Expertens väg till drömteamet i tre steg

Rekrytering
Text:
Publicerad

”Slösa inte fåtalet platser med människor med samma kompetenser. De ska ha olika kompetenser det är det som ger styrkan. Det sättet att tänka är inte aktuellt bara för styrelser utan för vilken grupp som helst,” säger styrelseproffset Rune Brandinger.

Han har i samarbete med Styrelseakademin skrivit den nya boken, ”Valberedningen – nyckeln till en bra styrelse”, en slags praktisk handbok i valberedningsarbete.

Rune Brandinger har suttit i över 80 styrelser och är därmed minst sagt expert på vad som krävs för att få en framgångsrik styrelse – eller team.

Rune Brandinger. Rune Brandinger.

Chef frågade honom om hans bästa tips för att skapa det perfekta teamet.

Steg 1. ”Det första man måste göra för att sätta ihop rätt team är att veta vad uppdraget är för teamet”, säger Rune Brandinger.

Gäller det en styrelse måste du veta exakt vad ägaren av bolaget vill uppnå. Gäller det ett team, måste du ta reda på vad målet är med just ditt team. Vet du inte målet blir det inte lätt för ditt team att uppnå det.

LÄS OCKSÅ: Hot är bättre än kvotering för jämställda styrelser

Steg 2. ”Ta reda på hur kompetenserna ska se ut för att lyckas med uppdraget. Vad kommer att krävas för att få en samlad kompetens i gruppen?”

För att ta reda på det måste du veta var företaget är på väg och var ni vill vara om några år. Jämför företagets svagheter och styrkor med konkurrenternas och titta framåt på vad det finns för hot och möjligheter. Vad behöver ni stärka i företaget på lång sikt och vad behöver ni åtgärda akut idag?

Efter det kan du komma fram till vilka personer som behövs i teamet, om det är en teknisk person, en marknadsstrateg eller någon som är bra på att bygga upp företag.

Steg 3. ”Kompetens men med mångfald. Problem som ska lösas kräver kunskap av olika bakgrund och olika kön. För man ser på saker på olika sätt”, säger Rune Brandinger.

Mycket förenklat kan man se det som att en styrelse, eller grupp, mår bäst av en gnetig ekonom, en kreativ vildhjärna och en ordförande som får dem att samarbeta, menar Rune Brandinger.

”Det gäller inte bara styrelser utan alla grupper som får ett viktigt uppdrag. Nyckelordet är kompletterande kompetens. Klonade styrelser, team och grupper är det farligaste du kan råka ut för”, säger Rune Brandinger.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden