Dator med hjärtan och brevo-rop flygande

Hälsoutmaningens sista vecka: ”Peppgrupperna veckans bästa möte”

När Hälsoutmaningen går in i sin sista vecka uppenbarar sig en oväntad effekt bortom de 10 000 stegen: att prata med kollegorna i peppgrupperna har blivit en av veckans bästa stunder.

Fatigue de promenade (promenadtrötthet) är det nya begrepp som psykologen Per Naroskin lanserade i P1:s Spanarna i fredags. Och visst tar det emot lite att ge sig ut. Men på Chef har vi ändå lagt många mil under fötterna när Hälsoutmaningen rullar in på sista vecka.

Min hälsoapp har fått hicka. Det genomsnittliga antalet steg är ökat med nästan 3 000 per dag jämfört med förra månaden. Och i peppgrupperna, som vi delats in i och som träffas virtuellt en gång i veckan, diskuterar vi nya promenadvägar och får veta mer om varandras familjer.

”Veckans bästa möte”, säger en medarbetare.

”Värdefullt! Flera av oss har inte arbetat särskilt tätt tillsammans tidigare”, säger en annan.

Tilliten och peppen varierar dock. Några grupper kräver in skärmdumpar på antalet steg, andra tycker att utmaningen är så lätt att de satt upp egen extra tävling. Klämkäckt konstaterar vi att det inte finns något dåligt väder, bara dåliga kläder.

Men välmåendet verkar öka. Och det är roligare att ta sig an utmaningen tillsammans.

När vi började jobba hemifrån i mars höll vi dagliga redaktionsmöten på Zoom varje morgon. Ganska snart minskades antalet möten till två i veckan med hänvisning till att cheferna satt på Zoom hela dagarna. Några av oss som jobbar självständigt blev då av med de ytterst få kontaktytor vi hade med våra kollegor.

Vi uppmuntrades till att själva ta kontakt med varandra. Vilket vi så klart inte gjorde, eftersom vi inte hade någon verklig anledning till det – och fullt sjå med att leverera.

Så peppgrupperna har verkligen varit ett välkommet inslag. De fungerar till och med bättre än snacket vid kaffebryggaren.

halsoutmaningdel2

Läs också: Chefs hälsoutmaning efter en vecka: ”10000 steg om dagen är ju jättemycket!”

I forskningen kallas det för tunna band, till skillnad från de tjocka relationsband vi har till våra närmaste. Tunna band har vi till människor vi känner igen i matbutiken, grannar vi hälsar på – och kollegorna på jobbet som vi oftast bara byter några ord med då och då.

Tunna band är viktigare än vi tror för vårt välmående. Det visar bland annat svensk forskning av Cecilia Henning, docent i socialt arbete vid Hälsohögskolan i Jönköping. De tunna banden kan motverka ensamhet, skapa mening samt öka välbefinnande och livskvalitet. De stärker gemenskap, trygghet och identitet.

Så därför är peppgrupperna inte bara är veckans bästa utan kanske även viktigaste möte.

Delta gärna i utmaningen ni också! Som grupp eller enskild person. Här finns all information. Dela bilder från din promenad i sociala medier. Tagga oss och använd hashtaggen #promeneramedchef.

Cissi Elwin

Läs också: Cissi Elwin: ”Jag har redan tänkt ut en ny utmaning för januari”

chef-marknadsbit-1
Prenumerera på Chef

DITT ledarskap spelar roll

Vi stöttar dig! Med Chef får du kraften och verktygen att leda ditt team mot framgång.

Relaterade artiklar

Glad man som leker med ett barn i en soffa.
Hälsa

Hälsoutmaning gav gladare kolleger

Konsultbolaget behövde ett sätt att få medarbetarna att röra sig mer och lära känna nya kolleger trots distansjobb. Lösningen blev en gemensam hälsoutmaning som ökade både teamkänslan och välbefinnandet.

Helena Martini, HR-chef på fastighetsbolaget Atrium Ljungberg, ser hälsokontroller för medarbetare som en investering. Foto: Christoffer Edling
Annonssamarbete Chef + Werlabs

Enkelt hälsotest lyfter prestationer på jobbet

”Det är att visa omtänksamhet i handling”, säger Helena Martini, HR-chef på Atrium Ljungberg, om den hälsokontroll som har blivit ett viktigt redskap och en uppskattad del av arbetet med hållbara medarbetare.

Illustration med ett hjärta uppbyggt av grönsaker.
Hälsa

Växtbaserad diet kan rädda ditt hjärta

Om du som chef vet med dig att du ligger i farozonen för hög stress kanske du är redo att starta hösten med lite nya tag. Välj gärna en mer växtbaserad diet.

Tre män som arbetar på en byggarbetsplats står och pratar. Det är solnedgång.
Hälsa

Ny rapport: Ökad ohälsa på jobbet

Var tredje arbetstagare har problem med hälsan kopplat till arbetet, visar en ny undersökning från Arbetsmiljöverket. Det är en ökning jämfört med tidigare år. Värst drabbade är kvinnor inom kommun och landsting.

Glad kvinna som går i naturen.
Hälsa

När chefen väljer: Promenader hellre än golf

Chefens favoritmotion är inte golf och tennis, som man kanske skulle kunna tro, utan promenader. Det visar Chefs undersökning.

Bild på hand med mobiltelefon med en träningsapp i.
Hälsa

Missa inte bidrag för hälsoapp

Sedan cirka ett år finns utökade möjligheter att utnyttja det skattefria friskvårdsbidrag som arbetsgivare kan ge till sina anställda.

Med ett verktyg för strukturerad och tydlig feedback har Johan Isacsson på Skandia lyft sitt team rejält.
Annonssamarbete Chef + Rolf

Han hittade succémetoden för bättre ledarskap

Glada medarbetare, hög kundnöjdhet och dubblad försäljning. Möt chefen som ser sina medarbetare som Formel 1-förare och regelbundet tar in dem i depån.

Två personer som promenerar i skogen och pratar.
Hälsa

Succé för digital friskvård

Ett digitalt spel som aktiverar medarbetarna, både till kropp och själ, blev ett lyckat sätt att bryta isoleringen under pandemins många månader av distansarbete.