vrhjalm
FOTO: Magnus Liam Karlsson

Här testas skräckscenarier – med hjälp av VR

Få branscher har så riskfylld arbetsmiljö som byggföretagen. På Skanska tacklar man farorna med vr-teknik – som gestaltar både rusande fordon och psykisk ohälsa efter ett dödsfall.

Skåp efter skåp öppnas i det virtuella omklädningsrummet. Men där hänger inga svet–tiga arbetskläder. I stället barnteckningar, ”till pappa”, och tända ljus, som tagna från ett kondoleansbord. I fonden växer skuggor fram av de som blev kvar efter att ha mist sina anhöriga i arbetsplatsolyckor. En gravid kvinna, en herrelös hund, familjemedlemmar och vänner.

De sorgliga scenerna är en del av Skanskas nya vr-upplevelse, som i våras presenterades för bolagets stab. Nu under hösten rullas liknande teknik ut i byggföretagets säkerhets-utbildningar, men då med fokus på krävande arbetsmoment i stressig och bullrig arbetsplatsmiljö. Allt i syfte att få till stånd bestående förändringar i riskbeteenden hos anställda.

Tania Sjöberg, kompetensutvecklare på Skanska och projektledare för vr-satsningen, jämför det med att köra halkbanan inför en uppkörning:

”Man får en uppgift och kan då testa vilket beteende man har när man löser problemet. Väljer du den osäkra vägen kan det dyka upp fallande föremål eller fordon som kör emot dig”, säger Tania Sjöberg.

En grupp arbetsledare som jobbar på byggen har redan fått testa – såväl simuleringar av olyckor, och upplevelsen med fokus på konsekvenser av att någon faktiskt omkommit. Reaktionerna har varit positiva.

”De var väldigt fascinerade av hur effektivt det var. Att visa att fler påverkas runt omkring den som drabbas går hand i hand med vår ambition att man ska våga säga till om man märker att någon inte är på topp, att man ska bry sig om varandra på arbetsplatserna”, säger Tania Sjöberg.

trovardighet

Läs också: 7 bästa metoderna för feedback

För ofta är det just stress som ligger bakom att en olycka sker. Fort kan bli fel helt enkelt – vilket säkert även många kontorsarbetare kan relatera till. Men i den rörliga miljön som en byggarbetsplats är blir följderna mer dramatiska, påperkar Tania Sjöberg:

”Har du fel typ av handske när du arbetar med ett rotationsverktyg kan du plötsligt bryta tummen – bara för att du inte ’hann med’ att byta.”

Mätbara resultat från projektet, som syftar till att få ner antalet olyckor och tillbud på Skanskas arbetsplatser, saknas än så länge, eftersom vr-tekniken är så ny.

”Men rapporter har visat att vr-teknik fungerar bra för att förändra beteenden när det gäller till exempel fobier och smärtlindring”, säger Tania Sjöberg.

internett

Läs också: Forskare varnar: Googla jobbkandidaten kan leda dig fel

Hon och teamet bakom satsningen har tillsammans med vr-byrån Outhere inspirerats av bland annat ett samarbete mellan Chalmers och Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg kring just smärtlindring.

Inte heller inom säkerhetsutbildningar är vr en helt ny teknik, men nytt är däremot att koppla det till beteendevetenskap, menar Tania Sjöberg.

”Vi kände att vi inte nådde ända fram med e-learning och gamification. Man kan läsa hur många pdf-filer som helst eller lyssna på berättelser om hur någon annan var nära döden, men för att i grunden förändra beteenden och bli medveten om att det du gör kan innebära fara krävs att hjärnan triggas på samma sätt som vid en riktig upplevelse. Annars har vi en förmåga att koppla bort det vi hör efter en tid.”

Samtidigt räcker det såklart inte med fem minuters vr-utbildning för att undvika risker. Tania Sjöberg säger att teoretiska moment absolut fortfarande behövs som del i säkerhetsutbildningarna.

”Trots vr-teknik finns det risker som man inte alltid kan minimera eller påverka själv. En sådan är tredje man, där fotgängare till exempel får för sig att flytta på våra stängsel för att de brukar promenera med hunden just där.”

hundpajobbet1

Läs också: Ta med hunden till jobbet – sänker stressen

Relaterade artiklar

ledarskapet
Teamutveckling

Här är 9 punkter för ett gott ledarskap

Chef-redaktionen har kokat ner 20 år av vetgirighet, skriverier och kunskaper i 9 steg till gott ledarskap.
Hemfrids vd Monica Lindstedt
Annonssamarbete Chef + Hemfrid

Ge dig själv mer vardagsflow 2020

Andan i halsen. Ständigt dåligt samvete. Många chefer har tappat livsbalansen. ”Har du råd, så köp en tjänst och ta hand om dig själv”, råder Hemfrids Monica Lindstedt.
Ledarskapsutveckling sker i vardagen enligt svensk studie.
Teamutveckling

Forskning: Vardagen viktig för din utveckling som ledare

Ledarskapskurser inte är allt, visar en studie. En stor del av ledarskapsutvecklingen sker istället i det vardagliga arbetet.
ungaskador
Arbetsmiljö

Allt fler unga skadar sig på jobbet: ”Allvarligt”

Antalet unga under 25 år som skadar sig på jobbet ökar kraftigt. Det visar nya siffror från Arbetsmiljöverket – som oroas av utvecklingen.
sakersage
Kommunikation

3 gånger chefen ska vara tyst under ett möte

Att vara chef innebär att du måste behärska konsten att veta när du ska driva ett möte framåt – och när det är bäst att vara tyst och släppa fram andra. Här är några råd för att lyckas!
axfoodlouise
Teamutveckling

Matjätten ökade mångfalden – med hjälp av algoritmer

Från högar av ansökningar i butikerna till centraliserad rekrytering med algo­ritmer.

skandia_3
Annonssamarbete Chef + Skandia

Bli en magnet för de bästa medarbetarna

Konkurrensen är knivskarp. Företag som vill locka – och hålla kvar – de bästa medarbetarna behöver steppa upp. ”Det handlar om att vara en bra, ansvarsfull och attraktiv arbetsgivare”, säger Mattias Munter på Skandia.
inflytande
Arbetsmiljö

Undersökning: Så stort inflytande har kollegerna – i våra liv

Känns det som att jobbet styr ditt liv? En undersökning visar nu att bara familj och vänner har större inflytande än kollegerna.