Har en skriftlig varning någon betydelse?
Chefs arbetsrättsliga expert Björn Lindskog, advokat på Vinge advokatbyrå, reder ut vad som gäller kring frågan om skriftlig varning.

Har skriftliga varningar någon arbetsrättslig betydelse nuförtiden? Förr sa man att någon som misskött sig och fått tre varningar kunde bli uppsagd. Gäller det fortfarande?
Pernilla, Malmö
Svar:
Det där är en gammal missuppfattning som hängt kvar hos vissa. Förenklat kan vi säga, att det inom arbetsrätten i Sverige finns två slag av ”varningar”. Dessa är det viktigt att skilja åt.
Den ena typen är en varning som utgör en disciplinär bestraffning, medan den andra typen av ”varning” – ibland kallad LAS-varning – mer har karaktären av en tillsägelse och en erinran om att ett fortsatt oacceptabelt beteende kan leda till uppsägning.
En varning, som utgör en disciplinär bestraffning för något som har hänt, måste – enligt 62 § medbestämmandelagen – ha stöd i kollektivavtal eller lag för att kunna utdelas och enligt Arbetsdomstolens praxis måste arbetsgivaren oftast också förhandla med relevant fackförening innan den utdelas.
LAS-varningen, å andra sidan, både kan och bör en arbetsgivare använda sig av för att uppmärksamma en anställd på, att ett visst beteende inte accepteras på arbetsplatsen. Om arbetstagaren inte rättar sig efter en eller flera sådana tillrättavisningar kan saklig grund för uppsägning på grund av personliga skäl måhända föreligga. Någon automatik mellan tre varningar och saklig grund för uppsägning finns inte.
Björn Lindskog, advokat och partner på Vinge advokatbyrå
Exklusivt för dig som prenumerant
Mallar och avtal
Spara tid som chef! Mallar är framtagna i samarbete med en av Sveriges främsta arbetsrättsjurister, och helt uppdaterade i enlighet med den nya LAS-lagstiftningen.
Logga in för att fortsätta läsa!
Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för
0:-
- Tillgång till våra låsta artiklar gratis!
KOMMENTERA ARTIKELN
Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.