Han vägrar bli uppsagd!

Hälsa
Text: Redaktionen
Publicerad

Hej,

Syftet med en provanställning är att pröva en persons lämplighet för att få en tillsvidareanställning. Prövotiden kan vara maximalt sex månader enligt lagen om anställningsskydd eller kortare om man har avtalat om det. Provanställningen övergår automatisk till en tillsvidareanställning, om inte arbetsgivaren eller arbetstagaren avslutar den innan prövotidens utgång. En provanställning kan avslutas närsomhelst under prövotiden. Arbetsgivaren eller arbetstagaren behöver inte ange något skäl.  Det behöver alltså inte finnas saklig grund i form av personliga skäl eller arbetsbrist för att avsluta en provanställning. Enligt lagen om anställningsskydd ska arbetsgivaren meddela den anställde att provanställning kommer att avslutas i förtid eller att  den inte kommer att övergå i en tillsvidareanställning vid prövotidens utgång. Detta ska göras minst  två veckor i förväg. Om den anställde är fackligt organiserad ska arbetsgivaren samtidigt underrätta den fackliga organisationen. Arbetstagaren och den fackliga organisationen har rätt till överläggning om beskedet.

Det finns inget krav på att besket om provanställningens upphörande ska vara skriftligt. Ett muntligt meddelande gäller lika väl som ett skriftligt, även om ett skriftligt meddelande till den anställde och den fackliga organisationen är bäst för att undvika missförstånd, otydligheter och bevissvårigheter. Reglerna om att meddela om provanställningens upphörande minst två veckor i förväg är en ordningsföreskrift. Om arbetsgivaren glömmer bort tvåveckorsfristen innebär det inte att anställningen övergår i en tillsvidare. Så länge arbetsgivaren informerar innan prövotidens utgång finns en möjlighet att avsluta. Arbetsgivaren kan i och för sig bli tvungen att betala skadestånd om han missar tvåveckorsfristen. Det finns heller inga krav på att den anställde skriftligen ska bekräfta mottagandet av uppsägningen, även om det kan vara bra att göra så för att dokumentera att den anställde har fått besked.

Det finns en möjlighet att avtala om andra regler om provanställning och tidsfrister i kollektivavtal och i enskilt anställningsavtal. Kontrollera därför alltid i dessa avtal vad som gäller.

Rådet är därför att följa vad som har avtalats när det gäller prövotid och uppsägningstid mm. Uppsägningen är giltig även om arbetstagaren vägrar skriva under den. Din vän får förklara reglerna och när prövotiden gått ut behöver hon inte erbjuda personen arbete längre.

Vänligen,

Marie

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden