pluggavidare

Hetaste jobbdrömmen i Sverige – just nu: ”Vidareutbilda mig”

Hur ser dina mål för 2019 ut? Enligt en färsk undersökning är det främst vidareutbildning som vi kommer satsa på under året.

Genom att fråga 1000 personer i åldern 18 till 65 år har Kantar Sifo på uppdrag av Blocket jobb försökt ta reda på vilka mål och jobbdrömmar som är hetast just nu. Och det är vidareutbildning som står högst upp på agendan. En femtedel (20 procent) svarade nämligen att de vill kompetensutvecklas genom utbildning under 2019.

Undersökningen pekar också att viljan att förändra sin jobbsituation sjunker i takt med att man blir äldre. När yngre har en större benägenhet att byta jobb oftare för att hitta rätt i karriären är det ovanligare i åldersgruppen 50 till 65 år där hälften svarade att de var nöjd med sin nuvarande arbetssituation.

synlig

Läs också: 3 tips: Så maxar du din synlighet på arbetsmarknaden

Men vilka fler mål har svenskarna för 2019? Här är hela topplistan:

  1. Vidareutbilda mig (20 procent)
  2. Byta arbetsgivare (16 procent)
  3. Byta arbetsuppgifter (15 procent)
  4. Byta yrke (12 procent)
  5. Byta till en ny chef (9 procent)

Anmärkningsvärt är alltså att var tionde person i undersökning allra helst önskade sig ett nytt ledarskap på sin arbetsplats. Undersökningen genomfördes 25-27 november.

mistagen

Läs också: Vd:ar avslöjar: Största misstagen vi gjorde – i början

Relaterade artiklar

Våga sök jobbet - trots brister i cv:t!
Karriär

Underkvalificerad? Sök jobbet ändå!

Så du uppfyller inte varenda kvalifikation som drömarbetsgivaren radar upp i jobbannonsen? Sluta deppa – sök ändå!

Google - en drömarbetsplats för många unga.
Karriär

Här vill unga i Sverige helst jobba

För femte året i rad har svenska studenter och akademiker i början av sin karriär rankat de mest attraktiva arbetsgivarna. På förstaplatsen: En, vad det verkar, orubblig techjätte.

ishtarmoter
Karriär

Ishtar Touailat: 8 tips till dig som är ny chef

Chefs krönikör har utsetts till både supertalang, en av näringslivets mäktigaste och framtidens kvinnliga ledare – men hon har också en gång varit ny som chef. Här är hennes bästa tips.

studien1234
Karriär

Harvardstudie: Kvinnliga chefer är mer högpresterande

Bättre på att ta initiativ och mer resultatfokuserade. På hela 17 av 19 punkter rankas kvinnliga chefer högre än sina manliga kolleger, visar en ny studie från Harvard University. 
klyscha
Karriär

Här är klyschorna du vill undvika i jobbansökan

Lägg lite möda på formuleringarna nästa gång du söker jobb. Det kan hjälpa dig att sticka ut från mängden, enligt karriärrådgivaren Jessica Dinkel.
Fredrik Wallin är häkteschef på Kronobergshäktet.
Karriär

Häkteschefen: ”A$AP Rocky-ryktena fick eget liv på nätet”

Han hamnade i hela världens blickfång över en natt – och hans arbetsplats kommenterades av USA:s president Donald Trump. Chef träffade Kronobergshäktets chef Fredrik Wallin i efterspelet av A$AP Rocky-affären.
Unga ser pessimistiskt på framtiden och väljer arbetsgivare noga.
Karriär

Stor pessimism bland unga – litar inte på företag

I en global undersökning från Deloitte framkommer att unga ser mörkt på framtiden – och att de väljer bort oetiska företag.
Kreativitet kan utgöra ett hinder för karriären.
Karriär

Checklista: Är du för kreativ för ditt eget bästa?

Kreativitet och förmågan att ”tänka utanför boxen” lyfts ofta fram som ett måste för att lyckas – titta bara på Elon Musk. Men kan stark kreativitet tvärtom lägga krokben för karriären?