uddalonesattning

Här är 3 kända chefers udda lönesättning

Låta personalen dela på en dagskassa – eller själv säga nej till lön. Chef listar här 3 kända chefers kanske lite mer udda lönesättning.

”De anställda får dela på dagskassan”

1) Peter Ahlberg, grundare Dollarstore

Lågpriskedjan Dollarstores grundare Peter Ahlberg går ofta sin egen väg. Han har vunnit flera priser för sitt entreprenörskap men också skapat kontroverser, som när han erbjöd snattare att slippa polisanmälan mot att gå runt i butiken med en skylt med texten ”Jag är en tjuv”.

Bonusprogrammet som Ahlberg infört hör också till de mer udda: En dag per höst delar de anställda i de över 80 butikerna på dagskassan och får då samma summa utbetald, oavsett position och anställd. Fjolårets så kallade Happy Friday resulterade i en extra utbetalning på 8 596 kronor till var och en.

”Skänkte bort 57 miljoner till personalen”

2) Åke Persson, ägare av företaget Monitor i Hudiksvall

Pengar är inget att samla på hög tyckte Åke Persson, ägare av företaget Monitor i Hudiksvall. Därför bestämde han sig för att ge bort en del av vinsten till medarbetarna, som en uppmuntran att jobba ännu bättre och effektivare. När systemet infördes 2010 fick de 12 miljoner kronor att dela på, sex år senare uppgick beloppet till hela 57 miljoner kronor – en bonus på i snitt 2 400 kronor per arbetsdag och person.

I dag är Åke Persson avliden men hans bror Morgan Persson som tagit över som vd säger att vinsterna fortsatt ligga på ”den höga nivån” även om bygget av ett nytt kontor för 120 miljoner kronor krympt potten något.

forslag-2

Läs också: Svenske tech-chefen vill göra medarbetarnas löner – helt offentliga

”Får prestationsbaserat bonuspaket”

3) Daniel Ek, vd för Spotify

Daniel Ek, vd för ständigt expanderande Spotify, slutade lyfta lön från företaget 2017. Den 35-årige Ek, vars vd-förordnande löper tills han är 65 år gammal, är ändå långt ifrån lottlös. Som kompensation får Spotify-grundaren nämligen ut prestationsbaserade bonuspaket varav det första plockades ut första kvartalet samma år och uppgick till en miljon dollar, motsvarande 8,3 miljoner kronor.

Daniel Ek har även sålt av tillgångar i bolaget, och hämtade tillsammans med kompanjonen Martin Lorentzon under förra året hem två miljarder kronor av ett innehav som sammanlagt värderats till 50 miljarder.

Det börjar bli dags för lönerevision!

Är du tillräckligt förberedd? Med Chefs webbkurs ”Lönesättning och lönesamtal” får du koll på löneprocessens alla delar – från utvärdering till lönesamtal och uppföljning. Du genomför kursen när, var och på vilken enhet du vill.

Köp din webbkurs idag!

Relaterade artiklar

pengarbildwebb
Sätta lön

Här finns de bästa chefslönerna

Den som vill göra lönekarriär som chef gör klokt i att välja telekom- eller finansbranschen. Sämst betalt har chefer inom försvaret och bemanning. Det visar ny statistik från Akavia. 

Psykologen Agnes Mellstrand samt bild på nöjda medarbetare.
Annonssamarbete Chef + &frankly

5 saker alla chefer borde göra – innan stressen blir farlig

Åtta av tio upplever hög stress på jobbet, men all stress är inte dålig. Så vad kan du som chef göra för att medarbetarna (och du själv) ska slippa brytas ner av negativ stress? Här får du psykologens bästa råd.
pederwebb
Sätta lön

Lönestrategen Peder Bertilssons tips

Pandemin har haft en negativ påverkan på chefernas löneutveckling, det konstateras i Chefs undersökning där mer än en fjärdedel av cheferna uppger att deras löner frusit inne minst ett av de två åren som pandemin pågått.  Lönestrategen Peder Bertilsson ger här 5 tips för den som vill ha högre lön.

Grafik och illustration
Sätta lön

Chefs undersökning: Vart tog lönelyftet vägen?

Pandemin har haft en negativ påverkan på chefernas löneutveckling. Mer än en fjärdedel av cheferna i Chefs undersökning uppger att deras löner frusit inne minst ett av de två åren som pandemin pågått. Och mer än hälften av dessa har ingen förhoppning om att kunna ta igen lönetappet.

lon-bild-webb
Sätta lön

Kom förberedd till lönesamtalet

Bästa sättet att genomföra lönesamtalet med din chef är att komma väl förberedd. Här är en mall att ta hjälp av nästa gång det är dags.

Pengar i högar
Karriär

Här är de 10 bäst betalda jobben i Sverige

Drömmer du om en hög månadslön? Då bör du spana in yrkena som SCB listar som de bäst betalda i Sverige.
Framtidens hybridmöte kräver ny digital teknik
Annonssamarbete Chef + Office Management

Så tar du hybridmötet till nästa nivå

Mötestekniken på väg in i en ny och smartare era. Här får du veta mer om vad som krävs för att lyckas med framtidens digitala möten.
lon-3
01:20
Sätta lön

Bästa svaren att ge i lönesamtalet

Video + Text

En löneförhandling kan höra till chefens svåraste samtal. Det är lätt att medarbetaren blir personlig i sin argumentation, och som chef måste du kunna lyfta nivån ett snäpp. Hur ska man egentligen svara? Här ger Chefs löneexpert Peder Bertilsson svar.