chef_restaurang-v2
Illustration: Sanna Mander

De mest avslöjande intervjufrågorna

Dags att nyrekrytera? Här är frågorna du ska ställa om du vill veta hur din framtida medarbetare är – och inte bara hur hen arbetar.

Att stärka företagskulturen är en av årets främsta ledarskapstrender, konstaterade Chef nyligen. Det finns många exempel på företag som börjat anställa medarbetare efter deras personlighet och hur den passar in i företaget, istället för att förlita sig på meriter och erfarenheter.

Men hur får du reda på hur din framtida medarbetare är som person?

Fastcompany.com har frågat Tara Kelly, vd på företaget SPLICE, om några saker du kan ta upp på en anställningsintervju för att få ett hum om hur personen är och hur hen agerar i olika situationer.

1. Undvik frågan ”Är du rädd att misslyckas?” (Alla kommer ändå svara nej på det). Fråga istället om vad personen gjort som hen är mest, och minst, stolt över. Det ger en bild av om de tar chanser och hur de uppfattat sina misstag.

2. Det kan alltid bli bättre. Leta därför efter en person som berättar om vad de förändrat – till det bättre – på en tidigare arbetsplats och vad de lärde av sina misstag.

3. För att få reda på om personen är hungrig på att lära sig nya saker kan du fråga om vad hen gjorde i helgen eller gör på fritiden. Den som håller på med nya projekt eller provar nya saker på sin fritid kommer säkerligen att göra det på kontoret också.

4. Lyssna efter berättelser där personen beskriver hur de samarbetat.

”Det spelar ingen roll hur smarta de är om de inte är villiga att hjälpa andra. Då är de inte bra att ha i ett team”‚ säger Tara Kelly.

5. Fråga: ”Vilket element passar bäst in på dig: Vind, vatten, jord eller eld?” Frågan kan verka konstig, men var inte rädd för att ställa oväntade frågor till personen du intervjuar. De frågorna kan avslöja saker du aldrig skulle få reda på annars.

”De konstigaste frågorna kan leda till de mest sprakande svaren”, säger Tara Kelly.

6. För att få en bild av hur någon reagerar under stress och hur de anpassar sig till situationen kan du pendla mellan att ställa snabba och många frågor och att ha intervjun i ett lugnt tempo.

Eller, varför inte råka tappa en penna i golvet för att se hur personen reagerar? Struntar hen i det, låtsas inte se eller böjer sig ner för att plocka upp den? Det säger en hel del om en människa, menar Tara Kelly.

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

annab
Beslutsfattande

10 frågor att besvara innan du tar chefsjobbet

”Jag gillade inte att vara chef från början och jag gör det ännu mindre nu.” Det avslöjar Anna Bråkenhielm i sin självbiografi "Räkna med bråk".
Thomas von Koch, vd EQT.
Annonssamarbete Chef + Vinnova

EQTs vd: ”Kulturförändring är det svåra”

”Den stora utmaningen nu, det man totalt underskattar, är företagskultur och ledningskultur”, menar Thomas von Koch, vd för EQT.

unga
Beslutsfattande

Därför vill varannan ung person bli chef

Chefstillväxten i Sverige ser ljus ut. En ny Sifo-undersökning visar nämligen att hälften av alla unga vill en dag bli chef. Men det är inte främst makt som lockar.

janneeez
Beslutsfattande

Därför gör Jannes ledarskap VM-succé

Sveriges första VM-slutspel på 12 år.

janne
Beslutsfattande

Jan Helin: ”Svårt att läsa spelet”

Han gick från snabbrörliga Aftonbladet, otålig, debattglad och med sista säg om allt, till public service och en roll längre ifrån besluten på kolossen SVT. Hur klarar han av det?

malin
Beslutsfattande

Chefen Malin, 29, tar mest ansvar i Sverige

Hjälporganisationens chef har landat internationellt pris.

domstol2
Annonssamarbete Chef + CSN

Dom i USA får fler svenskar att betala sina studielån

En fällande dom i Kalifornien har banat vägen. CSN får nu allt fler svenskar i USA att betala på sina studieskulder. ”Nu vet man att CSN vinner om vi går till domstol”, säger verksjuristen Helena Fällman.
happpe
Beslutsfattande

Fem frågor alla bör svara på innan de blir chefer

Det är inte säkert att en högre lön eller en mer tjänst som ser bättre ut på cv:t kommer göra dig lyckligare eller utveckla dig mer. Här är fem frågor du bör ställa dig innan du tar ett (nytt) jobb som chef.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden