trotter

”Hjälp! Svårt med all lagstiftning som chef!”

Chefs expert i arbetsrätt Fredrik Dahl svarar på frågan hur en chef ska tänka kring dagens lagstiftning och hur du bäst tar in hjälp.

FRÅGA: Det börjar bli allt svårare att hänga med i aktuell lagstiftning och föreskrifter. Vi har redan höga kostnader för jurister som vi tar in på konsultbasis.

När är det dags att anställa en egen jurist i bolaget. Och vilken kompetens bör jag efterfråga?

/Yasmine

 

SVAR: Den ökande mängden regler som varje företag måste följa är en del av den ”juridifiering” av samhället som pågår. Det är inte bara inom den arbetsrättsliga världen som kraven höga på att ett företag hela tiden ska hålla koll på alla nya regler och föreskrifter. Kostnader för juristtjänster kommer att öka i framtiden.

Den ökande komplexiteten kräver fördjupning och specialisering. Detta innebär att även om ett företag an–ställer en bolagsjurist kan man inte förvänta sig att den personen ska kunna ha koll på alla delar av juridiken.

Det är alltså inte så enkelt att jämföra ett företags kostnader av samtliga juristtjänster – inom så vitt spridda områden som t ex arbetsrätt, skatterätt, konkurrensrätt, avtalsrätt och immaterialrätt – med vad det skulle kosta att anställa en jurist – väldigt specialiserad rådgivning kommer ändå att behöva köpas in.

 

Läs också: TV: Så här löser du arbetsrätten

Med det sagt kan det trots allt vara en bra idé att anställa en bolagsjurist om företagets kostnader för advokattjänster är mycket höga. Hen kommer att bidra till att juridiska frågor och problem identifieras tidigt vilket brukar betyda att rådgivningskostnaden blir lägre.

Alla jurister är genom sin utbildning vana att ta del av stora informationsflöden och sortera ut det viktiga i informationen – således kan en bolags-jurist tjäna som en kanal för uppdateringar till företaget.

Är man tveksam till vilket behov det egna företaget har förekommer det ofta att företag ”hyr in” en jurist från en advokatbyrå under en begränsad period för att kunna utvärdera det interna behovet. Detta är många gånger också mycket intressant för advokatbyrån och juristen som får en bra erfarenhet av hur juridiska problem uppstår hos en klient.

/Fredrik Dahl, Arbetsrättsadvokat

Läs också: Ny dom: Chefens vilda utskällningar – inte mobbning

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

trumpen1-2
02:03 min
Arbetsrätt

3 råd när medarbetarens inlägg gränsar till rasism

Video + Text Chefs expert i arbetsrätt, Fredrik Dahl, ger råd för hur en chef ska agera när hen upptäcker att en medarbetare uttrycker sig olämpligt på nätet.
Thomas von Koch, vd EQT.
Annonssamarbete Chef + Vinnova

EQTs vd: ”Kulturförändring är det svåra”

”Den stora utmaningen nu, det man totalt underskattar, är företagskultur och ledningskultur”, menar Thomas von Koch, vd för EQT.

trotter-2
Arbetsmiljö

Var fjärde anställd i Japan har velat dräpa sin chef någon gång

Många japanska företag är kända för sin tuffa kultur med många övertidstimmar. Det kan skapa ett hot mot den enskilda chefen, visar en ny undersökning från landet.
sverige-2
Arbetsmiljö

5 argument till chefen för att få kolla på Sveriges åttondel

12 års lång väntan är över. Äntligen är Sverige kvalificerat till en åttondelsfinal i VM. Men matchen spelas klockan 16 på tisdag – vilket kan ställa till det för många.
brachef
Arbetsmiljö

En bra chef – viktigaste skälet för att trivas på jobbet

Att bra ledarskap är viktigt för trivseln på jobbet slår en ny undersökning fast.
flopp
Arbetsmiljö

Så många svenskar väljer bort kontorsjobb

Distansjobb blir allt vanligare. Nu visar en stor undersökning att 82 procent av kontorsarbetarna i Sverige väljer bort kontoret minst en gång i veckan.
domstol2
Annonssamarbete Chef + CSN

Dom i USA får fler svenskar att betala sina studielån

En fällande dom i Kalifornien har banat vägen. CSN får nu allt fler svenskar i USA att betala på sina studieskulder. ”Nu vet man att CSN vinner om vi går till domstol”, säger verksjuristen Helena Fällman.
diagnoser
Arbetsmiljö

Här är diagnoser en stor tillgång

Nytänkandet kring rekryteringen har blivit ett lyft, både för ungdomarna och företaget Logent. 

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden