Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Mall: Varning

Som chef kan du behöva utfärda en varning, erinran eller skriftlig tillrättavisning. Här är en mall för skriftlig erinran (kallas också LAS-varning) , som du kan ladda ned eller fylla i direkt på skärmen, samt viktiga anvisningar för dig som ska fylla i mallen.

Mall för varningar

MALL: VARNING

Chef erbjuder många uppdaterade mallar och avtal du behöver för att göra ditt dagliga arbete som chef enklare – ifyllningsbara direkt på skärmen och utformade i samarbete med Chefs juridiska expert. Se alla mallar här.

Varning, skriftlig erinran eller skriftlig tillrättavisning

Vid en prövning av ifall en anställds beteende utgör sakliga skäl för uppsägning eller inte krävs det arbetsgivaren visar att arbetstagaren är medveten om att arbetsgivaren anser att hen har misskött sig. Arbetsgivaren måste därför kunna visa att arbetsledningen har påpekat misskötsamheten. Förutom muntliga tillsägelser är det praktiskt om man även har ett skriftligt dokument för att bevisa att arbetsgivaren påpekat misskötsamheten. Ett sådant dokument kan ges olika rubriker. De vanligaste är varning, LAS-varning, skriftlig erinran eller skriftlig tillrättavisning.

Vilken rubrik en arbetsgivare väljer saknar oftast betydelse. Om arbetsgivaren är bunden av kollektivavtal gäller dock att “varning” utgör en s.k. disciplinpåföljd, som inte får meddelas utan föregående MBL-förhandling. Av den anledningen rekommenderar vi att man för sådana varningar som utgör en framåtriktad arbetsledningsåtgärd istället benämns “skriftlig erinran”. 

Det viktiga att få med i en skriftlig erinran är ett påpekande om att anställningen kan vara i fara om misskötsamheten upprepas. 

En skriftlig erinran bör innehålla: en redogörelse för vilken misskötsamhet arbetsgivaren inte accepterar, ett klargörande av vilken rättelse arbetsgivaren kräver samt en upplysning att arbetstagaren vid fortsatt misskötsamhet riskerar att förlora sin anställning.

MALL: VARNING

Chef erbjuder många uppdaterade mallar och avtal du behöver för att göra ditt dagliga arbete som chef enklare – ifyllningsbara direkt på skärmen och utformade i samarbete med Chefs juridiska expert. 

1 år med Chef för bara

1695:-

  • Expertråd och stöd i chefsfrågor
  • Djupdykande reportage och personliga intervjuer med chefer från olika branscher.
  • Inspiration och motivation till ditt ledarskap.
  • Chef Premium med smarta digitala verktyg som förenklar ditt chefsjobb.
  • Tips och råd för att ta nästa kliv i karriären.
  • Mallar och avtal ingår
  • Tidningen Chef hem i brevlådan

Skaffa Chef nu

Se alla våra erbjudanden