lonen-3

Experten: Så får du upp lönen – på ditt nästa jobb

Ärlighet eller en vit lögn? Så här tacklar du frågan ”vilken lön har du idag?” enligt Chefs expert i lönesättning.

FRÅGA:

Jag gick ner i lön när jag tillträdde mitt chefsjobb för fem år sedan, då det innebar andra förmåner. Min löneutveckling har nu ”kommit ikapp” och jag är uppe i mitt dåvarande löneläge igen. Nu har jag blivit erbjuden en liknande tjänst på en annan arbetsplats.

Jag tänker att de här extra årens jobb för att få upp min lön känns bortkastade och funderar därför på att utgå från ett mycket högre bud än min nuvarande lön i förhandlingen. Men vad säger jag om de frågar vad jag tjänar i dag?

SVAR: Vad klok du har varit som värderat fler saker än bara pengarna när du valt jobb och arbetsgivare, eftersom lönen är en del av kakan och att endast jämföra månadslön blir missvisande. De åren du har ägnat åt att arbeta upp lönen är inte bortkastade utan du har troligen adderat ny kompetens, nya erfarenheter och är sannolikt bättre rustad för den roll du går in i.

Nu går du in i ett nytt uppdrag, med nya förutsättningar. Utgå från det som gäller nu och fundera inte på var du stod förra gången du bytte jobb.

Det viktiga är att ni enas om uppdraget, ansvaret och förutsättningarna så att ni får en gemensam bild och kan hitta rätt lönenivå. Utifrån detta: Var bör du lägga dig lönemässigt? Glöm inte att undersöka eventuella kollektivavtal, pensionsavsättningar, semesterdagar eller andra förmåner.

Det är relativt enkelt för en rekryterare – eller blivande chef – att ta reda på din ungefärliga lönenivå. Av den anledningen är det inget att undanhålla. Transparens kring din gamla lön ger dessutom ett intryck av att du är rak och visar att du står för vad du har. Samtidigt har inte den gamla lönen något med ditt nya uppdrag att göra. Du bör få en lön som speglar det nya uppdraget – både pengamässigt och avseende andra förmåner.

/Anncharlotte Bretan, Ledarskapsutvecklare lön, Ledarna

Läs också: "Hög lön – eller drömjobet?”

Relaterade artiklar

pengar-4
Experterna

Så viktig är din titel – för att få hög lön

Hur viktigt är titeln som står på ditt anställningsbevis när det kommer till lönen? Chefs expert ger svar.
Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har tagit en Executive MBA på Stockholms universitet.
03:10
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Studier och chefsjobb samtidigt – då lyfter ledarskapet

Video: Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har nyss tagit en Executive MBA. Den tvååriga deltidsutbildningen har gjort stor skillnad tycker de: ”Är man nyfiken, då får man extremt mycket tillbaka.” ”Ta chansen!”
anncharlotte-bretan-6
Experterna

”Mina medarbetare vill löneväxla – vad gäller?”

En fråga som kanske dyker upp i löneförhandlingen? Chefen Sophias anställda vill löneväxla och hon är osäker på vad som gäller. Läs svaret från experten!