spakad

Handelsforskare: Större risk att dagens VD:ar får sparken

En VD sitter kortare tid på sin post idag än på 70-talet. Men vad beror det egentligen på? Chef har pratat med forskare som menar att det finns flera svar på frågan.

Nyligen kom beskedet att PostNords VD Håkan Ericsson får lämna sin tjänst. På kort tid har vi även sett hur Swedbank gjort sig av med sin VD Birgitte Bonnesen och hur Dramaten sparkat Eirik Stubö. Tre stycken högt uppsatta maktspelare inom tre olika branscher. Det som förenar dessa tre ledare är att ingen fick sitta längre än fem år.

Enligt en studie The New Yorker refererar till har också VD:ns brinntid förändrats drastiskt. 1984 hade 35 procent av alla VD:ar suttit längre än tio år. Vid millennieskiftet var den siffran nere på 15 procent.

Det här är i linje med den forskning som Sven-Erik Sjöstrand, professor emeritus vid Handelshögskolan i Stockholm, bedrivit. Mellan åren 1985 och 2005 sjönk tiden en svensk VD sitter i snitt från 10 år till 5-6 år.

En förklaring är att ägarnas roll förändrats den här perioden.

”VD-jobbet blev mer krävande under dessa år. Plötsligt blev VD:n exponerad inför media samtidigt som ägarna flyttade fram sina positioner. VD:ns ställning blev helt enkelt svagare i takt med att både det inre och yttre trycket ökade”, säger Sven-Erik Sjöstrand.

kris123

Läs också: Forskare: Här är chefens vanligaste misstag i krissituationer

Han vill också framhålla bolagsstyrelserna roll i det hela.

”Dagens styrelser är mycket mer kompetenta än de var ända fram till 80-talet. Då kunde kuvert med information öppnas på själva mötet. Ledamöterna som sitter där nu är mer pålästa och ställer tuffare krav på leverans. Man skulle kunna säga att allt blivit mer proffsigt”.

Ett annat tecken på att det är vanligare att sparka sin VD i dag är att beredskapen är bättre. Eirik Stubö hann knappt lämna in sitt passerkort på Dramaten innan hans ersättare Maria Groop Russel var på plats. Hon meddelade direkt att hon var ”motiverad, samlad och beslutsam”.

”Det var mer ovanligt att sparka sin vd förr. Därför var beredskapen, alltså att ha en plan B, sämre i svenska bolag. Generellt är man duktigare på den punkten i dag”, säger Sven-Erik Sjöstrand.

Men det som är positivt för dagens vd:ar är att det är enklare att dyka upp i ett nytt bolag efter man fått sparken, menar Sven-Erik Sjöstrand.

”Tidigare var det vanligare att hålla sig i ett bolag. Nu har arbetsmarknaden öppnats upp även för vd:ar”.

dahlbrott

Läs också: Experten: Nej, inte självklart att brottslighet är skäl för uppsägning

Relaterade artiklar

sakerhet12
Arbetsmiljö

Forskare: Bra ledare – minskar risken för olyckor på jobbet

Det går inte underskatta vikten av bra ledarskap på en arbetsplats.
Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, erbjuder sina medarbetare förmånscyklar. Foto: Nils Petter Nilsson
Annonssamarbete Chef + Bikelease

”Förmånscykel ger gladare medarbetare”

För två år sedan valde Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, att erbjuda alla medarbetare förmånscyklar. ”Det är ett prisvärt sätt att förbättra folkhälsan och få gladare medarbetare”, säger han. Från och med den första januari är det dessutom ännu billigare med förmånscykel.