lonesamtal

Förslaget: Ha lönesamtal – hela året om

Lönen ska bekräfta det som sker i vardagen och vara en naturlig del av ledarskapet året runt, skriver löneexperterna AnnCharlotte Bretan och Johan Thesslin.

Vilket är ert genomgående budskap i boken?

”En gemensam utmaning för chefer är att hitta vad de ska göra för att medarbetare ska prestera. Vi visar hur du kan skapa förutsättningar för prestation och motivation”, säger AnnCharlotte Bretan.

4 december: Missa inte AnnCharlotte Bretan och Johan Thesslin på seminariet Lön och motivation

Vad är viktigast att tänka på om motivation?

”Motivation kan inte köpas för pengar och du kan inte heller öka andras motivation. Som chef kan du skapa förutsättningar för att motivation ska uppstå genom att utforma din egen filosofi för belöningar.”

forslag

Läs också: Vd:ns förslag: Skriv ut lönen – redan i jobbannonsen

Hur belönar jag bäst i vardagen?

”Utgå från människors grundläggande psykosociala behov. Du behöver se medarbetarna och förstå vad de gör. I dag när fokus drar åt olika håll är det hårdvaluta att ge någon din uppmärksamhet. Ett annat bra sätt är att prata om varför ni ska prestera och att involvera medarbetarna i problemlösning.”

Hur hittar jag bäst de beteenden jag vill belöna?

”Fråga er vilka beteenden som gör verksamheten framgångsrik hos era kunder och prata med medarbetarna om detta. När ni diskuterar tillsammans skapar ni en gemensam bild av vad som ska göras.”

Varför är det osmart att ge tips, förslag och lösningar?

”Om du tror att du ska lösa allt, begränsar du din förmåga att lyssna. Det gör också att dina medarbetares kompetens inte kommer till användning i verksamheten.”

Hur kan jag ha nytta av boken?

”Du får konkreta verktyg för hur du skapar förutsättningar för dina medarbetares motivation och prestation.”

SEMINARIUM: LÖN OCH MOTIVATION 4:E DECEMBER

Locka fram superkrafterna hos dina medarbetare! På Chefs seminarium får du strategier och verktyg inom lön och motivation av löneexperterna AnnCharlotte Bretan och Johan Thesslin. Missa inte det!

Läs mer och köp biljett

Relaterade artiklar

Pojke som sitter i en stol med mycket pengar
Karriär

Här är de 10 bäst betalda jobben i Sverige

Drömmer du om en hög månadslön? Då bör du spana in yrkena som SCB listar som de bäst betalda i Sverige.
Hemfrids vd Monica Lindstedt
Annonssamarbete Chef + Hemfrid

Ge dig själv mer vardagsflow 2020

Andan i halsen. Ständigt dåligt samvete. Många chefer har tappat livsbalansen. ”Har du råd, så köp en tjänst och ta hand om dig själv”, råder Hemfrids Monica Lindstedt.
lamnaintervju
Karriär

5 gånger du ska lämna lönesamtalet – och byta jobb

Din lön är lägre än den borde vara. Då är lönesamtalet ett utmärkt tillfälle att ta uppfrågan. Men det finns också tillfällen när det bästa är att gå skilda vägar.
lonera13
Motivation

Forskning: Orättvis lön på jobbet – förödande för motivationen

Chefens förmåga att sätta en rättvis lön är avgörande för medarbetarnas motivation – viktigare än lönen som sådan, visar forskning.
deal-2
Sätta lön

5 raka svar: Så bemöter du med­arbetarnas lönekrav

I lönetider kan du bombarderas med frågor från medarbetarna. Här är 5 stycken vanliga scenarier – och hur du ska agera som chef.
uddalonesattning
Sätta lön

Här är 3 kända chefers udda lönesättning

Låta personalen dela på en dagskassa – eller själv säga nej till lön. Chef listar här 3 kända chefers kanske lite mer udda lönesättning.
skandia_3
Annonssamarbete Chef + Skandia

Bli en magnet för de bästa medarbetarna

Konkurrensen är knivskarp. Företag som vill locka – och hålla kvar – de bästa medarbetarna behöver steppa upp. ”Det handlar om att vara en bra, ansvarsfull och attraktiv arbetsgivare”, säger Mattias Munter på Skandia.
graffe-3
02:04 min
Sätta lön

Siffror: Så många chefer är obekväma – inför lönesamtalet

Video + Text En tredjedel av alla chefer saknar tydliga riktlinjer för hur lönen ska sättas. Fyra av tio känner sig obekväma inför vårens lönesamtal, visar Chefs undersökning. ”Här vilar ett stort ansvar på högsta ledningen”, säger Peder Bertilsson, lönestrateg hos Ledarna.