Studie: Så vässar du koncentrationen

Förvisso avgörs vår uppmärksamhetsförmåga och våra kognitiva funktioner till stor del av våra gener men en ny review på över 70 studier* visar att det går att påverka dessa till det bättre genom dagliga rutiner. Det skriver Medical Xpress.

Personlig effektivitet
Publicerad
Kontorslandskap med människor som är i rörelse

Har du svårare att hålla koncentrationen när det händer mycket på arbetsplatsen? Någon passerar, en mobiltelefon ringer, några skrattar, det plingar i mejlen, en dörr slås igen. Allt det där kostar i din förmåga att hålla kvar din uppmärksamhet och fokusera på din uppgift.

Även sådant som drar i ditt inre; distraherande tankar, en dagdröm, att motstå kaffe- eller sötsug, oron över att du inte ska hinna klart innan det är dags att hämta på dagis, den kliande lusten att kolla mejl eller sociala medier, tär på din exekutiva förmåga. Det vill säga den som hjälper oss att prioritera vad vi ska engagera oss i och filtrerar bort oönskade störningsmoment.

Men den nyligen gjorda översiktsartikeln visar att daglig meditation, regelbunden träning och ordentliga sovrutiner vässar dina exekutiva förmågor. Om du vill öka din produktivitet och begränsa din impulsivitet är det alltså detta du ska prioritera på daglig basis.

Redan 20 minuter daglig meditation gör skillnad. Dessvärre förbättrade inte yoga, den exekutiva förmågan, lika mycket som andra meditationstekniker, där målet var uppmärksamhetskontroll. Däremot förbättrade yogisarna den övergripande förmågan att ta tillbaka kontrollen.

Jämfört med stillasittande gav sex timmars fysisk aktivitet i veckan betydligt förbättrade kognitiva funktionerna, de som dessutom ägnade sig åt högintensiv träning gjorde också färre misstag. Sömnbrist hade inte riktigt lika stor effekt på uppmärksamheten som träning och meditation, däremot gjorde det människor långsammare och mer benägna att göra misstag.

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden