De är skilda på låtsas

Kristina och Lennart Haggård kommer till lunchen hand i hand. Under intervjun lägger han handen på sin frus arm när han vill säga något viktigt, eller något retsamt. Men för fyra år sedan ville de knappt snudda vid varandra.
»Vi var inte längre människor. Vi var robotar. Vi glömde bort oss själva och att vi faktiskt var gifta med varandra av en enda orsak – kärlek. Den fanns inte kvar.«
Så beskriver Kristina Haggård situationen i sin bok »Skilda på låtsas – i stället för skilsmässa«. Där berättar hon om sin och makens väg från att ha beslutat sig för att skiljas, till att de hittar tillbaka till varandra och kärleken igen, tack vare en egen skräddarsydd metod.

De är inte ensamma om att ha haft kärleksproblem. Hösten är den tid då flest skilsmässor går igenom.
Lennart och Kristina Haggård hade i flera år kämpat för att få ihop pusslet med chefsjobb, två små barn och en fullspäckad fritid. Men förgäves. Efter en tid i familjerådgivning hade Kristina Haggård blivit allt mer övertygad – hon ville skiljas. Men hennes man var skeptisk, han tyckte att det fanns kärlek kvar att bygga på.

Till slut skrev Kristina Haggård ändå på skilsmässopapperen. Det var bara Lennarts signatur kvar, sedan skulle beslutet vara klart. Men fem i tolv ändrade de sig. I stället bestämde de sig för att skilja sig på låtsas.
»Vi var helt enkelt avis på skilda par som hade varannan vecka ledigt«, säger Kristina Haggård.

Metoden låtsasskild går ut på att de helt delar på ansvaret för barn och hem. Varannan vecka tar den ena föräldern hand om alla de vanliga sysslorna, som hämtning och lämning, matlagning, tvätt, städ och inköp av mat.
Den andra föräldern är då »ledig« och väljer själv om den vill vara hemma på kvällarna eller använda tiden till annat såsom träning, bio, vänner eller jobb.

I metoden ingår dessutom att två vardagskvällar i veckan är vikta för »vuxentid«. Då ska den »lediga« föräldern planera och ordna någonting för sin partner. Det kan handla om en lyxigare hemmamiddag, filmkväll eller bara enkelt umgänge i soffan. Ett exempel som Kristina Haggård särskilt minns är en gång då hennes man ordnade en myskväll med tända ljus, bad, drink och nackmassage för henne.
Några veckor efter att de hade börjat testa metoden märkte Kristina Haggård en förändring. Alla hennes negativa känslor mot Lennart hade försvunnit.
»Det blir så mycket grus i maskineriet när man är två föräldrar som hela tiden kolliderar med varandra. Inga känslor överlever«, säger Lennart Haggård.
Visst tycker de att det är en fin tanke att båda föräldrarna ska vara närvarande i alla stunder av barnens vardag. Men för paret Haggård ledde det bara till stress och gräl.
»Vi hjälptes åt så mycket att vi stod i vägen för oss själva. Det blev dubbelkommando hela tiden, vilket gjorde både oss och barnen förvirrade. Man mår så mycket bättre när man vet vad man förväntas göra när man kommer hem«, säger Lennart Haggård.

Lennart och Kristina Haggård tycker att skilda på låtsas-metoden har gett dem en ömsesidig förståelse för vad det innebär att ta hand om allt i hemmet. De har blivit ödmjukare inför den andres arbetsbelastning.
»Det är inte så att barnveckan är en ’slavvecka’. När jag tydligt vet vilken roll jag har, har jag mycket mer kontroll över situationen«, säger Lennart Haggård.

Eller som Kristina Haggård uttrycker det:
»Hur många föräldrar har två eller tre timmar i lugn och ro med sina barn när de kommer hem? Det har jag nu – varannan vecka när Lennart har barnveckan.«

De har dock mött många föräldrar som är skeptiska till deras metod. En vanlig invändning är att de tycker att det låter trist och inrutat med ett så schemalagt liv.
»Men det är ju inrutningen som gör att man kan koppla av. Ad hoc-lösningar skapar bara stress«, menar Lennart Haggård.

