Här är den största säkerhetsrisken för svenska företag

Antalet IT-attacker mot svenska företag har ökat sedan 2014. Men enligt 4 av 5 IT-chefer är det något annat som är den största säkerhetsrisken, visar en ny undersökning.

Arbetsmiljö
Publicerad

IT-säkerhet har varit på agendan de senaste åren. Inte minst sedan Transportstyrelsens outsourcing av servrar med känsligt innehåll blev en skandal sommaren 2017. Även organiserade IT-attacker är något som ökat radikalt sedan 2014 – och är något som svenska företag tvingats ta höjd för.

Men trots enorma investeringar i säkerhetssystem är det något helt annat som svenska IT-chefer ser som det värsta säkerhetshotet: Den egna personalen.

Hela 84 procent av IT-cheferna på svenska storföretag svarar att den största säkerhetsrisken är medarbetarna, visar en undersökning Solvero gjort på uppdrag åt Citrix. Även riktade IT-attacker ser 62 procent av cheferna som ett säkerhetshot under 2018.

Att vara en ”gigare” blir allt vanligare, alltså att ta tillfälliga anställningar. Men gig-ekonomin ger också nya utmaningar för IT-säkerheten. 54 procent av IT-cheferna uppger nämligen att en mer flexibel organisation med tillfälliga medarbetare gör det svårare att säkerställa att säkerhetsrutinerna följs i företaget.

”De flesta säkerhetsbrister beror på oavsiktliga mänskliga misstag. Medarbetarna kan jobba med konfidentiell information på osäkra enheter eller använda externa lösningar och verktyg som inte är säkerhetsklassade av IT-avdelningen. Det kan exempelvis handla om att företaget saknar enkla verktyg för att dela dokument externt som ofta resulterar i att användaren själv skickar känslig affärsinformation från sin företagsmejl till sitt privata mejlkonto”, säger Peter Söderholm, teknisk chef på Citrix.

Fotnot: Totalt har 100 telefonintervjuer genomförts med svenska storföretag och organisationer under oktober och november 2017.

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden