claudia-olsson
Claudia Olsson. Foto: Beatrice Graalheim

Claudia Olsson: Hitta mening och gör det omöjliga

Du har funnits med på ett stort antal listor över unga lovande ledare. Hur började din karriär?

”På gymnasiet var jag intresserad av ledarskap och sökte in till Raoul Wallenberg Academy for young leaders. Då insåg jag hur mycket man som ung kan påverka. Jag arrangerade utbildningar i ledarskapsfrågor för alla på skolan och det spred sig till andra gymnasieskolor. Insikten att ’one man kan make a difference’ har inspirerat mig.”

Vilka projekt jobbar du med nu?

”Vi arrangerar ett teknikseminarium om artificiell intelligens, blockkedjan, kvantdatorer, teknologisk konvergens med mera på Nasdaq den 28 april för beslutsfattare inom offentlig och privat sektor. Sedan arbetar jag med global governance (hur vi på internationell nivå koordinerar våra länders beslutsfattande för att kunna adressera vår tids globala utmaningar) i samarbete med Global Challenges Foundation. I mitt andra bolag Swedish for Professionals startar vi nu verksamhet i Göteborg, Västerås, Uppsala och Malmö.”

Claudia Olsson

Gör: Framtidsteknolog, entreprenör och föreläsare.

Ålder: 32.

Familj: Föräldrar.

Bor: Stockholm.

Karriär: Vd Exponential Holding AB, grundare Swedish for Professionals samt Lifecensr. Tidigare Singularity University, FN, Utrikesdepartementet och Access Health International.

Du gjorde ditt exjobb på den ideella organisationen Access i Indien och arbetade för att stärka sjukvårdssystemet i låg- och medelinkomstländer (vilket resulterade att du utsågs till Årets Nova 2010). Sedan startade du ett center för hälsoinnovation för Access i Sydostasien. Är hälsa ett specialområde för dig?

”Ja, mitt bolag Lifecensr arbetar med digital hälsa. Framtidens hälsovård kommer framför allt att handla om hur man håller sig frisk i stället för som tidigare hur man botar sjuka. Det kräver höjd kunskapsnivå och bra tekniska redskap.”

Vilken är den viktigaste ledaregenskapen?

”Personkännedom. Att förstå sitt eget syfte och mål, att se på vilka sätt man vill påverka och sedan arbeta i den riktningen. Tekniken gör att vi har hela världen vid våra fingertoppar, vi kan jobba i alla världens länder, med människor i olika kombinationer. I allt detta är det viktigt att veta vem man är.”

Varifrån kommer din vilja att göra skillnad för världen?

”Det borde vara en självklarhet att man vill ge tillbaka något av allt det man själv har fått. Att inte göra det är inte ett alternativ för mig.”

På vilket sätt vill du göra skillnad? 

”Det handlar framför allt om utbildning. Jag har startat Swedish for Professionals och jag föreläser och utbildar styrelser, ledningsgrupper och anställda om den nya tekniken. Det handlar om artificiell intelligens, blockkedjan, syntetisk biologi, områden som kommer att påverka våra liv otroligt mycket.”

Det borde vara en självklarhet att man vill ge tillbaka något av allt det man själv har fått.

Hur har du lärt dig att tänka globalt direkt? 

”Jag var tidigt internationellt orienterad, har en tvåspråkig bakgrund, började läsa franska, tyska, japanska vid 12 års ålder. I dag är vi så sammanlänkade att det inte längre går att jobba i silos. Möten mellan människor definieras också om, för på internet finns inga gränser.”

Du har tagit hjälp av mentorer. Vad har det betytt?

”Mentorskap som också är ett sponsorskap och ett ömsesidigt samarbete, har varit det bästa för mig. Mina mentorer, Anna och Erik Belfrage, har betytt mycket. Mentorskapet växte fram utifrån att vi samarbetade runt projekt i Singapore och Silicon Valley. De coachar och uppmuntrar mig att följa min egen kompass, och stöttar mig i mitt entreprenörskap och ledarskap.”

Du har träffat många högt uppsatta, samarbetat med en av världens främsta bioteknikentreprenörer William A Haseltine och ett antal Nobelpristagare. Du tycks inte lida av auktoritetsskräck? 

