innovation-2

Digital förslagslåda ger innovativa arbetsplatser

Ligger företagets förslagslåda på vinden tillsammans med Månadens medarbetare-pokalen och andra mossiga ledarskapsartefakter?

Förslagslådans storhetstid är sedan länge förbi. Men det går att uppdatera konceptet och föra det in i 2010-talet.

I nya rapporten 7 steps to an innovative company konstaterar konsultbolaget Kairos Future att webbaserade plattformar är helt nödvändiga för att företag ska lyckas uppmuntra innovation och idéskapande. Som exempel lyfter de fram Ericssons koncept IdeaBoxes, ett digitalt (och därmed globalt) system för att snappa upp medarbetarnas idéer.

Så här går det till: Bolagets chefer uppmuntras att identifiera problemområden eller bristfälliga lösningar. Dessa får en egen box, eller postfack, som sedan fylls med förslag från medarbetare världen över. I dagsläget finns runt 200 aktiva boxar, och 25 000 medarbetare bidrar till att hålla systemet igång. Ericsson räknar med att 1 idé av 30 kan implementeras – och helt nya koncept finansieras genom ett särskilt innovationsprojekt.

Kairos Future listar även 7 förutsättningar för att lyckas med idéarbetet, oavsett organisation. Bland annat:

– Vet samtliga medarbetare i organisationen om hur de bör göra för att ge förslag som kan utveckla verksamheten?

– Är rätt personer involverade i idéarbetet som genomförs i dag?

– Är innovation en uttalad prioritet för ledningsgruppen?

Beställ rapporten här (gratis): 7 steps to an innovative company

Relaterade artiklar

chefboken-think-like-a-rocket-scientist-1
Chefboken

Raketforskare hjälper chefer att göra det omöjliga

Raketforskning tog människan till månen men kan användas till betydligt mer än så. I massivt hyllade ”Think like a rocket scientist” delar tidigare raketforskaren Ozan Varol med sig av lättbegripliga strategier för att faktiskt lyckas med det som verkar omöjligt.

Vetenskapligt grundade strategier, metoder och teorier från Executive MBA-programmet på Stockholms universitet lyfter Pernilla Medsons förändringsledarskap. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Stockholms universitet

Studierna ger riktning och driv in i framtiden

Ledarskapsstudierna på universitetet ger extra energi och visar vägen – precis när det behövs som mest. "Lektionerna är ett tillfälle att lyfta blicken och tänka framtid", konstaterar Pernilla Medson, svensk vd på det digitala hälsobolaget ResMed.
osto%cc%88rd-1
 

Vårda din viktigaste resurs - ditt fokus

Det är inte du eller din dåliga självdisciplin som gör att du inte alltid lyckas med det du tänkt göra. Det är dina strategier och din miljö som behöver förändras. Lär dig att tänka och agera för att skapa en ostörd bubbla för fokuserat arbete.

I nya boken Ostörd – Principer för en skärpt arbetsdag visar forskaren Gisela Bäcklander hur du kan göra. Hon har forskat på självledarskap och anser att det inte hjälper att förändra oss själva och skärpa till oss när vi inte kan fokusera eller får saker gjorda. Det är smartare att ha olika strategier som minskar belastningen för dina kognitiva resurser och ditt arbetsminne. Ledarcoachen Maria Gerlofson sammanfattar Ostörd i senaste Chefboken.

whatsyourproblem_bjornhedensjo-1
Chefboken

Boken som gör dig till mästare på problemlösning

När du försöker lösa problem — ger du dig då på rätt problem? Har du och dina kollegor lagt ner själ och hjärta i något, bara för att efteråt upptäcka att det var fel sak? Då är du inte ensam. Hyllade boken ”What’s your problem?” ger cheferna nycklar till en strategisk superkraft — förmågan att faktiskt lösa rätt problem.

 

chefboken-alltid-relevant-sammanfattning
Chefboken

Så håller sig chefer relevanta

Vad utmärker en bra chef i en tid präglad av artificiell intelligens, enorma utvecklingskliv och ständig digitalisering? I den nya boken "Alltid relevant" guidar digitaliseringsexperterna Ann Helenius och Per Mosseby chefer till vad som krävs för att hinna med i den nya verkligheten — och blomstra i den.
4-day-week
Chefboken

Inför 4-dagarsvecka och vinn i lönsamhet och engagemang

Att jobba fem dagar i veckan är gammalmodigt och hör till 1900-talet. Det är dags att tänka om och mäta de anställdas insats på vad de faktiskt gör på jobbet, inte hur länge de är där.

Andreas Kind, driftchef på Ohlssons AB
 

Driftschefen Andreas räddade medarbetarens liv

Driftschefen Andreas Kind fick en dålig magkänsla när medarbetaren uteblev från jobbet. Han åkte hem till kollegan – och räddade hans liv.
makthavare1800x1013
Ledarskap

Världens makthavare – här är deras 7 ledarstilar under corona

Coronaviruset ställer höga krav på chefer. Inte minst om de leder ett helt land. Chef reder ut hur världens makthavare har agerat i krisen så här långt.