samtalstodwebb

Här erbjuds de anställda kostnadsfri terapi

Bauhaus erbjuder alla sina anställda en kostnadsfri och helt anonym digital psykologtjänst. De stod därför rustade när behovet ökade i samband med kriget i Ukraina. 

”Det är viktigt att starten på arbetslivet blir bra. Det är många ungdomar som har sitt första jobb på Bauhaus.” 

Det säger Kristina Rosenius, hr-specialist, som tagit initiativ till att Bauhaus kompletterat sin företagshälsovård med en digital psykologtjänst. 

”Den psykiska ohälsan ökar, speciellt bland de yngre. Stigmat är fortfarande stort. För att nå företagshälsovården måste man gå via sin chef men många vill inte blotta sig på det sättet. De tror kanske att det kan försämra deras karriärmöjligheter. Därför ville vi erbjuda en 100 procent anonym och kostnadsfri tjänst för att få de som behöver att våga kliva över tröskeln.” 

Bauhaus, som arbetar med hälsofrågan i ett stort perspektiv, både fysiskt och psykiskt, såg en begränsning i att företagshälsovården bara ägnar sig åt arbetsrelaterad ohälsa. 

”Vi kände att människan är större än så. Mår man dåligt hänger det ofta ihop med det privata. Här finns inga begränsningar. Går du igenom en skilsmässa kan du ändå utnyttja vår tjänst”, säger Kristina Rosenius som är övertygad om att företaget som helhet kommer att få mindre sjukskrivningar och rehabiliteringar på det här sättet. 

”Vi såg direkt en ökning av samtal under kriget i Ukraina. Våra chefer är duktiga på att informera om tjänsten. Och bara känslan av att den finns för de som vill är viktig. Jag tycker att långt fler företag borde ta rygg på detta.” 

Resultatpil som pekar nedåt, plus chef som pekar med hela handen

Läs också: Dåligt stöd från chefen ger 3,5 gånger sämre resultat

chef-marknadsbit-1
Prenumerera på Chef

DITT ledarskap spelar roll

Vi stöttar dig! Med Chef får du kraften och verktygen att leda ditt team mot framgång.

Relaterade artiklar

somnwebb
Hälsa

Sov dig till en bättre karriär

Sömnbrist går inte bara ut över hälsan. Den gör dig också mindre attraktiv på arbetsmarknaden. Forskaren Tina Sundelin förklarar sambanden – och hur du kan sova dig till en bättre karriär. 

Framtidens hybridmöte kräver ny digital teknik
Annonssamarbete Chef + Office Management

Så tar du hybridmötet till nästa nivå

Mötestekniken på väg in i en ny och smartare era. Här får du veta mer om vad som krävs för att lyckas med framtidens digitala möten.
webb-grafiken-nummer-3_intervjuperson-2
Hälsa

Chefs undersökning: Om rädslan att vara en bluff

Knappt hälften av cheferna känner sig emellanåt som en bluff, visar Chefs undersökning. Det hör till när man är högpresterande, säger de experter vi pratat med. I stället anser de att det är mycket illavarslande att lika många saknar feedback och bekräftelse hos sin högre chef. Och att ännu fler känner sig ensamma.

Person som promenerar längs med ett fält med gula blommor
Hälsa

10 000 steg – en marknadsföringsbluff

Har du försökt föregå med ett gott exempel och peppat dina medarbetare att gå sina 10 000 steg genom olika hälsosatsningar? Nu visar det sig att det inte är helt korrekt. Forskarna presenterar en ny siffra att förhålla sig till, rapporterar tidningen Quartz.

halsawebb
Hälsa

Gemensam identitet motar den berömda väggen

Vad kan du som chef göra för att minska risken för utbrända medarbetare? En studie publicerad i International Journal of Environmental Research and Public Health har bland annat kommit fram till att en gemensam identitet är en nyckel till framgång.

man som håller sin hand vid ryggslutet
Hälsa

Sifoundersökning: 18 procent har fått fysiska besvär av hemarbete

Har du också fått gamnacke och spända axlar av att arbeta vid ett barnskrivbord eller i köket? Du är inte ensam. Av de som jobbat hemifrån under pandemin, helt eller delvis, har 18 procent har fått fysiska besvär. Det visar en ny Sifoundersökning på uppdrag av förvaringsföretaget Elfa

tva%cc%8akvinnorps
Annonssamarbete Chef + Försäkringskassan

Hallå chefen! Det finns ett viktigt hälsobidrag att söka

Många chefer missar ett viktigt bidrag för att förebygga ohälsa hos medarbetare. ”Rätt hjälp kan göra skillnad”, säger Rebecca Kolga på Försäkringskassan och uppmanar chefer att söka stödet på upp till 200 000 kronor per år.
hav och sandstrand
Hälsa

Det stora blå ger mer energi

Hav, sjöar, åar, vattendrag – så kallade blå områden – kan till och med vara mer effektiva och gynnsamma för vår mentala och psykiska hälsa än den gröna naturen visar forskning.