»Många tror att vi vänder våra barn ryggen varannan vecka. Så är det inte alls. I början gjorde vi det, men det var för att låta den andra föräldern komma till sin rätt. Numera längtar jag hem, och jag är mycket mer avslappnad när jag är hemma«, säger Kristina Haggård.

Lennart Haggård tycker dess­utom att han fungerar bättre på jobbet sedan de skilde sig på låtsas.
»Jag tror att min chef har fått en mycket bättre medarbetare nu. Han vet var han har mig varje vecka eftersom jag är mycket  tydlig med när det är barnvecka och ’ledig’ vecka.«

Om Lennart Haggård måste gå på en viktig jobbaktivitet på kvällstid under sin barnvecka tackar han oftast nej. I annat fall ordnar han barnvakt.
»Jag får inte se Kristina som en automatisk barnvakt. Knäckfrågan i sådana situationer är i stället: Hur skulle en skild person ha gjort?«

Paret ser inga nackdelar med sin metod. De tycker att de har fått mer tid för sina barn, mer harmoni i vardagslivet, bättre arbetsro, mer tid för varandra. Och mer egentid.
»Det enda negativa är att det är svårt att hitta vänner att göra kvällsaktiviteter med när jag är ledig. Alla har ju så fullt upp med sitt« säger Kristina Haggård.

Framför allt är paret Haggård glada för att de har hittat tillbaka till kärleken igen.
»Vi tog bort friktionsmomenten och la till en guldkant. Det gjorde att vi kom tillbaka till det tillstånd som vi var i när vi blev kära i varandra«, säger Lennart Haggård.

Kristina Haggård önskar att alla par som har en relationskris, eller bara ett stressigt vardagsliv, vågar prova att dela mer på ansvaret hemma innan de tar beslutet att skilja sig.
»När vi stod inför skilsmässan fick vi bara rådet att åka på spa-weekend och att prata mer. Men vad hjälper det när vardagen inte är löst?«

 

Fotnot: Läs mer om boken på www.dela-livet.se

nyhetsbrev_1800
chef

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

stressfarlig
Hälsa

8 saker som skapar farlig stress på jobbet

Krav på ständig tillgänglighet och hög arbetsbelastning.

Gabriella Huss på K2 Search har fem råd till chefer som kört fast i karriären. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Ledarna

Ta dig förbi hindren i din chefskarriär

Den klassiska karriärtrappan är raserad. En ny typ av chefskarriär tar form – med ökad risk att uppleva att man har kört fast. ”Viktigast för att ta sig vidare då är självkännedom”, säger chefsrekryteringsexperten Gabriella Huss.
hundpajobbet1
Hållbarhet

Ta med hunden till jobbet – sänker stressen

Hunden kan bli din bästa vän – också på jobbet för att förebygga stress. En ny undersökning blåser liv i idén och får stöd av forskning.
trotter-3
Arbetsmiljö

Här är 9 myter om utmattning – som inte stämmer

Myterna kring utmattningssyndrom många

somnbrist-2
Hälsa

Forskare: 3 myter om sömnbrist vi kan avfärda

Med våren kommer ljuset – och för många även sömnsvårigheter. Men vad stämmer egentligen när det kommer till sömnbrist? Här är 3 myter som KI-forskare kan avfärda.
krise
Hälsa

8 steg: Så ger chefen stöd – till medarbetaren i kris

Visste du att du som chef också har ett ansvar att ge krisstöd för händelser som inträffar utanför jobbet? 
Erik Sundqvist på Michelin ringar in och lyfter sitt ledarskap med en Executive MBA på Stockholms universitet. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Nya metoder får ledarskapet att skjuta fart

Erik Sundqvist ringar in och lyfter sitt ledarskap med nya verktyg och kunskaper. Fyra lärdomar har varit extra användbara.

stressjobbhemma
Hälsa

5 sätt för att inte ta hem din jobbstress

Många kämpar mellan att hitta en sund balans.

nyhetsbrev_1800
chef

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden