skuggan
Foto: Unsplash

”Får alltid stå i skuggan – dags att byta jobb?”

Katarina drunknar i arbete samtidigt som en överordnad tar åt sig äran för hennes arbete. Nu får hon hjälp av Chefs expert för att lösa situationen.

Jag är ”nummer två” på en avdelning som leds av en person med bristfälliga kunskaper från den verksamhet vi verkar inom. Medan jag drunknar i arbete, sopar manegen och många gånger räddar min chef från att göra bort sig, får jag sällan någon uppskattning.

Min överordnade tar åt sig äran när vi gör bra ifrån oss, trots att det till stor del är mitt arbete som ligger bakom. I grunden älskar jag mitt jobb, men med nuvarande arbetssituation där jag står så i skuggan vet jag inte om jag orkar jobba kvar. Till saken hör att jag är 50 plus och att utbudet av andra jobb inom min bransch är dåligt.

/Katarina

SVAR: Du har två val, som jag ser det: Sök dig vidare, eller ta fajten. Där du befinner dig nu leder det lätt till en negativ spiral och bitterhet.

Jag förstår rädslan som finns, att vara +50 och att utbudet upplevs dåligt. Men är det verkligen så? Jag vet många företag som söker efter senior erfarenhet och kompetens.

Och det kommer bli ännu tydligare framöver.

Du behöver ta en rejäl mental paus och fundera igenom vad du faktiskt vill och behöver i din framtida karriär.  

Tänk om alla arbeten du haft hittills har varit en enda lång förberedelse inför det arbete som faktiskt väntar dig där framme?

Att fastna i negativt tänkande gör att det egna handlingsutrymmet minskar. Det är dags att ta dig själv, din karriär och din framtid på största allvar.

Läs också: 5 saker att lära sig av sparkade FBI-chefen

Hur vill du minnas dina sista år i yrkeslivet?

Att stå i skuggan är mörkt.

Ett sätt att hantera situationen om du väljer att vara kvar, är att belysa vad problemet handlar om och vad du vill och tänker. Det märkliga med skuggor är att när man lyser på dem, så försvinner de.

Om du har en utmaning att själv hitta nya tankesätt kring din situation så rekommenderar jag dig att kontakta en coach.

/Alexander Holmberg, Ledarskapscoach

Den här artikeln har varit publicerad i Chef nr 6-7, 2017.

Vill du också prenumerera på Nordens största ledarskapstidning? Beställ din prenumeration av Chef här.

Relaterade artiklar

experten-2
Experterna

”Har ingen kemi med min chef. Byta jobb?”

Chefen Oskar har en dålig relation med en högre chef. Nu ber han Chefs expert om råd. Är det dags att bryta upp och byta jobb?
Gabriella Huss på K2 Search har fem råd till chefer som kört fast i karriären. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Ledarna

Ta dig förbi hindren i din chefskarriär

Den klassiska karriärtrappan är raserad. En ny typ av chefskarriär tar form – med ökad risk att uppleva att man har kört fast. ”Viktigast för att ta sig vidare då är självkännedom”, säger chefsrekryteringsexperten Gabriella Huss.
pengar-4
Experterna

Så viktig är din titel – för att få hög lön

Hur viktigt är titeln som står på ditt anställningsbevis när det kommer till lönen? Chefs expert ger svar.
fraga
Experterna

Fråga: ”Ska jag vara ärlig med min depression?”

Fredrik ska söka nytt jobb. Men han är osäker hur ärlig han ska vara om att han tidigare haft utmattningsdepression. Chefs expert svarar honom.
alexander-holmberg-7
Experterna

”Man är inte slut på arbetsmarknaden vid 50 plus”

Avgångsvederlag vid 55 års ålder - är det smart eller galet? Läs expertens svar om vad den undrande chefen ska tänka på om han tackar ja!
alexander-holmberg-7
Experterna

6 tips för att öka din effektivitet

Hur kan jag öka min effektivitet och räcka till för min uppgift? Det undrar kommunchefen Ola. Chefs ledarskapsexpert Alexander Holmberg delar med sig av 6 grundläggande tips.
Erik Sundqvist på Michelin ringar in och lyfter sitt ledarskap med en Executive MBA på Stockholms universitet. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Nya metoder får ledarskapet att skjuta fart

Erik Sundqvist ringar in och lyfter sitt ledarskap med nya verktyg och kunskaper. Fyra lärdomar har varit extra användbara.

alexander-holmberg-7
Experterna

Kan min karriär ta skada?

Kan det att jag vill ha avlastning i form av delat ledarskap skada min karriär? Ledarskapscoachen Alexander Holmberg avråder från att gå den vägen – och ger ett alternativt tips.