Guide: Så här får du ett nytt jobb 2018

Dags att sätta nya karriärmål inför året? Att komma till skott är inte alltid så lätt. En tolvmånadersplanering kan göra det lättare att komma till klarhet med vad du vill och faktiskt våga ta språnget.

Intresset för att byta jobb är skyhögt – hela 71 procent av svenskar mitt i karriären vill skifta arbetsgivare eller yrkesroll, visar den senaste Mitt i karriären-barometern som utförts av Folkuniversitetet. Hör du också till dem som är uttråkade, frustrerade, arbetar under din förmåga eller helt enkelt är ”färdig” med ditt nuvarande jobb?

Sannolikheten är stor att du ändå inte tar språnget.

Du nöjer dig ju inte med vad som helst, och vad skulle du egentligen göra i stället? Fortsätta inom samma fält – eller växla in på ett helt nytt karriärspår?

Med lite planering kan 2018 bli året då det faktiskt händer. En tolvmånaders-kalender kan hjälpa dig att hitta dig själv, manövrera genom labyrinten av valmöjligheter och gradvis gå till aktion.

 Januari — nyårstankar

Inledningen av ett nytt år är en bra tid för summering och framåtblickande. Tänk över din situation och dina ambitioner. Vad vill du ha ut av det nya året, och resten av ditt yrkesliv? Gör upp en karta över din hittillsvarande karriär. Vad ser du för mönster? Vad har fungerat bra, var och när trivdes du som bäst? Vad vill du absolut inte upprepa med hänsyn till hälsa, familj och allmänt välbefinnande?

Februari — definiera dig själv

Vem är du som person, egentligen? Att göra en ”platsannons” där du listar dina egenskaper, värderingar, intressen, talanger och drömmar – utan att gå in på jobbfrågor – kan vara en väg till ökad klarhet.

Testa att mejla listan till några vänner du har förtroende för. Vad får du för reaktion? Vilka karriärvägar skulle de föreslå med beskrivningen som grund?

Mars — lite nätverkande

Att nätverka behöver inte vara krångligare än att träffas över en fika och förutsättningslöst snacka jobb och framtid. ”Läget”, helt enkelt. Varför inte ta kontakt med någon expert du beundrat på avstånd, en vän du inte pratat med på åratal eller personer du hittills inte lärt känna så bra på din nuvarande arbetsplats? Öppenhet och nyfikenhet kan leda långt.

April — ny vår

Hur skulle ett nytt jobb eller karriärskifte påverka din partner, familj, ekonomi, boendesituation, eventuella barns skolgång och så vidare? Diskutera olika alternativ och möjligheter. Att enbart en i familjen får igenom sina önskningar på bekostnad av de andra är varken realistiskt eller önskvärt. Hur skulle ni tillsammans kunna nå lösningar där alla blir nöjda?

Maj — upptäck nya världar

Testa dina idéer genom att ”skugga” någon vän eller bekant som jobbar inom ett fält som intresserar dig. Att tillbringa en halv arbetsdag på en främmande arbetsplats kan skänka fascinerande insikter i saker du aldrig tänkt på, inspirera dig att gå vidare i samma riktning – eller få dig att helt tänka om.

Juni — träffa ännu mer folk

Att fila på ditt cv, vässa Linkedin-profilen och lusläsa platsannonserna räcker inte alltid ända fram. Särskilt inte när det är lite oklart vad du letar efter. En mer kraftfull och fruktsam väg mot en nystart på jobbfronten kan vara möten ansikte mot ansikte, där du visar dig i tredimensionell helfigur snarare än i den platta cv-versionen. Leta efter människor, inte jobb i första hand. Be om ett möte.

Läs också: 5 tips för att boosta immunförsvaret

Juli–augusti — läsning och laddning

Inget fel med en feelgood-deckare som avkoppling på badstranden. Men i ditt läge kanske du kan varva med någon av gårdagens klassiker, som ofta är späckade med livsvisdom och smarta tips på utvägar för folk som kört fast. Orwells Nere för räkning i Paris och London från 1933 är bara ett exempel. Världen är ett stort och intressant ställe.

September — lär dig något nytt

Att gå en hobbybetonad kurs i ett ämne bortom det omedelbart jobbrelaterade – webbdesign, tyska, trädgårdsskötsel – kan ge högst oväntade resultat. Du får inte bara en ny merit att lägga till cv:t. I mötet med likasinnade uppstår också ett fruktsamt klimat för idéer. Skulle dina nyförvärvade kunskaper, när du tänker på saken, faktiskt kunna matchas med utbudet på arbetsmarknaden? Rentav innebära starten på en helt ny karriär?

Oktober — gör ett experiment

Många framgångsrika entreprenörer har börjat i liten skala, på sidan om. Du har inte all tid i världen, men finner kanske ändå utrymme att experimentera som frilans på helger eller någon kväll i veckan. Om det inte funkar eller är tillräckligt kul, gör det inte så mycket eftersom du varken satsat allt du äger eller hela din tid. Gå vidare till nästa projekt!

November — organisera dig

Året går mot sitt slut och det är dags att summera och dra slutsatser utifrån de erfarenheter du gjort under året. Uppdatera och anpassa din närvaro på sociala medier i takt med att bitarna faller på plats. Ring några extra telefonsamtal, även det där jobbiga som du dragit dig för i det längsta. Sträck på dig. Kanske köpa en ny outfit!

December — ta språnget

Du vet vad du vill, är redo att agera och taggad för nya uppgifter. Inspirerad av Anaïs Nin omfamnar du tanken på att arbetslivet är ett spännande äventyr: ”Livet krymper eller växer i proportion till ens mod.”

Läs också: Nystarta året med 7 goda vanor

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

drommen1
Karriär

Topplista: Här är 10 företag – som unga drömmer om

It- och teknikbolag dominerar listan över företag med högst anseende bland unga studenter och akademiker.
Thomas von Koch, vd EQT.
Annonssamarbete Chef + Vinnova

EQTs vd: ”Kulturförändring är det svåra”

”Den stora utmaningen nu, det man totalt underskattar, är företagskultur och ledningskultur”, menar Thomas von Koch, vd för EQT.

yesman
Karriär

Succé på nya jobbet – 8 saker du ska göra

Här är råden du behöver för att få en pangstart på ditt nya jobb: Allt från att sätta upp mål – till hur du kommer nära dina nya medarbetare.
drommen-2
Karriär

Drömprojekt: Skriv en bok – och lyft din karriär

Sociala medier i all ära. Vill du verkligen ge intryck, höja din status och sam­tidigt ge karriären en skjuts är det en egen bok du bör satsa på.
cvnobb
Karriär

7 skäl till att ditt CV blev nobbat när du sökte jobb

Sökte du ditt drömjobb – men fick inget svar? Här är några potentiella anledningar till att ditt CV sorterades bort.
ungaaa
Arbetsmiljö

Unga dissar hög lön – viktigare med en bra chef

Nej, det är inte hög lön som är viktigast när unga akademiker söker en ny arbetsplats.
domstol2
Annonssamarbete Chef + CSN

Dom i USA får fler svenskar att betala sina studielån

En fällande dom i Kalifornien har banat vägen. CSN får nu allt fler svenskar i USA att betala på sina studieskulder. ”Nu vet man att CSN vinner om vi går till domstol”, säger verksjuristen Helena Fällman.
cvkingen
Karriär

Så skriver du ett riktigt bra och säljande cv

Karriärrådgivaren Monica Renstig har hjälpt tusentals personer att komma till intervju. Här ger hon sina allra bästa CV-tips.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden