uddalonesattning

Här är 3 kända chefers udda lönesättning

Låta personalen dela på en dagskassa – eller själv säga nej till lön. Chef listar här 3 kända chefers kanske lite mer udda lönesättning.

”De anställda får dela på dagskassan”

1) Peter Ahlberg, grundare Dollarstore

Lågpriskedjan Dollarstores grundare Peter Ahlberg går ofta sin egen väg. Han har vunnit flera priser för sitt entreprenörskap men också skapat kontroverser, som när han erbjöd snattare att slippa polisanmälan mot att gå runt i butiken med en skylt med texten ”Jag är en tjuv”.

Bonusprogrammet som Ahlberg infört hör också till de mer udda: En dag per höst delar de anställda i de över 80 butikerna på dagskassan och får då samma summa utbetald, oavsett position och anställd. Fjolårets så kallade Happy Friday resulterade i en extra utbetalning på 8 596 kronor till var och en.

”Skänkte bort 57 miljoner till personalen”

2) Åke Persson, ägare av företaget Monitor i Hudiksvall

Pengar är inget att samla på hög tyckte Åke Persson, ägare av företaget Monitor i Hudiksvall. Därför bestämde han sig för att ge bort en del av vinsten till medarbetarna, som en uppmuntran att jobba ännu bättre och effektivare. När systemet infördes 2010 fick de 12 miljoner kronor att dela på, sex år senare uppgick beloppet till hela 57 miljoner kronor – en bonus på i snitt 2 400 kronor per arbetsdag och person.

I dag är Åke Persson avliden men hans bror Morgan Persson som tagit över som vd säger att vinsterna fortsatt ligga på ”den höga nivån” även om bygget av ett nytt kontor för 120 miljoner kronor krympt potten något.

forslag-2

Läs också: Svenske tech-chefen vill göra medarbetarnas löner – helt offentliga

”Får prestationsbaserat bonuspaket”

3) Daniel Ek, vd för Spotify

Daniel Ek, vd för ständigt expanderande Spotify, slutade lyfta lön från företaget 2017. Den 35-årige Ek, vars vd-förordnande löper tills han är 65 år gammal, är ändå långt ifrån lottlös. Som kompensation får Spotify-grundaren nämligen ut prestationsbaserade bonuspaket varav det första plockades ut första kvartalet samma år och uppgick till en miljon dollar, motsvarande 8,3 miljoner kronor.

Daniel Ek har även sålt av tillgångar i bolaget, och hämtade tillsammans med kompanjonen Martin Lorentzon under förra året hem två miljarder kronor av ett innehav som sammanlagt värderats till 50 miljarder.

Det börjar bli dags för lönerevision!

Är du tillräckligt förberedd? Med Chefs webbkurs ”Lönesättning och lönesamtal” får du koll på löneprocessens alla delar – från utvärdering till lönesamtal och uppföljning. Du genomför kursen när, var och på vilken enhet du vill.

Köp din webbkurs idag!

Relaterade artiklar

lon-3
01:20
Sätta lön

Bästa svaren att ge i lönesamtalet

Video + Text

En löneförhandling kan höra till chefens svåraste samtal. Det är lätt att medarbetaren blir personlig i sin argumentation, och som chef måste du kunna lyfta nivån ett snäpp. Hur ska man egentligen svara? Här ger Chefs löneexpert Peder Bertilsson svar.

Viktoria Lindhé på &frankly hjälper chefer reda ut samarbetstrassel. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + &frankly

6 frågor som hjälper chefen lösa samarbetsproblem

Samarbetsförmågan kan lyfta eller sänka ditt team. Och dig som chef. Chefer som tidigt tar tag i gnissel når bättre resultat – och blir mer uppskattade för sitt ledarskap. Så här tar du bäst tag i samarbetsproblem.
Pojke som sitter i en stol med mycket pengar
Karriär

Här är de 10 bäst betalda jobben i Sverige

Drömmer du om en hög månadslön? Då bör du spana in yrkena som SCB listar som de bäst betalda i Sverige.
lamnaintervju
Karriär

5 gånger du ska lämna lönesamtalet – och byta jobb

Din lön är lägre än den borde vara. Då är lönesamtalet ett utmärkt tillfälle att ta uppfrågan. Men det finns också tillfällen när det bästa är att gå skilda vägar.
lonera13
Motivation

Forskning: Orättvis lön på jobbet – förödande för motivationen

Chefens förmåga att sätta en rättvis lön är avgörande för medarbetarnas motivation – viktigare än lönen som sådan, visar forskning.
deal-2
Sätta lön

5 raka svar: Så bemöter du med­arbetarnas lönekrav

I lönetider kan du bombarderas med frågor från medarbetarna. Här är 5 stycken vanliga scenarier – och hur du ska agera som chef.
Karin Agerman pluggar vidare efter sin doktorstitel, med en Executive MBA. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

”Jag blir aldrig fullärd”

En doktorstitel räcker inte. Nu pluggar Karin Agerman en Executive MBA också. ”Att lära mig nytt är det som driver mig”, säger hon.

graffe-3
02:04 min
Sätta lön

Siffror: Så många chefer är obekväma – inför lönesamtalet

Video + Text En tredjedel av alla chefer saknar tydliga riktlinjer för hur lönen ska sättas. Fyra av tio känner sig obekväma inför vårens lönesamtal, visar Chefs undersökning. ”Här vilar ett stort ansvar på högsta ledningen”, säger Peder Bertilsson, lönestrateg hos Ledarna.