Här är 3 kända chefers udda lönesättning

Låta personalen dela på en dagskassa – eller själv säga nej till lön. Chef listar här 3 kända chefers kanske lite mer udda lönesättning.

Sätta lön
Publicerad

”De anställda får dela på dagskassan”

1) Peter Ahlberg, grundare Dollarstore

Lågpriskedjan Dollarstores grundare Peter Ahlberg går ofta sin egen väg. Han har vunnit flera priser för sitt entreprenörskap men också skapat kontroverser, som när han erbjöd snattare att slippa polisanmälan mot att gå runt i butiken med en skylt med texten ”Jag är en tjuv”.

Bonusprogrammet som Ahlberg infört hör också till de mer udda: En dag per höst delar de anställda i de över 80 butikerna på dagskassan och får då samma summa utbetald, oavsett position och anställd. Fjolårets så kallade Happy Friday resulterade i en extra utbetalning på 8 596 kronor till var och en.

Peter Ahlberg, grundare Dollarstore

”Skänkte bort 57 miljoner till personalen”

2) Åke Persson, ägare av företaget Monitor i Hudiksvall

Pengar är inget att samla på hög tyckte Åke Persson, ägare av företaget Monitor i Hudiksvall. Därför bestämde han sig för att ge bort en del av vinsten till medarbetarna, som en uppmuntran att jobba ännu bättre och effektivare. När systemet infördes 2010 fick de 12 miljoner kronor att dela på, sex år senare uppgick beloppet till hela 57 miljoner kronor – en bonus på i snitt 2 400 kronor per arbetsdag och person.

I dag är Åke Persson avliden men hans bror Morgan Persson som tagit över som vd säger att vinsterna fortsatt ligga på ”den höga nivån” även om bygget av ett nytt kontor för 120 miljoner kronor krympt potten något.

Åke Persson, ägare av företaget Monitor i Hudiksvall

”Får prestationsbaserat bonuspaket”

3) Daniel Ek, vd för Spotify

Daniel Ek, vd för ständigt expanderande Spotify, slutade lyfta lön från företaget 2017. Den 35-årige Ek, vars vd-förordnande löper tills han är 65 år gammal, är ändå långt ifrån lottlös. Som kompensation får Spotify-grundaren nämligen ut prestationsbaserade bonuspaket varav det första plockades ut första kvartalet samma år och uppgick till en miljon dollar, motsvarande 8,3 miljoner kronor.

Daniel Ek har även sålt av tillgångar i bolaget, och hämtade tillsammans med kompanjonen Martin Lorentzon under förra året hem två miljarder kronor av ett innehav som sammanlagt värderats till 50 miljarder.

Daniel Ek, Spotify

Det börjar bli dags för lönerevision!

Är du tillräckligt förberedd? Med Chefs webbkurs ”Lönesättning och lönesamtal” får du koll på löneprocessens alla delar – från utvärdering till lönesamtal och uppföljning. Du genomför kursen när, var och på vilken enhet du vill.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden