Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

7 tips – förhandla upp din egen lön

Förhandlingsexperten Karin Klerfelt på konsultföretaget Astarcan träffar många chefer som är missnöjda med sin lön och vill ha råd om hur de kan övertyga sin högre chef om att de är värda mer. Här är hennes bästa tips.

Arbetsrätt
Text: Redaktionen
Publicerad

Här är Karin Klerfelts bästa tips för att lyckas när du löneförhandlar:

1. Var väldigt resultatorienterad. Visa kopplingen mellan din prestation och ökad lönsamhet i företaget.

2. Var beredd att förhandla om andra saker än höjd lön, exempelvis fler semesterdagar, en mentor eller träning på arbetstid.

3. Använd lönesamtalen med dina medarbetare som övningstillfällen. Se vad medarbetarna gör som fungerar och vad som inte fungerar.

4. Lägg fram ditt bud direkt. Sitt inte och tjuvhåll på vad du tycker du bör ha i löneförhöjning. Om du väntar med ditt bud hamnar du lätt i försvarsposition.

5. Hitta andra tillfällen att höja din lön än löneförhandlingen. I förhandlingen är utrymmet nämligen väldigt begränsat. Försök få upp din lön under andra delar av året genom att omdefiniera din chefsroll. Lägg till arbetsuppgifter eller utöka ditt ansvarsområde.

6. Ändra din attityd till lönesamtalet. I stället för att gå på krigsstigen, förklara hur mycket du tycker om ditt jobb och arbetsplatsen. Fråga vad du kan göra för att få upp lönen.

7. Om du känner att du inte får tillräckligt betalt, ta situationen på allvar. Lista dina ansvarsområden. Be om hjälp av chefen att prioritera vad du kan göra mer av för att få högre lön. Om du tycker att du har för mycket att göra: var tydlig med att du har för många ansvarsområden i förhållande till din lön och fråga vad du ska prioritera bort.

Har du en rättvis lön?

Alla arbetsgivare är ansvariga för att förebygga lönediskriminering. Vet du med dig att du tjänar mindre än dina kolleger och tror att det kan bero på någon form av diskriminering finns det flera sätt att ta upp detta med din chef.

Här är några råd från ledarskapsutvecklaren AnnCharlotte Bretan om hur du kan agera om du känner dig orättvist behandlad när det gäller lön.

1. Din nya lön ska återspegla prestationen under det senaste året och du behöver förstå vad din chef grundat sin bedömning på. Vilka lönekriterier har använts? Du behöver veta för att avgöra om din chefs motivering till den nya lönen är saklig.

2. För att få en bild av om du blivit åsidosatt kan du be att få se resultatet av senaste lönekartläggningen som görs vart tredje år* för att förebygga lönediskriminering.

3. Du kan även ta kontakt med ditt fackliga ombud för att se om det är möjligt att driva ­frågan. I regel är lönediskriminering svår att bevisa och endast ett par arbetsgivare har blivit fällda sedan jämställdhetslagen kom 1980.

4. Fundera på att byta chef. Skulle dina ansträngningar och goda prestationer trots detta inte belönas är kanske den bästa lösningen för dig att byta chef.

*Lönekartläggning görs numera varje år (uppdatering oktober 2022)

Läs hela expertsvaret och frågan här.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden