experten-2

”Har ingen kemi med min chef. Byta jobb?”

Chefen Oskar har en dålig relation med en högre chef. Nu ber han Chefs expert om råd. Är det dags att bryta upp och byta jobb?

FRÅGA: Jag känner mig ofta missförstådd av min egen chef och tycker att han ofta rundar mina beslut. Det känns som att han helt enkelt bestämt sig för att han inte gillar mitt sätt att jobba.

Det känns som att han kommer till möten som ska handla om inspel från oss andra med på förhand fattade beslut och jag har en känsla av att det skulle vara en prestigeförlust för honom att ändra sig. I informella situationer kommer vi däremot bra överens. Att det råder en konflikt på det professionella planet är ännu outtalat mellan oss.

Jag har signalerat att jag känner mig obekväm i våra diskussioner som rör själva arbetsgången, genom att till exempel säga att jag inte förstår och fråga varför han gör som han gör.

Har jobbat här i tre år, trivs bra med arbetsuppgifter, övriga chefskolleger och medarbetare. Men går det att ta sig över en sådan här total brist på kemi gentemot sin egen chef eller är det dags att bryta upp?

/Oskar

SVAR: Uppenbarligen fungerar inte samarbetet och situationen är en rejäl grogrund för en konfliktupptrappning mellan er båda. Min absoluta rekommendation är att ta chefen vid hornen och klargöra hur du upplever samarbetet. Det är smart att förbereda samtalet noga och klargöra att det är samarbetet, din roll och funktion ni pratar om.

Sedan. Hur är det med självförtroendet som chef? Många gånger märker jag att vi chefer tenderar att ducka eller glida undan när det blir obekvämt. Ibland med krångliga medarbetare och ibland med den egna chefen. Det här är en central utmaning för många chefer.

Läs också: Så får du upp lönen – på ditt nästa jobb

Att ha rollen som chef innefattar ett tydligt ansvar att leda och fördela arbetet. När jag inte har, eller upplever inskränkningar av, mitt mandat begränsas jag faktiskt att utföra mitt arbete.

Det ligger i ansvaret som chef och tydlig ledare att sätta stopp för luddiga chefer, manipulerande handlingar och tramsig prestige. Det är så vi bygger ett tydligt ledarskap. Att ta ansvar för det mandat vi har fått. Även om det ibland är obehagligt.

Förslag på förberedelse och struktur för samtalet:

1) Identifiera varför du har samtalet, bakgrunden och säg det.

2) Berätta dina förväntningar på samtalet under den avsatta tiden.

3) Klargör vad ditt mål med samtalet är, fråga efter den andras mål.

4) Specificera vad du vill att resultatet efter mötet ska bli. Säg det.

/Alexander Holmberg, Ledarskapscoach

Läs också: Så hanterar du en konflikt med chefen

Relaterade artiklar

pengar-4
Experterna

Så viktig är din titel – för att få hög lön

Hur viktigt är titeln som står på ditt anställningsbevis när det kommer till lönen? Chefs expert ger svar.
Ett verktyg för reflektion har hjälpt Micael Broström, försäljnings- och marknadsdirektör på Elitfönster, att förstå hur medarbetarna verkligen mår och hur de ligger till.
Annonssamarbete Chef + Rolf

Så ser chefen hur alla mår – på 5 minuter

”Jag letade efter en metod att säkerställa det närvarande, coachande och inkluderande ledarskapet”, säger Elitfönsters försäljnings- och marknadsdirektör Micael Broström. Han hittade det i en app.

skuggan
Experterna

”Får alltid stå i skuggan – dags att byta jobb?”

Katarina drunknar i arbete samtidigt som en överordnad tar åt sig äran för hennes arbete. Nu får hon hjälp av Chefs expert för att lösa situationen.
fraga
Experterna

Fråga: ”Ska jag vara ärlig med min depression?”

Fredrik ska söka nytt jobb. Men han är osäker hur ärlig han ska vara om att han tidigare haft utmattningsdepression. Chefs expert svarar honom.
alexander-holmberg-7
Experterna

”Man är inte slut på arbetsmarknaden vid 50 plus”

Avgångsvederlag vid 55 års ålder - är det smart eller galet? Läs expertens svar om vad den undrande chefen ska tänka på om han tackar ja!
balansera1800
Experterna

6 tips för att öka din effektivitet

Hur kan jag öka min effektivitet och räcka till för min uppgift? Det undrar kommunchefen Ola. Ledarskapsexperten Alexander Holmberg delar med sig av 6 grundläggande tips.
HR och chefer behöver få bättre koll på orsakerna bakom sjukfrånvaron, menar Tobias Ekros, vd på MedHelp.
Annonssamarbete Chef + MedHelp

Blind fläck hos HR hindrar minskning av sjukfrånvaro

Arbetet med att sänka sjuktalen är viktigt, men ofta ineffektivt. En ny rapport pekar på flera möjliga orsaker.

alexander-holmberg-7
Experterna

Kan min karriär ta skada?

Kan det att jag vill ha avlastning i form av delat ledarskap skada min karriär? Ledarskapscoachen Alexander Holmberg avråder från att gå den vägen – och ger ett alternativt tips.