skypemote

Distansarbete ökar mest – i storstäder

Var tredje svensk distansarbetar mer i dag än för två år sedan. Det råder skillnader mellan könen och distansarbete är klart vanligast i storstäderna, enligt en ny undersökning. Ett resultat som tycks gå i linje med andra rön om en tilltagande polarisering av arbetsmarknaden.

Tidigare i höstas gjorde Chef en egen undersökning som visade att chefer gärna jobbar hemma – för att få vara ifred. Och distansarbete blir generellt allt vanligare. Tre av fyra svenskar har idag möjlighet att arbeta på distans, framgår av en ny Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av molntjänstbolaget Citrix.

”Svenska företag verkar generellt ge goda förutsättningar till distansarbete. Åtta av tio av de som distansarbetar säger att de har tillgång till samma filer, program och verktyg som på sin arbetsplats oavsett var de arbetar ifrån. Det tyder på att tekniken inte utgör något hinder för att kunna jobba på distans, vilket är positivt”, säger Mats Ericson, Sverigechef på Citrix, i ett pressmeddelande.

Av de 74 procent som uppger sig ha möjlighet att distansarbeta, svarar ungefär en tredjedel att de själva har möjlighet att bestämma när så ska ske.

grafik-chefer-jobbar-hemma

Läs också: Chefer jobbar hemma – för att få vara ifred

”Förutsättningarna att man ska kunna arbeta på distans har förändrats på senare år med bredbandsutbyggnad och bättre trådlösa uppkopplingar. Det handlar även om ett ökat utbud av olika typer av molntjänster, som ofta är säkrare och mer lättillgängliga”, säger Mats Ericson.

Distansarbete är vanligare i större städer än i mindre. 80 procent av de boende i Stockholm, Göteborg och Malmö säger sig ha möjlighet att arbeta på distans mot 69 procent i övriga delar av landet.

Ett resultat som tycks gå i linje med andra rön om en tilltagande polarisering av arbetsmarknaden.

Cissi Elwin

Läs också: Cissi Elwin: ”Det finns en liten smitare i oss alla”

Ett av fyra jobb finns i dag i Storstockholm, något som får Sverige att sticka ut jämfört med andra EU-länder, rapporterar Dagens Nyheter.

Medan 38 procent av männen säger sig kunna bestämma när de ska distansarbeta, ligger motsvarande siffra för kvinnorna på 31 procent.

Kvinnorna anser sig dock i högre utsträckning öka sin produktivitet när de distansjobbar än männen, enligt den nya undersökningen som omfattar drygt 1000 personer sysselsatta inom kontorsarbete.

Jannica Grönqvist, chef på Resebemanning, och strand i Thailand (montage)

Läs också: ”I Thailand kan jag vara mer kreativ”

Relaterade artiklar

Person som jobbar längre arbetsdagar vid hemarbete
Arbetsmiljö

Corona-effekten: Längre arbetsdagar – men kortare och effektivare möten

”Cheferna får bära huvudbördan av skiftet till distansarbete.” Hemifrån-arbetet under covid 19-pandemin har förändrat arbetslivet på ibland oväntade sätt, visar en analys från Microsoft.
Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har tagit en Executive MBA på Stockholms universitet.
03:10
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Studier och chefsjobb samtidigt – då lyfter ledarskapet

Video: Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har nyss tagit en Executive MBA. Den tvååriga deltidsutbildningen har gjort stor skillnad tycker de: ”Är man nyfiken, då får man extremt mycket tillbaka.” ”Ta chansen!”
Regnbågsflagga
Arbetsmiljö

Checklista: Så jobbar du inkluderande med hbtq-frågor

Som chef har du enligt diskrimineringslagen ansvar för att skapa en inkluderande arbetsplats där ingen diskrimineras. Här är en checklista i 6 steg.
Hemmakontor med dator, lampa, kaffekopp, krukväxt oxh utsikt
Arbetsmiljö

Det här ansvarar du för som chef – i hemmajobbarnas arbetsmiljö

Som arbetsgivare ansvarar du för arbetsmiljön även när dina medarbetare jobbar hemma – men vad innebär det egentligen? Och hur ska det gå till?
Trött chef som arbetar övertid vid sitt skrivbord
Arbetsmiljö

Chefer arbetar mest övertid – utan ersättning

Chefer är den grupp på arbetsmarknaden som arbetar mest övertid utan kompensation, visar en rapport från SCB.
Kvinna på äldreboende
Arbetsmiljö

Närvarande chef viktig för att att minska smittspridning

Ett närvarande och tydligt ledarskap är en av de viktigaste nyckelfaktorerna för att minska smittspridningen inom äldreomsorgen, visar en rapport från IVO.
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
Glad man bredvid en glad smiley och en stor hand som gör tummen upp
Arbetsmiljö

Oväntade corona-effekten: medarbetare mår bättre än tidigare

Trots coronaepidemins kraftigt negativa inverkan på svensk ekonomi trivs många medarbetare bättre på jobbet nu än före krisen. Det visar en ny rapport.