efter nytt jobb eller ej, kan det vara klokt att regelbundet uppdatera din profil på Linkedin.