”Ha ha, jag vet inte vad rätt svar är på den frågan. Man lär sig snart att de också är människor. Det intressanta är hur man kan samarbeta. Vad kan jag tillföra? Det bästa man kan göra är att fokusera på kunskap. Kan man tillföra det, ligger auktoriteten i stället i kunskapen. Jag har också gjort val som inte varit självklara. Som att studera vid ett okänt universitet i USA.

I dag känner de flesta till Singularity University på Nasa Ames, men för sex år sedan gjorde ingen det. Likaså var det inte många som fattade varför jag startade ett språkbolag för två år sedan. Jag har fått vänja mig vid att inte få bekräftelse för mina nya idéer, förrän de har bevisat sig. Det har gjort mig mindre rädd och mer benägen att köra på med det jag tror på.”

Vad bör ledare prioritera i dag?

”Vi måste ta till oss den snabba förändringen och våga ta steg för fortsatt utveckling. Och satsa på det man brinner för. De bolag som växer snabbast och har globalt genomslag är uppbyggda ifrån ”transformative purpose”. Det vi arbetar med måste vara meningsfullt och en del av ens självförverkligande. Då kommer man till sin rätt. Se bara på bolag som är en del av delningsekonomin, där man på kort tid åstadkommer det som många tidigare ansett som omöjligt.”

Claudia Olssons tre tips för att välja mentor:

1. Identifiera personer som du ser som förebilder och som har kunskap inom det område du vill utvecklas.

2. Hitta former för samverkan. Hur kan du bistå deras verksamhet? Relationen blir extra berikande och utvecklande om den är ömsesidig.

3. Se till att de är lyhörda för din inre kompass. Som mentor ska man vara med och stödja en resa, där man själv kanske inte hade gjort samma val.

LÄS OCKSÅ: Sarah McPhee: Jag skulle ha siktat högre

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

brak
Beslutsfattande

10 frågor att besvara innan du tar chefsjobbet

”Jag gillade inte att vara chef från början och jag gör det ännu mindre nu.” Det avslöjar Anna Bråkenhielm i sin nyutkomna självbiografi "Räkna med bråk".
Mia Malmenäs, Mapi
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Så vinner arbetsgivaren på ditt kompetenslyft

Du lyfter din karriär med en ledarskapsutbildning i världsklass. Din arbetsgivare får tillgång till viktig ny kompetens. Mia Malmenäs ser en tydlig win-win med sin Executive MBA-utbildning på Stockholms universitet.
janne
Beslutsfattande

Jan Helin: ”Svårt att läsa spelet”

Han gick från snabbrörliga Aftonbladet, otålig, debattglad och med sista säg om allt, till public service och en roll längre ifrån besluten på kolossen SVT. Hur klarar han av det?

malin
Beslutsfattande

Chefen Malin, 29, tar mest ansvar i Sverige

Hjälporganisationens chef har landat internationellt pris.

happpe
Beslutsfattande

Fem frågor alla bör svara på innan de blir chefer

Det är inte säkert att en högre lön eller en mer tjänst som ser bättre ut på cv:t kommer göra dig lyckligare eller utveckla dig mer. Här är fem frågor du bör ställa dig innan du tar ett (nytt) jobb som chef.
lantmannen
Beslutsfattande

Lantmännens draknäste förverkligar idéer

Hur kan vi fånga upp innovativa idéer och utveckla dem till färdiga affärskoncept? Det frågade sig Mats Larsson, forsknings- och utvecklingschef på Lantmännen, och två av hans medarbetare. Resultatet blev Växthuset, som lett fram till flera nya produkter.
butterfly
Annonssamarbete Chef + Experis

Nya egenskaper skiljer ut Sveriges bästa chefer

Juryarbetet med att sålla fram landets bästa chefer till Chefgalan ger en unik möjlighet att trendspana på svenskt ledarskap. Tydligt är att det tuffa förändringstempot ställer nya krav. ”Finalisterna har tagit till sig nya egenskaper och applicerar dem i sitt ledarskap. Det skiljer ut dem från andra”, säger Helen Remnås på Experis, som varit med i hela processen.
ann-marie-begler-webb
Beslutsfattande

F-kassans nya gd – en 'doer'

Ann-Marie Begler tar över posten som GD för Försäkringskassan. Hur axlar hon rollen efter Dan Eliasson?
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden