cissinya

Cissi Elwin: Vi tog en titt – rakt in i framtiden

Att skrota affärsplanen och i stället titta fem år fram i tiden. Det skriver Cissi Elwin, chefredaktör och vd, om i sin nya krönika.

I veckan kom affärsgruppen på Chef hem till mig för vår årliga konferens. Vi ägnar den varje vår åt att skriva en ny affärsplan som ska godkännas av styrelsen i juni och som sedan ligger till grund för höstens budgetarbete.

Men på sistone har ju affärsplaner ifrågasatts mer och mer och företagen som ligger längst fram har både skrotat den och att göra budgetar. Vi har skrivit mycket om detta så vi kände att nu kunde vi inte längre bara köra på i våra invanda gamla hjulspår.

Därför var uppgiften denna gång att guida en besökare runt på företaget Chef 2022. Hur många är vi? Vad producerar vi? Vilka kompetenser har vi? Finns papperstidningen kvar? Hur ser det ut på kontoret? Heter vi fortfarande Chef och finns det överhuvudtaget några chefer kvar därute?

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Vi delade upp oss i två grupper. Och det var nästan komiskt hur lika vi tänkte:

År 2022 jobbar vi inte i avdelningar utan i projekt och mycket mer löst sammansatta grupper som kan bestå av både fast anställda och frilansare. Den som är bäst lämpad för ett särskilt projekt leder det. Vi byter roller ofta. Våra arbetsuppgifter pendlar mellan att producera och innovera.

För att få tid att utveckla nytt måste alla hitta ersättare till sig själva som kan gå in och producera i de perioder vi utvecklar och sjösätter nya idéer. Alla är själva ansvariga för att deras jobb blir gjort. Vi kan i realtid se om våra satsningar går hem eftersom vi får svaret av våra kunder nästan direkt i alla våra digitala kanaler.

All vår utveckling utgår från våra kunders behov. Vi ser konkurrenter som samarbetspartner och lierar oss med spjutspetsarna inom hela det breda ledarskapsområdet.

Läs också: Mia Törnblom: Hur inkompetent är du?

Det var underbart och fritt och härligt att tänka ut alla de möjligheter som låg framför oss. Men så kom vi till den obehagliga frågan; jaha, så vad ska vi presentera för styrelsen i juni? De vill ju veta vilka satsningar vi planerar nästa år och vilken ungefärlig vinstnivå de kan förvänta sig. Vi började skruva lite på oss. Hur skulle vi kunna omsätta den vision vi alla fick så mycket energi av till ett dokument som kunde accepteras av ägare med ett naturligt vinstkrav?

Och det här med att alla är ansvariga och styr över sig själva och man kan glida i och ur chefsroller, betyder det att vi kan ta bort alla chefsled? Hm. Vad stort det blev helt plötsligt. Kunde vi hitta ett sätt att ta ett steg i taget?

Vi grubblade och knådade och tjafsade och landade till sist i ett förslag om ett innovationslabb som innebär att alla kan ägna en viss arbetstid åt att utveckla och leda nya projekt (eller för den delen förädla redan befintliga).

Då får vi chansen att prova hur det fungerar när bästa idén vinner, om lönsamheten kommer på köpet och om alla faktiskt kan agera ledare. Dessutom får vi lite stegvis öva oss i att släppa kontrollen över alla detaljer.

Så vi kommer att fortsätta med en affärsplan. Och en budget. Ett år till. Det är ju inte 2022 än …

/Cissi Elwin

Missa inte

Jessica Lange (bilden)i sitt livs roll som den legendariska filmstjärnan Joan Crawford i HBO:s nya serie Feud. De 8 delarna handlar om kampen mellan henne och Bette Davis (briljant spelad av Susan Sarandon) under inspelningen av thrillern What ever happened to Baby Jane? Hollywood-nostalgi och glamour.

Men också känsligt om hur obarmhärtigt åldrandet slog mot kvinnorna i den sexistiska filmbranschen. Den här miniserien är starten på en hel rad om klassiska fejder, nästa om Charles och Diana.

Relaterade artiklar

mia1
Kommunikation

Mia Törnblom: Min feedback blev för brutal

"Jag hann hejda mitt ego, förbannade mig själv för att jag varit hänsynslös och skapat stress hos henne", skriver Mia Törnblom om att ge feedback.
elisabeth-wennstrom1
02:19 min
Annonssamarbete Chef + ManpowerGroup

Årets Chef: "Lär dig leda med Styrkefokus"

Video:

Fokusera på styrkorna för att lyfta dina medarbetare, ditt ledarskap och resultat. Elisabeth Wennström, Årets Chef 2018 berättar om modellen bakom hennes ledarskap.

ciasond
Krönikor

Cissi Elwin: Min hemliga dröm gör mig generad

"Jag blir nästan generad när jag inser att min egen hemliga dröm är så vanlig", skriver Cissi Elwin om att byta karriär.
stordaeln
Mångfald

Petter Stordalen: Våga ta ställning!

Vi i näringslivet finns inte bara för att göra business och tjäna mest möjligt med pengar. Vi ska tycka. Vi ska ta ställning. Vi ska engagera oss, skriver Petter Stordalen.
suaddd
Krönikor

Suad Ali: ”Varför ska jag behöva hävda mig?”

”Tystnaden legitimerar rasismen. Vi har alla ett ansvar att stå upp för varandra.”, skriver Suad Ali, aktuell sommarpratare och krönikör i Tidningen Chef.
ciakrona
Krönikor

Cissi Elwin: ”Det jäser, det ruttnar. Något är väldigt fel”

”Nu händer allt det vi så längre hört forskare varna om. Det går fort nu! Undergångstankarna frodas i de svettiga, trassliga lakanen”, skriver Cissi Elwin i sin krönika.
Lars-Olof Moberg, Länsförsäkringar
Annonssamarbete Chef + &frankly

"Så hjälper vi varandra att växa"

Lars-Olof Moberg vände en negativ spiral. Mindre stress, mer engagemang hos medarbetarna – och 30 procents högre lönsamhet.
”Verktyget vi använder hjälpte oss att sätta igång en dialog och skapa förändring.”

suaad-2
Suad Ali

Chefs krönikör sommarpratar i P1

Suad Ali, statsvetare och krönikör i Tidningen Chef, sommarpratar i P1.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden