skypemote

Distansarbete ökar mest – i storstäder

Var tredje svensk distansarbetar mer i dag än för två år sedan. Det råder skillnader mellan könen och distansarbete är klart vanligast i storstäderna, enligt en ny undersökning. Ett resultat som tycks gå i linje med andra rön om en tilltagande polarisering av arbetsmarknaden.

Tidigare i höstas gjorde Chef en egen undersökning som visade att chefer gärna jobbar hemma – för att få vara ifred. Och distansarbete blir generellt allt vanligare. Tre av fyra svenskar har idag möjlighet att arbeta på distans, framgår av en ny Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av molntjänstbolaget Citrix.

”Svenska företag verkar generellt ge goda förutsättningar till distansarbete. Åtta av tio av de som distansarbetar säger att de har tillgång till samma filer, program och verktyg som på sin arbetsplats oavsett var de arbetar ifrån. Det tyder på att tekniken inte utgör något hinder för att kunna jobba på distans, vilket är positivt”, säger Mats Ericson, Sverigechef på Citrix, i ett pressmeddelande.

Av de 74 procent som uppger sig ha möjlighet att distansarbeta, svarar ungefär en tredjedel att de själva har möjlighet att bestämma när så ska ske.

grafik-chefer-jobbar-hemma

Läs också: Chefer jobbar hemma – för att få vara ifred

”Förutsättningarna att man ska kunna arbeta på distans har förändrats på senare år med bredbandsutbyggnad och bättre trådlösa uppkopplingar. Det handlar även om ett ökat utbud av olika typer av molntjänster, som ofta är säkrare och mer lättillgängliga”, säger Mats Ericson.

Distansarbete är vanligare i större städer än i mindre. 80 procent av de boende i Stockholm, Göteborg och Malmö säger sig ha möjlighet att arbeta på distans mot 69 procent i övriga delar av landet.

Ett resultat som tycks gå i linje med andra rön om en tilltagande polarisering av arbetsmarknaden.

Cissi Elwin

Läs också: Cissi Elwin: ”Det finns en liten smitare i oss alla”

Ett av fyra jobb finns i dag i Storstockholm, något som får Sverige att sticka ut jämfört med andra EU-länder, rapporterar Dagens Nyheter.

Medan 38 procent av männen säger sig kunna bestämma när de ska distansarbeta, ligger motsvarande siffra för kvinnorna på 31 procent.

Kvinnorna anser sig dock i högre utsträckning öka sin produktivitet när de distansjobbar än männen, enligt den nya undersökningen som omfattar drygt 1000 personer sysselsatta inom kontorsarbete.

Jannica Grönqvist, chef på Resebemanning, och strand i Thailand (montage)

Läs också: ”I Thailand kan jag vara mer kreativ”

Relaterade artiklar

Det finns inga bevis för att kvinnor konkurrerar mer sinsemellan än vad män gör på jobbet.
Arbetsmiljö

Så lever myten om kvinnlig konkurrens vidare

Det finns en livskraftig myt om att kvinnor inte kan jobba ihop – eller att kvinnliga chefer har svårt att leda kvinnliga medarbetare. Men förklaringen ligger snarare i diskriminering på arbetsplatsen, menar författarna till en ny bok.

intro_motesskola
Annonssamarbete Chef + Svenska Möten

Stor guide: Bli en mästare på möten

Lär dig leda och nå mål med hjälp av effektiva och inspirerande möten. Här i Chefens mötesskola blir du en stjärna som mötesledare – i 6 steg.
4 av 10: ”Chefen inte tillräckligt engagerad i hälsan på arbetsplatsen
Arbetsmiljö

4 av 10: ”Chefen inte tillräckligt engagerad i hälsan”

Trots att både fysiskt och psykiskt välmående på jobbet stått i fokus under senare år är många fortfarande missnöjda med hur frågan värderas på arbetsplatsen. Det framgår av en ny undersökning.

ljuuuuud
Arbetsmiljö

Därför får du panik av kontorsljuden

Högljutt babbel från kollegorna, mobilsignaler, tangentbordsknatter eller skrivbordsgrannens hostningar och andningstag – vilket kontorsljud hatar du mest? Frågan är högaktuell i och med de aktivitetsbaserade kontorslandskapen.

julklapp-2
Arbetsmiljö

Årets julklapp utsedd: Mobillådan

Hur många gånger har du inte suttit på möten där medarbetarna smygjobbat på sina mobiler – eller ännu värre, scrollat igenom Instagram och Facebook. Håll ut – för i år utsågs mobillådan till årets julklapp.
Lugn kvinna till vänster, två datorer till höger
Arbetsmiljö

4-dagarsvecka ökade Microsofts produktivitet

Microsofts Japan-kontor gav personalen ledigt varje fredag under augusti med bibehållen lön. Resultatet? Lyckligare medarbetare, effektivare möten och högre produktivitet.
Ställ frågor om engagemanget – och ta action på de svar du får, säger Viktoria Lindhé på &frankly Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + &frankly

7 frågor du ska ställa till dina medarbetare 2020

Gör enkla frågor om engagemang till en framgångsfaktor i ditt ledarskap. ”Då kommer du åt en hävstångseffekt”, säger Viktoria Lindhé på &frankly. Här tipsar hon om konkreta actions för chefer ­– när medarbetarnas engagemang sviktar.
laptop
Arbetsmiljö

Chefen fick dold kopia – på alla anställdas mejl

Ett företag i Småland har hamnat i blåsväder sedan det upptäckts att vd:n fick en dold kopia varje gång en anställd tog emot ett mejl. En person på IT-avdelningen satte stopp för förfarandet.