mistagen

Vd:ar avslöjar: Största misstagen vi gjorde – i början

Alla toppchefer har någon gång varit ny som chef. Och alla har gjort misstag. Här är några lärdomar från vd:ar som reflekterat över sin första tid som ledare.

Vissa är mer eller födda till ledare. I alla fall visar amerikansk forskning att det finns några egenskaper som gör att du kan ha en fallenhet för ledarrollen. Det handlar bland annat hur bra du är på att möta andra människor och om du är bra på att motivera andra.

Men oavsett vilka förutsättningar du har kan du ändå trampa snett som chef. Inc. har intervjuat ett par vd:ar som tittat i backspegeln för att bena ut vilka misstag de gjorde när de var nya chefer.

1) Du tar saker för personligt

När du är ny som chef är det lätt att gå in för uppgiften med hull och hår. Du känner att ansvaret vilar på dina axlar samtidigt som hungern är stor. Men genom att vara dedikerad kan du också ta saker personligen. Går det dåligt för din avdelning kan självkänslan och självförtroendet svikta.

”Mitt företag är en produkt av mitt hjärta och min själv. När något dåligt hände tog jag det alldeles för personligt”, säger Ginger Jones, vd på ett terapiföretag.

Med hjälp av coacher blev hon bättre att se saker på ett mer neutralt och objektivt sätt.

2) Du detaljstyr dina medarbetare

I början är det lätt att vilja detaljstyra dina medarbetare, vilket ger dig fullständig kontroll över deras arbete. Men det sänder signaler om att du inte litar på dina medarbetares profession och detaljstyrningen i sig kan vara kvävande för vuxna människor.

”Jag hindrade mitt företag från att växa genom att detaljstyra. Det gjorde att mina medarbetare blev frustrerade och sämre på att ta egna beslut”, säger Frank B. Mengert, vd och grundare av ett e-handelsföretag.

3) Du leder alla på samma sätt

Om du har en ledarstil som gäller för alla medarbetare kan du få problemet. Nyckeln är att förstå att vi människor är olika och hur vi presterar på topp skiljer sig. Det här fick Aaron Schwartz, vd för logistikföretaget Passport, erfara när han var ny som chef.

”När jag blev chef körde jag min stil. Med andra ord: Jobba hårt, inga ursäkter och håll ditt privatliv utanför jobbet. Det funkar perfekt om dina medarbetare är exakt som dig – annars var det nog hemskt. Senare lärde jag mig att inte försöka få medarbetarna att bli kopior av mig”, säger han.

nya-3

Läs också: 5 fällor nya chefer måste se upp för

4) Du tror att du måste sitta på alla svar

Nej, så är det givetvis inte. Men när du är ny som chef kan du tro att du måste kunna allting för att vinna respekt från dina medarbetare. Det är en orimlig press att lägga på sig själv.

”Mitt största misstag som ny chef var att jag inte visade medkänsla och inte delegerade bättre. Du är omgiven av skickliga kolleger – kommunicera med dem i stället för att göra allting själv”, säger Kasey Kaplan, vd på finansbolaget Urban FT.

5) Du skapar en miljö där misstag inte accepteras

Du vill att ditt arbetslag ska lyckas – absolut. Men i en strävan om att lyckas är det lätt att bli en perfektionist där misstag blir ett tabu. Risken är att dina medarbetare inte vågar berätta om en stundande katastrof.

”Genom att ta tag i misstag så tidig som möjligt med effektiv kommunikation kan vi idag lösa problem innan de uppstår”, säger James Guldan, vd på techbolaget Vision Tech Team.

Kopp med texten

Läs också: 5 tecken på att du är född till ledare

Relaterade artiklar

Cecilia Rosquist, distriktschef på Kone
Beslutsfattande

Cecilia Rosquist: ”Jag har fått driva många spännande förändringsprojekt”

Att distriktschefen Cecilia Rosquist skulle hamna i hissbranschen var inget hon räknat med. Eller att hissar kunde framkalla så starka känslor.
Maria Geijer på Morot & Co ger råd om hur du knyter dina kunder närmare. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Morot & Co

Så enkelt tar du klivet närmare kunden

Bli bättre på att få nya kunder och behålla dem ni har. ”Många missar hur enkelt det kan vara att testa, utforska och samla in kunskap om vad som är intressant för just deras kunder”, säger Maria Geijer, på Morot & Co

stoppa_radslan
Beslutsfattande

Så hindrar du rädslan – från att sabotera karriären

Ett stort karriärbeslut på gång? Ofta får farhågorna kring det okända överhanden, och vi förblir vid vår trygga läst. Se rädslorna i vitögat och återta kontrollen över dina val!
kontorledighet
Beslutsfattande

Därför väljer 4 av 10 chefer att sluta: ”Drunknar i pappersarbete”

Nu visar en studie som Ledarna presenterar skälen till varför nästan hälften av cheferna väljer andra karriärvägar.
utsedd
Beslutsfattande

5 saker framgångsrika ledare gör helt annorlunda

Alla chefer vill leda medarbetare som är motiverade och känner att arbetet är meningsfullt. Men hur gör du för att lyckas? Här är 5 punkter som framgångsrika ledare följer.
itchefer
Beslutsfattande

Forskning: Därför är IT-chefens roll hotad idag

Om IT-chefernas inflytande var stort vid millennieskiftet ser det annorlunda ut idag. Främst är det digitaliseringen som förändrat deras ställning, visar svensk forskning.
anna_hellman3
Annonssamarbete Chef + Stockholms universitet

Gör dig startklar att leda i förändring

En rejäl kunskapsinvestering – i exakt rätt tid. ”Det är bland det bästa som har hänt mig!”, säger Anna Hellman, vd, om sin Executive MBA från Stockholms universitet.

ishtarmoter
Beslutsfattande

Möt Ishtar Touailat – ny krönikör i Chef

Hon tror att digitalisering kan leda till ökad demokrati­sering, hon vågar drömma men är också beredd att kavla upp ärmarna. Chefs nya krönikör, entreprenören och innovationschefen Ishtar Touailat, får människor med sig.