Här mäter chefen medarbetarnas välmående – med specialkeps

I Kina har ett företag börjat mäta medarbetarnas hjärn­aktivitet med hjälp av sensorer monterade i kepsar.

Teamutveckling
Publicerad
Illustration: Johanna Gustavsson

En medarbetare som mår bra är lönsam. Det har det kinesiska elektronikföretaget Hangzhou Zhongheng Electric insett och har därför försett sina medarbetare med tekniska kepsar som innehåller sensorer.

När medarbetaren uppvisar tecken på nervositet, ilska eller nedstämdhet kan chefen gå in och ge den anställde ett par dagar ledigt eller förflytta hen till en mindre krävande position, skriver SvD.

Syftet är att förbättra arbetsmiljön och värna medarbetarens välmående – och därmed även hens produktivitet.

Men samtidigt finns risk att väl­­­mående blir ännu en ­”prestation” och att medarbetarna övervakas. Det finns även svenska exempel där medarbetarna övervakas med hjälp av kameror, passerkort eller att jobbmejlen kontrolleras om chefen misstänker att det pågår oegentligheter.

Enligt en stor amerikansk studie där över 1 600 företag deltog kom det fram att hela 78 procent av arbetsgivarna kollar av medarbetarnas mejl, telefon eller webb. Det är en fördubbling på 20 år, skriver SvD.

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden